Recept van de dag

Net als Beyoncé: pasta met Texelse schapenkaas

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Smulpaap Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren

Schapen, zeehonden, koeien, varkens, bruinvissen, meeuwen, krabbetjes en een heleboel honden op vakantie: Texel is één grote dierentuin. Afgezien van een afgebroken schoolreisje (te veel heimwee) in groep 8 was ik nooit op het grootste Waddeneiland geweest, tot afgelopen week. Het jaarlijkse Texel Culinair vond plaats, een relaxed en gezellig festival in De Koog waar je gerechtjes van ruim twintig Texelse restaurants kunt proeven. Ik at onder meer geweldige noordzeekrab met oester-komkommerschuim, ceviche van groenten, ­Hollandse melkkoe met koolraap en gefermenteerde kool, maar ook veel producten van het eiland: ravioli van knolselderij met ossenstaart en Texelse schapenkaas, waddenmosselen met zeekraal en witte wijn en bloemkoolcrème met Texels lam, appelstroop en piccalilly.

Op de ruige eilandgrond groeit weinig, maar schapen hebben het er ontzettend naar hun zin, vandaar dat Texels lamsvlees en de schapenkaas beroemd zijn. En daar zijn de eilandbewoners trots op, bleek wel toen ik in het schapenmuseumpje bij kaasboerderij Wezenspyk was. Op een informatiebord hing prominent een grote foto van Beyoncé. Huh? Is het weinig bedekkende jurkje dat ze draagt van Texelse wol? Is de zangeres ambassadeur van Texelse schapenkaas, ondanks haar plant-based dieet? Een beetje verbaasd liep ik naar het bord. De Texelaars (schapen) worden over de hele wereld verhandeld, las ik. Zo gingen er al in 1961 tweehonderdduizend dieren naar Frankrijk. ‘Daarmee kunnen we met een beetje eilandchauvinisme gerust stellen dat de Texelaar een wereldster is. Het is toch alsof je een soort Messi of Beyoncé hebt voortgebracht.’

Ik vind het een topmanier om Queen B. in je expositie te verwerken en ga de techniek onthouden voor mijn eigen presentaties. Maar eerst maak ik een nazomerpasta met de overjarige schapenkaas die ik bij Wezenspyk proefde. Die is in Amsterdam verkrijgbaar bij de drie vestigingen van Kef en Gewoon Kaas op de Middenweg.

Penne met erwtjes en schapenkaas

Ingrediënten

250 gram erwtjes (diepvries)
2 knoflooktenen
2 el olijfolie
400 gram penne of andere korte pasta
50 gram Texelse overjarige schapenkaas (of Pecorino)
flinke klont roomboter
zwarte peper

Bereiding

Doe de erwtjes in een kom met kokend water en laat even staan terwijl je de knoflook in plakjes snijdt.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook zachtjes 3 minuten. Giet de erwtjes af en doe ze in de pan. Bak een paar minuten mee en draai het vuur uit.

Kook de penne intussen al dente in zout water.

Rasp de kaas en meng driekwart door de erwtjes.

Giet de penne af (bewaar een kop kookwater!) en meng met de klont boter door de saus, maak smeuïg met wat kookwater en draai er royaal zwarte peper over. Serveer met de rest van de kaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden