Plus proefwerk

Neni levert niet de beloofde keuken-tafelervaring (7)

Uit de open keuken van het gigantische Neni komen eenvoudige gerechten met een sterk Midden-Oosterse inslag. Onder het glimmende concept gaan echter slordigheden schuil.

NENI Amsterdam Beeld Eva Plevier

Het verhaal van de familie Molcho wordt nu ook in Amsterdam verteld. In de voormalige Citroëngarage op het Stadionplein is een vestiging van het concept Neni geopend. De website vermeldt dat een bezoek aan Neni moet zijn als aanschuiven in de keuken van je Oost-Mediterrane familie.

Ernaast een foto van een blonde, van oorsprong Israëlische moeder Haya die door een straatje wandelt met haar vier knappe donkerharige zoons (Nuriel, Elior, Nadiv & Ilan), wier voorletters de naam van het restaurant vormen. Het motto: Life is beautiful. Be part of it. Ik begrijp het als u nu afhaakt, maar u bent dan schijnbaar in de minderheid.

De heer draagt het stokje over aan een attente ober, die een minuutje de tijd neemt om te vertellen over het concept van de familie, die met deze vestiging erbij voet aan de grond heeft in tien steden.

Wat, denkt deze luisteraar, is er zo bijzonder aan het idee van de Molcho's dat men er en masse voor uitloopt? Toegegeven, de zaak is mooi ingericht. Licht, modern en warm, met een keuken in een 'glazen huis' in het hart van de ruimte, waardoor we de steenoven en houtskoolgrill kunnen zien. Eenvoudige en smaakvolle gerechten, denk je dan. Zonder poespas, op schalen om te delen met je vrienden. En dat klopt, tot op zekere hoogte.

Geurig desembrood
We krijgen een bakje labneh (hangop) met olijfolie, za'atar, sumak en lekkere gemarineerde olijfjes. Als er in Amsterdam goed brood op tafel komt, herken ik het meestal omdat slechts een paar bakkers leveren aan de betere horeca. Dit geurige desembrood met het elastische kruim en de mooie korst is nieuw. Onze ober vertelt dat het in huis wordt gebakken.

Van een niet te grote en op smaaktype ingedeelde wijnkaart bestellen we een wat oninteressante Nieuw-Zeelandse Gamay (€36). Als 'voorgerechten' nemen we de popcornfalafel (€6), geroosterde bloemkool (€7) en een bordje rauwe vis (fish crudo, €9,50).

Die falafel is een vondst: rauwe en gepofte mais dooreengemalen, gekruid en gefrituurd. Krokant van buiten en sappig van binnen. Hartstikke leuk.
De gembertahina erbij smaakt naar satésaus, wat niet goed werkt met de maisballetjes. Onze geroosterde bloemkool is niet hard genoeg geroosterd en mist daardoor dat bittertje waar het hele gerecht om draait. De bediening vertelt dat er gremolata op zit, maar volgens mij hebben we hier te maken met citroensap en peterselie (in gremolata zit geen sap, maar zest).

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

De fish crudo is zeebaars, maar het zuur van de dressing heeft de vis deels gegaard - waardoor hij wat rubberig is - en de bosui, granaatappelpitten, pepertjes en dille zijn te dominant.

Een hoger plan
Als hoofdgerecht gaan we voor de 'focaccia' (€13) met geroosterde aubergine, munt en peterselie. Het deeg lijkt niet op dat van een focaccia, maar het is heerlijk licht en luchtig, de auberginetopping hartig en de condimenten tahina, skhug (groene pepersaus met koriander) en pittige mangosaus tillen het geheel naar een hoger plan.

De Jerusalem plate (€18,00) lijkt een slechte eetcaféversie van een oorspronkelijk lekker gerecht. De wat droge kip is gekruid met komijn, kaneel en veel geelwortel (dat smaakt stuifmelig - onaangenaam) en ligt op droge hummus die met kerrie is aangemaakt, waarin ook veel geelwortel zit. Op de bodem van het bord vinden
we een laag olie. Geen zuurtje of frisheid te bekennen.

Best De ‘focaccia’ met geroosterde aubergine is geen focaccia, maar wat kan het schelen. Zó lekker.
Minder De Jerusalem plate lijkt een slechte eetcafé­versie van een smakelijk origineel.
Opvallend In Neni bakken ze hun eigen brood, en dat doen ze heel goed. Ik ben benieuwd naar het brood in hun deli.

De fish kebab (€17,50) zijn gegrilde balletjes gehakte zeebaars met rode peper, ui, tomaat en bosui. Vers en aangenaam, maar in niets lekkerder dan ongehakte gegrilde zeebaars.

Je kies of je sesame
Als dessert gaan we voor de knafeh en de sesame (beide €6,50). Die knafeh is bruingebakken engelenhaar gevuld met een lichte kaas en een bolletje yoghurtijs erbovenop. Doeltreffend en lekker. Van de sesame worden we écht blij: gehakte halva (een soort sesamnougat) met een bol ijs van ongeraffineerde suiker, dadelstroop en sesamzaadjes. Je zou er zo een kies voor afstaan, en dat moet eerdaags waarschijnlijk ook.

Het concept van Neni is paradoxaal. Hoe vriendelijk en attent de bediening in deze Amsterdamse vestiging ook is: familiegevoel, huiselijkheid en intimiteit laten zich niet zomaar opschalen en wereldwijd uitrollen.

Ik begrijp na ons bezoek ook niet wat zo uniek is aan wat die stralende familie uit Wenen biedt, maar de gebruikte ingrediënten zijn goed, het deegwaar is van hoge kwaliteit en de prijzen zijn vriendelijk te noemen.

Vorige proefwerken:
Marits Eetkamer (7)
China Sichuan Restaurant Zeedijk (6,5)
Lars Amsterdam (7+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Neni
Stadionplein 8
1076 CM Amsterdam

zo-wo 18.00-23.00 uur
do-za 17.00-23.30 uur

020-7470098
neni-amsterdam.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden