Aldus

Nationale Krokettendag: ‘Een mooi excuus om meer kroketten te eten’

Een kroket is heus niet zo ongezond, zegt Jeroen Maaskant (51), kroketfan en bedrijfsarts. Hij spreekt vandaag tijdens Nationale Krokettendag. 

IPTCBron Getty Images/iStockphoto Dutch kroket;NR Beeld aquariagirl1970

Elke dag een kroketje moet kunnen?

“An apple a day keeps the doctor away, zeggen ze. Ik zou daaraan willen toevoegen: daar mag best een kroket per week bij. Nu worden er in Nederland 300 miljoen kroketten per jaar gegeten. Dat is op 17 miljoen Nederlanders zo’n 17 kroketten per jaar. Dat aantal mag dus nog best omhoog.”

Want een kroket is zo ongezond nog niet?

“In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben. In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies. Dat is een mooi excuus om meer kroketten te eten.”

Hoe zat dat ook alweer met het broodje kaas?

“De grap is dat een broodje kaas meer calorieën bevat dan een broodje kroket. Een goed gefrituurde kroket is van binnen namelijk helemaal niet vet.”

En vooral erg lekker

“Natuurlijk. Het is puur comfortfood. Zo was het zondag een waardeloze, druilerige dag. Maar toch ga ik nog vrolijk kroketten halen.”

Tijdens Nationale Krokettendag spreekt u in restaurant Wilde Kroketten over de gezondheidseffecten van de kroket. Hoeveel bent u er van plan te eten?

“De kroketten bij Wilde Kroketten zijn verfijnd met smaken als langoustine en rendang. Ik zou er een aantal kunnen eten, maar het gaat om de kwaliteit, hè, niet om de kwantiteit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden