Plus Recept van de dag

Nederlands-Italiaanse liefde: dorade met kappertjes

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren

Op een landgoed vol olijfbomen, palmen en oleanders aan de westkust van Sicilië gingen ze trouwen: mijn bovenburen Luisa en Wouter. De bruid schreed in prachtig wit kant aan de hand van papà naar haar aanstaande, omringd door ­Italiaanse en Nederlandse familie en vrienden, allemaal heftig wapperend met de uitgedeelde waaiers tegen de hitte van de avondzon. Na een dubbeltalige ceremonie en veel gekus strooiden we met rijst en knalden de flessen bubbels open. Er was een heel veld ingericht met tafels vol antipasti (oesters, garnalen, rauwe vis, gefrituurde groente en nog veel meer), waarvoor de Nederlanders van tevoren nog gewaarschuwd waren dat dit slechts het voorgerecht zou zijn. Dat was de Argentijnse vriend van de bruidegom ontgaan, die zich enthousiast aan het ­volproppen was met kraakverse octopus.

Vervolgens werden we naar een binnenplaats geleid waar lange tafels waren gedekt voor de primo en secondo: busiati (gedraaide korte pasta) met garnalen en amandelen, en in zoutkorst gegaarde tandbrasem met torentjes van courgette en aardappel. Na veel toosten, dansen en speechen was het tijd voor de bruidstaart (met een fiets bovenop voor het Amsterdamse accent) en mochten we weer naar het veld gaan, waar de tafels nu volstonden met Siciliaanse desserts. Cannoli, semifreddi, puddingen, taarten, vers fruit en ik denk nog veel meer. Ik barstte op dat moment zowat uit mijn jurk, dus hield me in. Toen was het tijd om te dansen onder de sterren, de hele avond lang.

U begrijpt, ik zwijmel nog een beetje na. Net als het bruidspaar. Deze week kreeg ik een zakje kappertjes van ze, meegenomen van hun huwelijksreis op het vulkanische eilandje Pantelleria ten zuiden van Sicilië. “Doe ze door pasta met tomaatjes en olijven, of bij vis. Dat is ­typisch van daar,” zei Luisa. En dus deed ik dat.

Dorade met kappertjes, tomaten en olijven


Ingrediënten
2-3 dorades, gefileerd maar met vel* (vraag de visboer dit te doen)
2 knoflooktenen, fijngesneden
100 gram kerstomaatjes, gehalveerd
2 el kappertjes (liefst gezouten, van Italiaanse delicatessenwinkel)
stuk of 10 groene olijven, zonder pit
1 el fijngehakte peterselie
half glas witte wijn

Bereiding
(Ik nam twee dorades voor ons drietjes, en dat was een mooie, ruime portie. Neem er eventueel drie als u met vier grote eters bent.)

Verwarm de oven voor tot 170°C. Bestrooi de doradefilets met een beetje zout en leg ze met de velkant naar beneden in een ovenschaal. Verdeel de rest van de ingrediënten over de filets. Zet 10 minuten in de oven en serveer. Lekker met gekookte aardappeltjes of brood. (Gaat u barbecueën? Pak elk filetje apart in dubbele zilverfolie en leg 10 minuten op de barbecue).

* Liever een hele vis (veel Siciliaanser, natuurlijk)?
Neem dan een dubbele gaartijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden