Straatstijl

Nanny de Bruin: ‘Het gevaar is dat je het ‘oude jonge meisje’ wordt’

Nanny de Bruijn (63) Beeld Carly Wollaert
Nanny de Bruijn (63)Beeld Carly Wollaert

Fotograaf Carly Wollaert portretteert wekelijks mensen die met hun persoonlijke stijl de straten van Amsterdam kleur geven. Deze week: Nanny de Bruin (63).

Carly Wollaert

Wie Nanny de Bruin (63), stylist en art-director

Gespot Havenstraat

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Het moet niet te veel kloppen, dan vind ik het saai. Om me niet te veel een mevrouw te voelen, zorg ik dat er altijd een soort grap in mijn outfit zit: een contradictie. Bij een nette outfit draag ik een stoere tas, of onder een mooi jurkje Dr. Martens.”

Wat heeft u aan?

“De schoenen van Bronx en de Acnebroek zijn van Marktplaats. Het shirt en de jas van Levi’s heb ik tussen de grote hoop kleren van Willem Blootvoets stal op de Noordermarkt gevonden. De ‘Chaneltas’ heb ik voor zes gulden op Samos gekocht.”

Waar shopt u zoal?

“Eigenlijk koop ik alles tweedehands. Kleren zijn maar kleren. Ik vind het pervers een tas van 2000 euro te kopen terwijl je bij de Kiloshop in de Havenstraat en op de Noordermarkt ook pareltjes kunt vinden.”

Is kleding een vorm van zelfexpressie voor u?

“Ja, ik kan niet anders. Ik geef er een signaal mee af, straal een bepaalde kracht uit. Daarentegen ben ik een gevoelig persoon en kom door mijn kleding soms anders over.”

Voelt u zich vrij om u te kleden hoe u wilt?

“Ja, maar als ik een etentje heb van de club vriendjes van mijn man, vind ik het wel een uitdaging om binnen mijn eigen stijl iets leuks aan te trekken. Als resultaat draag ik dan iets elegants als een zwart jarendertigjurkje met een mooi hakje, maar dan wel met een enorm lelijk, veel te groot, Michael Kors-horloge.”

Wie vindt u er stijlvol uitzien?

“Mijn grote stijlicoon is ontwerpster Vivienne Westwood. Ze is erg stijlvast en als vrouw van in de tachtig zegt ze dat zolang je de juiste delen maar bedekt, je alles aan kunt trekken. Dat vind ik ook. Het gevaar is, daar ben ik zelf heel alert op, dat je het ‘oude jonge meisje’ wordt als je dat niet doet. Dat vind ik echt heel treurig.”

Ramon Ginton (28) Beeld Carly Wollaert
Ramon Ginton (28)Beeld Carly Wollaert

Wie Ramon Ginton (28), producer en gitarist van o.a. Ronnie Flex

Gespot Westerpark

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Vaak casual, maar toch opvallend met felle kleuren. Een van mijn lievelingsdingen om te dragen zijn oldskool trainingsbroeken uit de jaren 90 en 00 met wijde pijpen. Als ik optreed, kleed ik me niet heel anders dan normaal, maar voor grote shows ga ik soms wat gekker, vaak met iets in het goud. Zo heb ik een gouden broek van Moschino x H&M, en gouden ­Buffaloschoenen.”

Wat draagt u nu?

“Het shirt is van Adidas, gekocht in Tel Aviv, en mijn zwembroek is van Nike. De tie dye-trui vond ik bij Zipper. Het kralenkettinkje met het woord ‘Dad’ is gemaakt door mijn vriendin, omdat we net ouders zijn geworden. De ­ketting met nepdiamantjes is van By Lolita, een merk uit New York.”

Hoe is uw stijl veranderd?

“Voordat ik mijn vriendin leerde kennen gaf ik iets minder om hoe ik eruitzag; het was allemaal wat meer verslonsd. Ik had mooie vintage jasjes, maar die droeg ik dan met een te wijde spijkerbroek, vissershoedjes en ­grove skateschoenen. Nu draag ik wat meer ‘normale’ broeken en schoenen, op advies van haar.”

Doet u weleens een miskoop?

“Ja, best vaak. Meestal impulsaankopen van heel bijzondere items, die ik vervolgens bijna niet draag omdat ik ze snel zat ben. De mening van mijn vriendin weegt zwaar. Als zij iets lelijk vindt, raakt dat mijn gevoelige snaar en zal ik het niet snel weer dragen.”

Wie vindt u er tof uitzien?

“Rapper A$AP Rocky, zijn kleding klopt gewoon precies. Veel gekke accessoires en goeie baggy broeken. Maar ook een oude legende als Sly Stone, die vaak trainingspakken droeg op een epische manier. Naar een serieus interview ging hij bijvoorbeeld in een compleet rood Adidaspak en met allemaal gekke kettingen om. En Jimi Hendrix, door zijn opvallende jasjes waar ik zelf ook heel erg van houd.”

Lenny Moeskops (79) Beeld Carly Wollaert
Lenny Moeskops (79)Beeld Carly Wollaert

Wie Lenny Moeskops (79), freelance creatieve duizendpoot

Waar Jacob Obrechtstraat

Wat heeft u aan?

“De schoenen van Bassotto komen uit een winkeltje ergens in Amsterdam. De glazen oorbellen komen uit Venetië, de ring heb ik gekocht bij de IJhallen. De jas heb ik gemaakt in ‘coronatijd’, van een oude stof van mijn moeder. Er zit een hoedenband opgestikt uit de tijd dat ik hoeden en tassen ontwierp. De baret komt uit een winkeltje op de Zeilstraat. De jurk is vintage en de onderjurk is van de Albert Cuypmarkt. De ketting komt van de Westermarkt.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Heel gevarieerd en altijd creatief. Ik zou nooit zomaar wat aantrekken en houd erg van kleur en het combineren van stijlen. Het leven kan een inspirerende trip zijn, zolang je er maar voor openstaat. Ik ben bijvoorbeeld een keer geïnspireerd geraakt door een doos champagnekurken. Dat materiaal intrigeerde mij en toen begon ik daar dingen van te maken. Vooral na de reizen die ik heb gemaakt, kwam ik rijk van alle nieuwe indrukken thuis. Als er geen avontuur in het leven is, houdt het voor mij op. Dat avontuur moet je wel zelf najagen, het komt je niet aanwaaien.”

Vindt u andermans mening belangrijk?

“Ik ben altijd mijn eigen weg gegaan en wilde nooit met de meute meelopen. Soms voel ik me bekeken, maar ik haal veel energie uit de complimenten die ik krijg. Naarmate ik ouder werd, werd ik alleen maar zekerder van mijzelf en gaf ik steeds minder om andermans mening. Ik heb, samen met anderen, Kleurrijk 60plus opgericht: een platform dat vrouwen boven de 60 wil inspireren zichzelf te zijn en meer te durven. Je kunt erover inzitten dat je ouder wordt of beseffen dat het leven nog veel te bieden heeft. Stijl draagt uit wie je bent, maar veel mensen zijn onzeker, bang voor wat de buurvrouw of haar man ervan vindt. Zo jammer.”

Wiens stijl bewondert u?

“Die van mijn moeder. Ze was coupeuse en had een ongelooflijke liefde voor stofjes en naaien, die via haar ook mij bereikte. Ze maakte alles zelf en als ze in deze tijd had geleefd, had ze zo ontwerper kunnen zijn.”

Kleedt u zich anders in tijden van corona?

“Niet echt, maar ik kleed me wel naar de activiteiten die ik doe en die zijn nu iets veranderd. Ik ga graag naar het theater en musea, maar omdat de coronatijd mij dit heeft verboden, stort ik mij op de lapjes stof die ik nog heb en maak ik daar dingen van. Tijdens het maken draag ik een makkelijke broek en iets comfortabels eroverheen. Vandaag ga ik voor het eerst weer bij vrienden eten, voor die gelegenheid heb ik dit aangetrokken.”

Danceney Gijsbertha Beeld Carly Wollaert
Danceney GijsberthaBeeld Carly Wollaert

Wie Danceney Gijsbertha (27), shopmanager en designer bij Beadies, verkoopt vintage kleding en geeft les in het oppimpen van kleding

Waar Van Limburg Stirumplein

Wat heb je aan?

“Het jaren-negentig-Versacepak, ooit gekocht in Lille, heb ik in bruikleen van mijn eigen verkoop, omdat mij vanwege mijn zwangerschap bijna niks meer past. De Umbroslippers heb ik gekocht bij Action – topwinkel! De bril is van Dior, een cadeau van mijn vriend. Ik had de bril gezien op het vliegveld op weg naar Cuba, maar hij zei dat ik hem vast al zou verliezen voordat we daar zouden aankomen, dus kreeg ik hem niet. Ik baalde, maar op de terugweg heb ik ’m alsnog gekregen. Mijn sieraden heb ik bijna allemaal zelf gemaakt.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Casual, maar sexy. Ik zal niet snel een compleet strakke outfit dragen, maar combineer strak met los. Ik draag bijvoorbeeld een strak topje met een wijde broek of een wijd shirt met blote benen. Het is bijna altijd kleurrijk. Ik draag graag zwart als ik niet goed in mijn vel zit. Ik wil er dan alsnog goed uitzien, maar wel met een rouwachtige vibe, haha.”

Is kleding belangrijk voor jou als het gaat om zelfexpressie?

“Dat denk ik wel. Met je kleding, make-up en haar kun je laten zien wie je bent. Als je je niet zo ingetogen kleedt, kom je, denk ik, toegankelijker, meer open, over op mensen. Soms leidt dat weer tot gesprekjes, wat vooral nu best fijn kan zijn, ook al is het maar een suf gesprekje van vijf minuten.”

Wat vind je een stomme trend?

“Niet per se één specifiek item, ik vind het vooral stom als iets er niet inspirerend uitziet. Als je je fabulous voelt in een outfit, dan zie je er al goed uit. Maar als iemand onzeker is en meeloopt met wat diegene denkt dat hip is op dat moment, dan zie je dat meteen.”

Wat vind je een onmisbaar kledingstuk?

“Een gekleurde joggingbroek. Er gaat geen week voorbij dat ik die niet draag. Het maakt niet uit wat je erbij aantrekt, je kunt er geweldig in uitzien, terwijl je intens comfy bent. En een gekleurde panty. Ik draag vaak jurkjes en rokjes, maar je zult me nooit zien in zwarte panty’s – zo saai.”

Kleed jij je anders nu je meer thuis bent door het coronavirus?

“Als ik echt de hele dag thuisblijf, besteed ik weinig aandacht aan mijn kleding, maar als ik alleen al een supermarktbezoek heb gepland, dan ga ik all the way. Dan kijkt mijn vriend me aan: ‘Waar ga jij heen?’ Als ik mezelf dan mooi heb gemaakt, voelt het al alsof ik iets heb gedaan die dag. En nu kan ik er lekker de tijd voor nemen, zonder gehaast.”

Kostya Sumtsov. Beeld Wollaert Carly
Kostya Sumtsov.Beeld Wollaert Carly

Wie Kostya Sumtsov (20), studeert rechten
Waar Museumplein

Wat heb je aan?

“De schoenen zijn een samenwerking tussen Nike en A-cold-wall*. Door coatings weg te laten en bepaalde materialen te gebruiken, veroudert en verkleurt de schoen per drager op een andere manier, zodat elk paar uniek is. De broek komt van een bouwmarkt en is een verwijzing naar het constructiewerk dat mijn vader doet. De jas is van mijn vader, de Snoopytrui van een vintagewinkel en de tas van Chanel. De baboesjka is een geleend tafelkleed van een vriendin en de oesjanka, een traditionele Oekraïense muts, is door mijn ouders gekocht op de markt in mijn geboortestad Cherkassy. Het is mijn allerdierbaarste bezit.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Oost-Europese new wave. In mijn kleding is het achterliggende verhaal heel belangrijk. Neem de broek die ik nu aanheb. Die zou een andere betekenis hebben zonder de link naar mijn vader. Ik ben ook nooit bang om uit mijn comfortzone te gaan, eerder bang om in een comfortzone te belanden.”

Is kleding een vorm van zelfexpressie voor jou?

“Honderd procent. Alles wat je draagt, doet, waar je naar ruikt – dat is jouw expressie. Ik denk dat de vibe die je overbrengt en hoe je je voelt heel belangrijk is. Ik maak vaak een koppeling naar mijn achtergrond en familiegeschiedenis. Ik voel dat ik de naam van mijn familie moet dragen, en ik doe dat onder andere via kleding.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik was nooit bang voor andermans mening of om mezelf te zijn, maar ik denk dat ik wel een evolutie heb doorgemaakt. De ideeën waren er altijd al, maar die begin ik nu pas echt te ontdekken en uit te bouwen.”

Pas je je weleens aan in hoe je je kleedt?

“Niet op een negatieve manier, maar ik laat me wel inspireren door de plek waar ik naartoe ga. Ik heb gewerkt op een advocatenkantoor en dan trek ik een pak aan, maar dan van Bonne Suits. Mijn advocatenvrienden vonden dat veel te alternatief, maar ik kreeg er positieve reacties op.”

Wie vind je een toffe stijl hebben?

“Iedereen die de ultieme vorm van zichzelf is en dat naar buiten brengt. Een voorbeeld is een vriend van mij, Jimmy, die Keniaanse roots heeft. Hij draagt bijvoorbeeld een Keniaanse blouse en een ketting met een marmeren olifant eraan. Ik zou zijn kleding nooit dragen, maar bij hem klopt het gewoon, hij is dat. Dat vind ik erg tof.”

Inga Boyd. Beeld Carly Wollaert
Inga Boyd.Beeld Carly Wollaert

Wie Inga Boyd (25), studeert Ruimtelijke Ontwikkeling – Climate & Management aan de Haagse Hogeschool
Waar Westerpark

Wat heb je aan?

“De schoenen zijn een samenwerking van Buffalo en Puma, ik heb ze online gekocht. De broek is van de Monki, de coltrui komt uit een tweedehandswinkeltje in de stad, het blousje is van Weekday en de tas heb ik gekregen.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik mix graag sportief en comfortabel met classy elementen – ik houd van juxtapositie. Waar je misschien een sportieve tas zou verwachten bij een outfit zoals die van vandaag, draag ik juist een nette tas.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Vooral de hoeveelheid kleding die ik bezit, is erg veranderd. Mede dankzij mijn studie ging ik meer nadenken over hoe ik duurzamer kon zijn in het dragen van kleding. Ik doe geen impulsaankopen meer en draag alles in het wit, zwart, bruin en spijker. Daardoor heb ik nu een capsulewardrobe en heb ik nooit het probleem dat ik door de bomen het bos niet zie – alles past bij elkaar.”

Wat vind je een stomme trend?

“Ik geloof niet in stomme trends, alles komt altijd weer terug. Iedereen heeft nu bijvoorbeeld een hekel aan flaredpants, maar dat komt doordat ze met een specifieke groep worden geassocieerd. Over tien jaar kunnen ze weer helemaal terug komen.”

Wat is een onmisbaar kledingstuk in jouw garderobe?

“Chunky 90’s sneakers. Ze zijn praktisch, maken een statement waardoor de rest van je outfit weinig nodig heeft en doen je benen langer lijken.”

Wie inspireert je?

“Vooral mensen die ik tegenkom op straat, geen personen in het bijzonder. Als je geen specifieke mensen volgt, ontwikkel je eerder je eigen stijl in plaats van te absorberen en te kopiëren wat anderen dragen.”

Kleed je je anders nu je meer thuis bent vanwege het coronavirus?

“Nee, ik kleed me eigenlijk hetzelfde om het normale erin te houden. Ik voel me ook over het algemeen meteen beter als ik iets anders aan heb dan een hoody; kleding kan me zelfvertrouwen geven. Als ik iets aan zou hebben waar ik me niet goed in voel, weet ik niet of ik überhaupt naar buiten zou gaan.”

Ike Melchizedek. Beeld Wollaert Carly
Ike Melchizedek.Beeld Wollaert Carly

Wie Ike Melchizedek (32), kunstenaar, creative director en dj
Waar Arena Boulevard

Wat heeft u aan?

“De laarzen en flared joggingbroek zijn van de vrouwenafdeling van Zara, de blouse heb ik van mijn beste maat geleend, het spijkerjack heb ik van mijn opa gekregen en komt uit Amerika, de sjaal is tweedehands en de leren jas is van Vijzel Vintage.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Relaxed, en ik houd van oldskool en tijdloze items die ik jaren kan dragen. Ik bevind me in veel verschillende kunst- en muziek­scenes, en kleed me graag naar de gelegenheid. Toch blijf ik altijd dicht bij mezelf, of ik nou ga skaten of naar een chic feest ga.”

Hoe is uw stijl veranderd over de jaren heen?

“Niet heel erg. Ik draag ook nog kleding die ik tien jaar geleden droeg. Door mijn opvoeding was ik in mijn vriendengroep altijd al een beetje anders. Mijn moeder was erg haarzelf en probeerde zo min mogelijk beïnvloed te worden door het systeem waarin we leven, dat inspireerde mij wel.”

“Natuurlijk spelen de huidige mode en generatie wel mee in wat je draagt. Door meer onafhankelijke designers en kleinere ondernemingen is het aanbod veel diverser en dat heeft wel invloed gehad op mijn stijl. Ook ben ik meer vrouwelijke kleding gaan dragen.”

Voelt u zich weleens beperkt in wat u kunt dragen als man?

“Nee. Als ik een winkel inga, maak ik geen onderscheid tussen vrouwen- en mannenkleding; ik kies wat bij mijn gevoel past. Als ik de behoefte zou hebben een minirokje te dragen, zou ik mij zeker niet laten beperken.”

Wat vindt u een onmisbaar kledingstuk?

“Hoody’s zijn echt ondergewaardeerd – iedereen moet een XL hoody hebben. Je kunt jezelf ermee bedekken, ze zijn warm en comfortabel, en ’t is net een deken als je bij iemand thuis chilt. Het is zo’n lifesaver. En dan vooral een lichtgrijze. Met een zwarte hoody kun je er echt uitzien als een under­cover killer.”

Wie vindt u een goeie stijl hebben?

“Naast veel vrienden van me vind ik bijvoorbeeld Lenny Kravitz en A$AP Rocky wel dope, en Pharrell Williams is gado. Je kunt zien dat ze zichzelf zijn, en er komt altijd een creatief aspect terug in hun kleding.

Hoe A$AP Rocky een typische ‘omasjaal’ tot een heel dope iets heeft weten te maken terwijl die omasjaal er al jaren was, dat vind ik tof.”

Sandy van den Brink. Beeld Wollaert Carly
Sandy van den Brink.Beeld Wollaert Carly

Wie Sandy van den Brink (22), studeert aan de Jean School bij Denim City
Waar Museumplein

Wat heb je aan?

“De korte broek heb ik gekregen en is tweedehands, het coltruitje is van Asos, het gebreide topje heb ik gestolen van een vriendinnetje, het jasje is zelfgemaakt voor een opdracht op school, de laarzen heb ik tweedehands gekocht op Asos Marketplace, en de jas en het tasje zijn van Episode.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Mijn moeder zegt altijd dat ik uit de seventies kom. Ik draag veel tweedehands, retro en wijd zittende kleding met een vrouwelijke touch. Af en toe draag ik hakken, maar alleen als ik er de hele dag op kan lopen. Ik moet me in kleding comfortabel kunnen voelen.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Van jongs af aan had ik al een sterke mening over wat ik aan wilde. Als mijn moeder me girly jurkjes aantrok, werd ik daar chagrijnig van. Op een gegeven moment gaf ze de strijd op en liet ze me vrij in mijn kledingkeus. Rond mijn twaalfde begon ik te experimenteren en realiseerde ik me dat ik ook volwassen mannenkleding kon dragen, zoals mijn ­vaders overhemden. Daarna ontdekte ik ­creatief te zijn met vintage kleding.”

Pas je je weleens aan in wat je draagt?

“Ja, bij mijn Antilliaanse familie, waar iedereen er altijd tiptop uitziet, kan ik als vrouw niet casual aankomen in een spijkerbroek. Dan draag ik bijvoorbeeld een jurk.”

Wat is je grootste miskoop?

“Een reflectieve trainingsbroek van Fila. Hij was heel duur, 80 euro, en ik heb hem één keer aangehad. Hij zit totaal niet lekker en is gemaakt van een plastic stof die niet ademt; waar je van die zweterige benen van krijgt.”

Heb je een lievelingskledingstuk?

“Op school kregen we een onbewerkte spijkerbroek, die alleen was gekleurd met indigo. Ik heb op verschillende plekken andere wassingen gedaan. Die is heel cool geworden.”

Renwe Laurens Jules. Beeld Wollaert Carly
Renwe Laurens Jules.Beeld Wollaert Carly

Wie Renwe Laurens Jules (35), fotograaf
Waar Noorderkerkstraat

Wat heeft u aan?

“De schoenen zijn van Loewe. De broek is van Lemaire, de coltrui van Salle Privée, de jas van Dries van Noten en de bril is van het merk van mijn vriendin, Tol Eyewear.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Als een mix van hedendaags, vintage en een beetje street. Ik houd van tijdloze stukken die ik jarenlang kan dragen en ben zuinig op mijn spullen. Zo heb ik een paar loafers van Acne dat ik al tien jaar draag. Door de zool af en toe te vervangen blijven ze als nieuw.”

Hoe is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Vroeger kocht ik de dingen die een hype waren. Nu ben ik meer oké met kleding die ik al heb, of ik investeer in stukken die tijdloos zijn en van hoge kwaliteit. Ik let er nu meer op of een kledingstuk verantwoord en duurzaam geproduceerd is.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?

“Tijdens fashionshows en het schieten van streetstylefoto’s zie ik veel coole dingen. Bij vrouwen haal ik vaak meer inspiratie uit het gebruik van kleurpaletten en bij mannen meer uit de silhouetten van hun kleding.”

Heeft u een lievelingskledingstuk?

“Deze jas, om zijn oversized pasvorm en goede kwaliteit. Ook het feit dat ik hem bijna het hele jaar door kan dragen, maakt hem tot een van mijn favorieten. Hij is vrij licht door de linnen binnenvoering waardoor hij geschikt is voor een koele zomeravond, maar ook voor een winderige dag als vandaag met een trui eronder.”

Wie vindt u een toffe stijl hebben?

“Mijn vriendin. Soms draagt ze mijn blazers of jassen oversized en dan vind ik het haar eigenlijk veel beter staan. Ook het Britse ­model Richard Biedul heeft een toffe stijl, die een beetje met die van mij overeenkomt – een mix van hedendaags en coole streetstyle.”

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Wie Jinko Adams (21), artiest, storyteller en tweedejaarsstudent Urban Contemporary aan de Academie voor Theater en Dans
Waar Bijlmerplein

Wat heb je aan?

“De Nikes komen van een sneakermarkt. De broek is van het Koreaanse merk Esc Studio, die draag ik vaak omdat hij lekker baggy zit. De coltrui is van Cos. Ik draag graag coltruien omdat ze een combinatie zijn van chic en streetwear, wat gelijk mijn stijl samenvat. De blouse komt van een markt in China.”

Wat betekent kleding voor jou?

“Met kleding kan ik een bepaalde sfeer creëren. Aan de hand van de emoties die ik voel als ik wakker word, kies ik kleuren uit. Ik ben danser en alles wat ik draag, moet in lijn liggen met mijn stemming in beweging. Strakke ten opzichte van losse kleding geeft een compleet ander gevoel. Ook speel ik door middel van kleding met mijn identiteit. De ene keer draag ik een wat meer vrouwelijke poncho, een andere keer een mannelijk dik jack.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Toen ik de overstap van voetbal naar dansen maakte, ging ik me meer bezighouden met wie ik ben en streetwearmerken dragen die daarbij passen.”

“Later verschoof mijn focus meer naar wat een designer wil vertellen en of een kledingstuk mij raakt. Kleding hoeft van mij niet high-end te zijn; ik kan ook iets dragen wat een vriend van me heeft gemaakt.”

Heb je een lievelingskledingstuk?

“Wel lievelingssetjes, zoals een blauw pak, gekocht in Korea. Ik draag het vaak als ik ­optreed of een battle heb. Het geeft me een artistiek gevoel en zelfvertrouwen, alsof ik klaar ben om heel het podium te pakken.”

Wie vind je er tof uitzien?

“Mijn opa. Hij heeft een heel ouderwetse stijl en kiest bewust uit wat hij draagt en hoe hij zijn kleding op elkaar afstemt. Zijn stijl staat voor mij heel erg in verbinding met mijn cultuur en met mijzelf, dus ik kan me er goed in vinden.”

Aurel Panday. Beeld Wollaert Carly
Aurel Panday.Beeld Wollaert Carly

Wie Aurel Panday (67), gepensioneerd verpleegkundige
Waar Victorieplein

Wat heeft u aan?Het jasje is van een boetiekje in de Kalverstraat, de broek van Capital Men’s Wear en de coltrui van een herenmodezaak op de Heiligeweg. De hoed komt uit een hoedenzaak in Rotterdam. De schoenen zijn van Meijer.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Het woord klassiek mag niet ontbreken en ik kleed me heel eigen. Ik doe nooit mee met de mode; als ik iets mooi vind, koop ik het. En of ik nou naar de markt ga of een chique afspraak heb: ik zie er altijd verzorgd uit.”

Waar shopt u zoal?

“Ik koop mijn kleding overal en nergens, ­zolang het maar apart is en eruit springt. Ik vind ‘gewoon’ niet prettig, en houd niet van grijze muizen. Je moet het straatbeeld ­opfleuren en het leven leuk houden. Het ziet er niet uit als iedereen erbij loopt met vieze schoenen en saaie kleding.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?

“De natuur inspireert mij meer dan mensen. Ik kijk veel naar vogels, vissen en bloemen. Als ik hun elegantie bekijk, denk ik: God, wat ben je beeldschoon. Ik vraag mij dan af hoe het mogelijk is dat ze zo mooi zijn. Als mens zou je voor gek lopen met zulke kleurencombinaties, maar in de natuur klopt het. Ik vind het ook een geweldig voorrecht dat wij daartussen mogen leven.”

Heeft u een lievelingskledingstuk?

“Een lange jas met panterprint van Yohji Yamamoto. Ik heb hem in de uitverkoop gekocht voor 1800 euro. Als je verliefd op een kledingstuk bent, doe je gekke dingen. Ik draag ’m niet vaak, want hij is vrij opzichtig.”

Wie vindt u er mooi uitzien?

“Ik ben gek op Doutzen Kroes. Voor haar zou ik, bij wijze van spreken, m’n homofilie wel laten. Al trekt zij een vuilniszak aan, ze is nog mooi. Maar sowieso vind ik iemand die zich iets eigen maakt geweldig.”

 Alisa Ikryanni­kova (14): 'Kleding is mijn belangrijkste middel voor zelfexpressie' Beeld Wollaert Carly
Alisa Ikryanni­kova (14): 'Kleding is mijn belangrijkste middel voor zelfexpressie'Beeld Wollaert Carly

Wie Alisa Ikryanni­kova (14), zit in de derde klas op De Nieuwe Internationale School Esprit

Waar Osdorpplein

Wat heb je aan?

“De broek is van Evisu, een lucky find voor één euro bij een kringloopwinkel. De riem en veel van mijn accessoires komen ook bij een kringloop vandaan. De top is van AliExpress. De jas is van de Vintage Kiloshop. De platformschoenen zijn van Naked Wolfe en heb ik gekregen voor mijn verjaardag. Het tasje komt uit een zeezoogdierenpark in Zweden.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Die verandert zo vaak dat ik niet in een hokje geplaatst wil worden. Mijn stijl is kleurrijk, maar het belangrijkste voor mij is dat alles bij elkaar past. Ik zou niet zomaar een groene top met oranje broek combineren zonder dat de kleuren verder terugkomen in de outfit.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Het begon basic; ik haalde mijn kleding bij Primark en H&M. Daarna begon ik kleur te ontdekken, waarbij ik willekeurige kleuren combineerde, die niet per se matchten. Vervolgens werd het een beetje te veel van het goede. Na het ontdekken van de kringloop had ik veel meer kleding en accessoires en daardoor meer mogelijkheden om betere combinaties te maken. Daardoor is mijn stijl nu iets ingedamd met meer balans.”

Hoe belangrijk is kleding voor jou?

“Het is mijn belangrijkste middel voor zelf­expressie. Ik ben niet zo goed in tekenen, acteren of zingen. Mijn kleding is de enige manier waarmee ik mezelf kan uitdrukken. Ik krijg vaak de vraag waar ik de zelfverzekerdheid vandaan haal om me zo te kleden, maar als ik me basic kleed, voel ik me niet mezelf. Dit geeft me juist zelfvertrouwen.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Ik kan geïnspireerd worden door een kleurcombinatie die ik op straat zie. En mijn zus inspireert me om verschillende stijlen te combineren. Zij draagt bijvoorbeeld een grote blouse met een klein korset eronder.”

Gio de Graaf (34): 'Ik heb een stuk of honderd witte T-shirts.' Beeld Wollaert Carly
Gio de Graaf (34): 'Ik heb een stuk of honderd witte T-shirts.'Beeld Wollaert Carly

Wie Gio de Graaf (34), fashion influencer
Waar De Ruijterkade

Wat heeft u aan?

“De schoenen zijn van Nike, de sokken van H&M. De broek en het overhemd zijn van Cos, de jas is van Weekday. De coltrui is van Uniqlo en de bril is van Komono.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Oversized en minimalistisch. Vaak is het een soort bij elkaar geraapt zooitje. Zolang het maar luchtig en wijd zittend is, zodat je er zo mee je bed in zou kunnen stappen. Ik probeer altijd de kleuren op elkaar af te stemmen, ik wil er niet uitzien als een kleurplaat.”

Hoe is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Mijn werk dwingt me om continu te veranderen en te vernieuwen. Ik kan niet een halfjaar lang dezelfde stijl laten zien aan mijn volgers op Instagram. De grootste verandering over een lange tijd genomen is de overgang van skinny jeans naar wijde broeken.”

Wat vindt u het belangrijkste kledingstuk?

“Sneakers vind ik belangrijk, ik heb denk ik wel tweehonderd paar. Ik ben geen typische sneakerhead die schoenen verzamelt en neerzet in de kast; ik draag ze echt allemaal. Bij het samenstellen van een outfit begin ik altijd bij mijn sneakers. Die zijn naast mijn haar het belangrijkst. Met een wit T-shirt en een zwarte broek is het al snel een look.”

Wat is verder onmisbaar in uw garderobe?

“Een white T. Ik heb er een stuk of honderd, maar dan wel net met een ander boordje of iets dergelijks. Ik vind het fijn om een nieuw wit shirt te hebben dat nog helemaal fris is.”

Wat vindt u een stomme trend?

“Ik wil mensen in hun waarde laten, maar als ik iets moet noemen ben ik geen fan van ­grote opdrukken en logo’s. Het moet niet te schreeuwerig zijn.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?

“Voornamelijk scrollen op Instagram, heel veel dingen opslaan en daar dan weer mijn eigen sausje overheen gooien.”

Kabul Maryam Mirjam Maria Mohamed Ahmed Hadji Doulbahante (76) Beeld Wollaert Carly
Kabul Maryam Mirjam Maria Mohamed Ahmed Hadji Doulbahante (76)Beeld Wollaert Carly

Wie Kabul Maryam Mirjam Maria Mohamed Ahmed Hadji Doulbahante (76), maakt als kunstenares fotocollages
Waar Derde Egelantiersdwarsstraat

Wat heeft u aan?

“De zwarte nepbonte sjaal heb ik van mijn dochter gekregen. Het andere sjaaltje komt van de Noordermarkt. Het wollen jasje heb ik gekregen van mijn schoonzoon. De witte jurk is van America Today en de handschoenen heb ik tweedehands gekocht op het Singel. De schoenen heb ik gekocht in Stadshart Amstelveen. De bloemenklemmen in mijn haar komen bij een Chinese winkel vandaan.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Ik houd van een elegante, vrouwelijke en ouderwetse kledingstijl, van begin of voor de 20ste eeuw. Deze stijl heb ik denk ik van mijn moeder, die mij ook op hakken leerde lopen. Inmiddels zijn die wel een stukje hoger geworden dan in die tijd. Vaak voelen hakken comfortabeler dan platte schoenen, omdat ik er zo aan gewend ben geraakt.”

Hoe is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Die is niet erg veranderd. Toen ik op school zat in Cambodja, liep iedereen er modieus bij met minirokjes en strakke broeken. Ik niet, mijn vader hield dit tegen. Als moslim wilde hij dat ik alleen wijde broeken en rokken tot over de knie droeg. Mijn moeder kocht stof en maakte daarmee kleding die mijn vader wel goedkeurde. Dat vond ik erg vervelend. En moet je me nu eens zien: nog steeds bijna altijd rokken tot aan mijn voeten!”

Heeft u een shoptip?

“Koop zo min mogelijk door arme landen geproduceerde synthetische kleding. Het is slecht voor het milieu, er zijn geen goede werkomstandigheden daar en daarnaast voelt de stof niet prettig op je lichaam.”

Krijgt u weleens reacties op uw kleding?

“Ik vermijd dat liever. Ik ben best wel verlegen en val niet graag op. Dan probeer ik mij een beetje aan te passen. Dat lukt alleen niet altijd, ik ben vaak alsnog opvallend.”

Marije Boomsma (34) Beeld Wollaert Carly
Marije Boomsma (34)Beeld Wollaert Carly

Wie Marije Boomsma (34), media- en eventmanager bij Vondelgym, sociotherapeut in de psychiatrie en socialmedia-consultant.

Waar Binnen Dommersstraat

Wat heb je aan?

“Het cheerleaderjurkje heb ik gevonden bij Cheap Fashion in Rotterdam. Het fluwelen colletje is van Stieglitz. De legging is van de Pantywinkel op de Albert Cuyp. De sokken zijn van T.I.T.S. en de schoenen van Reebok. Het petje heb ik gekocht bij een heel vette hoedenzaak in Brooklyn.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Vrij eclectisch. Ik haal vooral inspiratie uit sport, hiphop, seventies glamour en folklore. Het kan per dag verschillen hoe ik eruitzie: ik draag dingen met borduursels, kettingen met munten, pimpringen of een cassettebandje om m’n nek. Ik draag veel trainingspakken en sportjerseys. Ook vind ik kleur heel belangrijk.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik was altijd al wel ‘anders’ dan de rest en redelijk uitgesproken. Van kleins af aan had ik echt een mening over wat ik droeg, en ontwierp en maakte ik eigen kleding. Ik hield altijd al van de hiphopcultuur, maar dat was nog niet zo te zien in mijn kleding zoals tegenwoordig. Omdat hiphopmuziek meer mainstream is geworden, is er ook meer toegang tot zulke spullen, dus nu is het wat meer aanwezig in mijn kleding.”

Hoe reageren mensen op jouw stijl?

“In Amsterdam wordt er vaak vrolijk op me gereageerd met een glimlach of compliment, op een paar bittere vrouwen na die mij aankijken met een blik van ‘wat is dit?’ Buiten Amsterdam word ik weleens aangestaard of vragen mensen of er ergens een feestje is.”

Wie vind je er mooi uitzien?

“Mijn tante Jot van 97. Ze kleedt zich altijd heel stijlvol en kunstzinnig met mooie sieraden, losse broeken met hoge taille om haar lange benen te accentueren, mooie sneakers, haar haar opgestoken en een middenscheiding.”

Rik Dijkhuizen (31) Beeld Carly Wollaert
Rik Dijkhuizen (31)Beeld Carly Wollaert

Wie Rik Dijkhuizen (31) is beeldend kunstenaar, werkt bij een kunstenaarsresidentie, is copywriter en geeft les op Academie Artemis

Waar Zuiderkerk

Wat heeft u aan?

“Het colletje is van Calvin Klein, de trui van Extreme Cashmere en de broek van Maison Margiela. De schoenen zijn van Raf Simons.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Redelijk ingetogen, met zorgvuldig uitgekozen kleding. Mijn garderobe is voor mij logisch en werkbaar. Alles is overwegend marine, bruin, wit, met hier en daar kleur. Ik heb niet veel kleding in ‘verdachte tussenkleurtjes’, zo past vrijwel alles bij elkaar.”

Wat voor shopper bent u?

“Ik ben heel bedachtzaam. Kleding kopen is voor mij een langetermijncommitment die ik aanga, waarbij ik uitvoerig onderzoek kan doen. Het moet kwalitatief goed in elkaar zitten, dus ik wil altijd weten waar iets van is gemaakt en hoe ik het kan onderhouden zodat het jaren mee kan gaan.”

Hoe is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Toen ik jonger was experimenteerde ik meer, was ik trendgevoeliger en hield ik de runways in de gaten. Door m’n werk houd ik het nog steeds wel in de gaten, maar ik hoef niet aan alles mee te doen. Het kost veel geld, vervolgens gooi je het maar weg en dat vind ik zonde. Ik maak nu bewustere keuzes.”

Wat zou u absoluut nooit dragen?

“Zwart. Vroeger droeg ik het heel veel, maar ik ben erachter gekomen dat het bij mij een vrij agressieve kleur is. Zwart creëert afstand. In plaats daarvan draag ik vaak marineblauw. Je ziet er nog steeds smart en sharp uit, maar je bent veel toegankelijker.”

Welk kledingstuk is onmisbaar voor u en waarom?

“Een lekkere wollen trui waarin je je thuisvoelt zou ik iedereen aanraden. Ik ben bijvoorbeeld gek op de trui die ik aanheb: eentje die je thuis op de bank aan kunt hebben, maar ook aandoet naar een restaurant of wanneer je de kou ingaat.”

Hilal Tapan (21) Beeld Wollaert Carly
Hilal Tapan (21)Beeld Wollaert Carly

Wie Hilal Tapan (21), zit in het laatste jaar styling, interieur en vormgeving aan Nimeto
Waar Amstelstation

Wat heb je aan?

“De bovenste doek komt uit een tweedehandswinkel in Utrecht, de andere is van Mai Official. De top is van Dailypaper, de coltrui komt uit mijn moeders kast en de broek is van Zara. De schoenen zijn van Dr. Martens en de ringen komen van overal en nergens.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik heb twee kanten. De een is vrouwelijk, zoals ik er nu uitzie. De ander wat stoerder, dan draag ik dingen als wijdere jeans, sneakers, oversized jassen en sweaters. Het ligt aan mijn stemming voor welke ik kies.”

Is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Toen ik in het dorpje woonde waar ik vandaan kom, blendde ik in met de rest. Ik voelde me beperkt. Niemand kleedde zich ‘anders’, iedereen kende elkaar en praatte over elkaar. Vanaf mijn zeventiende begon ik met het dragen van een hoofddoek en ging ik studeren. Ik kwam op een creatieve school terecht en toen ben ik me vrijer gaan kleden en gaan dragen wat ik echt mooi vind.”

Komt je stijl overeen met je persoonlijkheid?

“Eigenlijk zijn ze best contrasterend. Ik hoor vaak dat ik een kalme energie heb, en mijn kleding is juist heel extravert. Misschien uit ik mij, juist omdat ik zo rustig ben in gedrag, door middel van mijn kleding.”

Welk kledingstuk is onmisbaar voor jou?

“Mijn hoofddoek, die maakt mij tot wie ik ben. Iedereen herkent mij eraan. Soms draag ik hem met een pet of beanie eroverheen.”

Wie inspireert jou?

“Een meisje op Instagram genaamd Nemahsis. Zij draagt een hoofddoek maar kleedt zich heel vrij en combineert bijvoorbeeld hakken met stoere mannenkleding. Vanuit mijn omgeving ben ik gewend dat hoofddoeken vaak vrouwelijk worden gedragen met mooie jurken. Als iemand dat juist anders doet, bewonder ik dat en inspireert ’t me.”

Hendrik Dupont (20) Beeld Carly Wollaert
Hendrik Dupont (20)Beeld Carly Wollaert

Wie Hendrik Dupont (20), creative designer en director bij eigen merk Tourist Clothing
Waar Doctor Jan van Breemenstraat

Wat heb je aan?

“De top is van Misbhv, de broek is van Episode en de riem heb ik zelf gemaakt van een Opel-logo, gekocht op een vintagemarkt in Maastricht. De schoenen zijn Kaws x Bape uit 2006 en waren in superslechte staat toen ik ze kocht in Japan. Ze zijn gecustomized door Byflowed en zien er nu compleet anders uit. De vintage leren jas heb ik gekregen van de moeder van mijn beste vriend.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik probeer veel uit, dus heb geen limiet aan stijlen. Wel benader ik mijn outfits vaak vanuit een retrofuturistisch perspectief, zoals bij deze top. In mijn accessoires komt vaak mijn liefde voor Japan en anime naar voren.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik zat eerst op een kakschool waar ik voornamelijk polo’s en chino’s droeg. Hier werd ik in de derde vanaf gekickt omdat ik me echt als een kutkind gedroeg. Op mijn nieuwe school was ik steeds meer creatief bezig, en ontwikkelde ik een talent voor tekenen. Ik begon toen te experimenteren met kleding. Eerst van mijn vader en later meer vintage. Ik besef nu dat ik er vroeger nog niet klaar voor was, maar er nu precies uitzie zoals ik op vijftienjarige leeftijd gewild had.”

Heb je een shoptip?

Dripshare: met vrienden kledingstukken delen. Zo heb je al gauw een twintig keer zo grote kledingkast. Leg jezelf geen beperkingen op, maar probeer dingen uit! Zo zie je vanzelf of iets bij je past en wie weet ontdek je een heel nieuwe kant van jezelf.”

Wie vind je een toffe stijl hebben?

“M’n vrienden. Ze zijn allemaal erg verschillend: van een vriendin die zich kleedt zoals in de jaren 2000, een vriend die een Russische stijl heeft tot een andere vriend die veel met spinnen en bliksemschichten werkt. Uit hen haal ik heel veel inspiratie.”

Nikki Olyve Kruijswijk (20) Beeld Carly Wollaert
Nikki Olyve Kruijswijk (20)Beeld Carly Wollaert

Wie Nikki Olyve Kruijswijk (20). Heeft een eigen intersectioneel feministisch kledingmerk: Eussi Amsterdam.
Waar IJpromenade.

Wat heb je aan?

“Het jasje is van Eussi Amsterdam. Op de achterkant staat: ‘Pro woman doesn’t mean anti man, pro black doesn’t mean anti white, pro LGBTQ+ doesn’t mean anti straight.’ De rok en parelketting zijn vintage. De ketting is eigenlijk een riem en komt uit de garderobe van mijn zus uit de jaren 2000. Het heuptasje is van Jutka & Riska. De schoenen zijn van Dolls Kill.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik zie kleding als communicatiemiddel, aangezien 70 procent van onze communicatie non-verbaal is. Ik probeer grenzen op te zoeken en standaarden te doorbreken. Wat mensen bijvoorbeeld zouden associëren met een typische ‘white man’s suit’, steek ik, letterlijk, in een feministisch jasje. Of ik draag een mantelpakje met schoenen met plateauzolen en gekke gothkettingen.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik ben opgegroeid in Haarlem, waar ik heel erg vastzat als persoon en in mijn creativiteit. Ik probeerde mijn eigen, alternatieve stijl te hebben, maar werd daarin best beperkt. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, had ik eindelijk de ruimte om op zoek naar mezelf te gaan. Ik zit nog steeds in dat proces en dit zal nog m’n hele leven doorgaan.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Mijn persoonlijkheid is mijn grootste inspiratiebron, hoe ik mij voel is bepalend. Je kunt het vergelijken met het expressionisme: ik druk mijn onderbewustzijn en emoties uit door middel van mijn kleding. Als dit niet zou kunnen, zou ik helemaal naar worden.”

Wat ontbreekt er in de hedendaagse modescene in Nederland?

“Er is vooral onderscheid tussen alternatief en mainstream. Wat ik mis is meer creativiteit, diversiteit en dat mensen zich gewoon lekker uitdrukken via hun kleding.”

Karol’y Almos. Beeld Wollaert Carly
Karol’y Almos.Beeld Wollaert Carly

Wat heeft u aan?

“Alles komt van het Waterlooplein – de enige plek waar ik kleding koop – en heeft een paar euro gekost. De kunst is om kleding te kopen bij een kraam waar niet hoofdzakelijk kleding wordt verkocht, maar waar de kleding een beetje aan de zijkant op een hoop ligt.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Fleurig doch mannelijk. Ik draag vrouwelijke dingen zoals sieraden en kleding met sierlijke opdrukken, maar ik ben zo mannelijk dat ik mij dit kan permitteren. Het bevestigt mijn mannelijkheid alleen maar.”

Hoe belangrijk is kleding voor u?

“Ik ben iemand van uitersten en heb vlagen van slonzigheid. Ik sla vrij provocerende taal uit, maar als ik gekleed ben zoals nu word ik bloedserieus genomen. Als ik dit niet doe, word ik overal uitgetrapt. Dat laat zien dat mensen zich laten verleiden door oppervlakkigheden. Daar maak ik wel misbruik van.”

Wat vindt u een onmisbaar kledingstuk?

“Een stropdas, het is het laatste stukje gepermitteerde fleur voor een man.”

Wat vindt u van hoe mensen zich vandaag de dag kleden?

“Zum kotzen. Mensen zijn niet waardig gekleed, je ziet vooral vrijetijdskleding. Je lichaam is een heilige tempel, heb daar respect voor! Slonzigheid van kleding betekent respectloosheid voor het lichaam.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?

“Sinds de laatste volle maan is het uit met mijn liefde en uit respect voor haar draag ik dit. Ik kleedde me vroeger altijd zo en zij kon dit erg waarderen.”

Wie vindt u er mooi uitzien?

“Ik val voor de femme fatale in een mantelpakje. Mijn grote liefde Wilhelmina, van oneindig lang geleden in Stockholm, was zo’n vrouw. Ze droeg er dan van die gifgroene handschoenen tot haar elleboog bij.”

Renze van Jaarsveld. Beeld Wollaert Carly
Renze van Jaarsveld.Beeld Wollaert Carly

Wat heb je aan?

“Een pak van La Fam, gemaakt in Amsterdam van een klassieke Nederlandse theedoekstof. De schoenen zijn van Dr. Martens.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik draag geen superuitbundige kleding, maar ga ook niet voor heel basic. Ik zorg voor details die mijn outfit cool maken, zoals een spijkerbroek met rode stiksels of een apart zakje erop. Amsterdamse merken als Patta of Ben-G vind ik cool, maar ik houd ook van een designer als Dries van Noten.”

Kleed je je net als je vrienden?

“Ik zat op het Hervormd Lyceum Zuid, een echte kakkerschool. Vrienden daarvan hebben een compleet andere stijl dan ik. Vrienden die ik na de middelbare school heb ontmoet, vooral in de creatieve wereld, hebben een meer overeenkomende stijl. Mijn zus is mijn partner in crime qua kleding. Onze stijlen komen overeen, maar zij is iets heftiger.”

Heb je een shoptip?

“Koop producten van kwaliteit en investeer twee uurtjes van je leven aan je inlezen over stoffen en verschillende soorten stiksels, zodat je die kunt herkennen. Een hoge prijs betekent niet automatisch kwaliteit.”

Wat is je grootste miskoop?

“Ik heb weleens, omdat ik een item te graag wilde hebben, iets te groot of te klein gekocht. Een sportjasje van Patta was bijvoorbeeld echt te klein, en dat kon ik niet accepteren. Ik heb hem vaak gedragen, maar kon dan alleen op een bepaalde manier staan. Zo zag je niet dat hij te klein was.”

Wie vind je een toffe stijl hebben?

“Rapper Ray Fuego. Ik vind het supertof dat hij het lef heeft met een rok aan in de Bijlmer rond te lopen. Veel mensen weten niet dat hij ook fancy uit de hoek kan komen, zoals met een leren broek of een Burberryjas met bont. Het is bij hem niet altijd over the top.”

Deandra Tevreden  Beeld Wollaert Carly
Deandra TevredenBeeld Wollaert Carly

Wie Deandra Tevreden (19), ­mede-eigenaar van vegan lunchroom Neighbours Kitchen en zelfstandig commercieel model, danseres en actrice.
Waar Barentszplein

Wat heb je aan?

“De baret is van Marbles Vintage. De blouse en oorbellen heb ik gekocht bij kringloopwinkel Rataplan. De jas komt van een kringloopwinkel in Huizen en de broek en sjaal zijn van de IJhallen. Het tasje van Banana Republic heb ik gekocht bij een Leger des Heilsshop. De gympen komen van de Nike outlet in Utrecht.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Mijn stijl wisselt dagelijks en ik mix van alles uit verschillende periodes. Ik zie er opvallend, kleurrijk en anders uit dan de rest: ik koop vaak dingen die anderen lelijk vinden.”

Is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik hoorde niet echt thuis op mijn middelbare school. In het begin liep ik heel erg mee met de massa, maar ik kwam er al snel achter dat niks mij uniek maakte in de kleding die ik droeg. Mijn stijl veranderde sterk: van Uggs, skinny jeans en een bontjas ging ik naar een tweedehands zilveren jas met roze bloemen, een grote Levi’s-spijkerbroek, neppe, gele Chanel-oorbellen en twee knotjes in mijn haar. Mensen vonden mij maar raar.”

Voel je je vrij om jezelf te zijn?

“Meestal wel, maar dat is nog niet zo lang het geval. Sommige vrienden kunnen mij nog steeds niet altijd compleet waarderen om wie ik ben en zijn erg bezig met wat anderen ­vinden. Ik merk dat ik mijn stijl soms toch een beetje aanpas, bijvoorbeeld als ik een feestje heb van een van deze mensen.”

Heb je een shoptip?

“Zoek op Google naar ‘Meuk is Leuk’. Hier vind je alle, nog wat onontdekte rommelmarkten in Nederland. En maak vooral gebruik van kleding die er al is. Als je de documentaire The True Cost hebt gekeken waarin je ziet hoe het eraan toegaat in de fast fashion-industrie, garandeer ik dat je nooit meer iets in grote ketens wilt kopen.”

William Ampofo  Beeld Wollaert Carly
William AmpofoBeeld Wollaert Carly

Wie William Ampofo (21), oprichter van en ontwerper bij Cruèl
Waar De Hallen

Wat heb je aan?

“De korte, plooiende broek, het overhemd met denim patch, de zwarte coltrui, het leren T-shirt en de jas zijn allemaal van Cruèl. De schoenen zijn van Maison Margiela, de riem is van A-Cold-Wall* en de tas van Prada.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Expressief en wreed.”

Wat vind je het belangrijkste kledingstuk?

“Ik vind broeken heel bepalend in een outfit en dus erg belangrijk. De broek die ik nu aanheb is een van mijn favorieten. Je draagt hem eigenlijk niet als korte broek: door er een maillot of lange sokken onder te doen, wordt het een egaal geheel zoals bij een lange broek, maar dan met een mooie gelaagdheid en aparter silhouet.”

Wat vind je een no-go op fashiongebied?

Fast fashion. De werkzaamheden erachter vind ik niet aantrekkelijk en vaak worden ontwerpen van grote merken gestolen en bijna exact nagemaakt. Omdat ik zelf ontwerp weet ik hoeveel werk erin zit en ken ik de struggle die erbij komt kijken. Als zo’n stuk dan voor twee tientjes wordt verkocht bij een fastfashionketen, vind ik dat heel jammer.”

Wat ontbreekt er in het hedendaagse modebeeld in Amsterdam?

“Er is veel streetwear, maar het high end segment ontbreekt. De gemiddelde Nederlander ziet de waarde van kleding niet in en zal nooit genoeg geld willen neertellen voor een mooi kledingstuk. Uiteindelijk is deze keuze slecht voor het milieu, de arbeidsomstandigheden én de kwaliteit van kleding.”

Wat inspireert jou?

“Ik haal elementen uit videoclips van muzikanten als Kanye West en geef daar mijn eigen draai aan. Ook kunst kan me inspireren, bijvoorbeeld expressionisme en art deco. Het hoeft niet per se mooi te zijn, maar de gedachte erachter vind ik erg belangrijk.”

Erica Pach Beeld Wollaert Carly
Erica PachBeeld Wollaert Carly

Wie Erica Pach (68), gepensioneerd en medeoprichter van stylingplatform Kleurrijk60plus.
Waar Westerdokskade

Wat heeft u aan?

“De jarenzestigjas komt van de Noordermarkt, het onderjasje van Sophia Pigozzi en de jurk van de Londense vintagewinkel ­Beyond Retro. De kousen zijn van Socks We Love, de schoenen van Jan Jansen, de hoed komt uit New York, de tas uit een vintage­winkel in Leeuwarden, de bril is van Theo en de ketting heb ik gekocht via Instagram.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“De belijning is klassiek, met een twist in de accessoires. Die moeten niet rechttoe rechtaan zijn maar speels, zoals de kousen die ik vandaag aanheb. Ook ben ik altijd kleurrijk en draag graag ik contrasterende kleuren, ­zoals paars met geel. Van zwart word ik maar chagrijnig.”

Is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Niet zo. Ik heb altijd veel tweedehands, heel kleurrijke, kleding gedragen. Ik droeg vroeger al hoeden, maar vond toen de aandacht die dat genereerde eng. Nu vind ik dat juist leuk. Ook heb ik altijd graag jurken en rokken gedragen – ik vind vrouwelijkheid belangrijk. Wel combineer ik iets meer prints dan vroeger en draag ik meer sieraden.”

Wat mist u in het hedendaagse modebeeld?

“Kwaliteit, er wordt ontzettend veel meuk gemaakt. Zelfs de duurdere merken zijn niet ­altijd even mooi gemaakt. Vaak zomen ze niet eens meer fatsoenlijk en je betaalt er een fortuin voor. Wat ik ook vreselijk vind, zijn ­gescheurde spijkerbroeken, maar die zie je gelukkig niet meer zo vaak.”

Heeft u een lievelingskledingstuk?

“Nee. Omdat ik tweedehands koop, heb ik veel mooie stukken. Een lange roze jas van Marina Rinaldi, bijvoorbeeld. Hij is tamelijk opvallend, dus die wil je niet te vaak aandoen. Maar een lievelingsstuk heb ik niet. Ik heb een kamer vol kleren en vind het heel leuk om telkens iets anders te combineren.”

Vijxik Lu. Beeld Wollaert Carly
Vijxik Lu.Beeld Wollaert Carly

Wie Vijxik Lu (24), accountant
Waar IJpromenade

Wat heb je aan?

“Het pak heb ik online gekocht en is van de Italiaanse designer Brian Dales. De stropdas is vintage, de tas van Prada, de schoenen zijn van Santoni en de broche is antiek.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Alternatief klassiek.”

Wat is je lievelingskledingstuk?

“Ik heb pas een heel dramatisch Dolce & Gabbanajasje gekocht met allemaal adellijke afbeeldingen erop: een zwaard, medailles, familiewapens, enzovoorts. Dat bewaar ik voor speciale gelegenheden en ga ik showen bij het kerstfeestje van mijn werk.”

Komt je stijl overeen met je persoonlijkheid?

“Ja. Ik ben als het ware tweezijdig: enerzijds rationeel, anderzijds artistiek. Ik draag klassieke stukken zoals pakken, die ik combineer met aparte accessoires en sieraden. Dingen die op het eerste gezicht misschien niet bij elkaar passen qua stijl, tijdsgeest en cultuur. Zoals een klassiek pak, gedragen met een riem met Japanse patronen.”

Hoe is je stijl veranderd ten opzichte van vroeger?

“Tijdens mijn puberteit in China werd er iets wakker in mij, en begon ik me anders te kleden dan mijn klasgenoten. Ik was niet plotseling geïnspireerd door iets of iemand, maar begon uit mezelf pakken te dragen. In het begin combineerde ik meerdere kleuren, maar later ontdekte ik dat een outfit in één kleur ook heel sterk kan zijn.”

Wiens stijl bewonder je?

“Die van heren uit het Britse Gregoriaanse en Victoriaanse tijdperk. Zij waren heel erg stijlvol en supercreatief in het samenstellen van een outfit. Zack Pinsent is een hedendaagse kleermaker van diezelfde stijl die ik erg inspirerend vind. Alles wat hij maakt, is ook historisch correct.”

Catoo Kemperman. Beeld Wollaert Carly
Catoo Kemperman.Beeld Wollaert Carly

Wie Catoo ­Kemperman (25), maakplaatscoach in de OBA en mixed­mediakunstenaar
Waar Vlaardingenlaan

Wat heb je aan?

“Een zelfgemaakt pak van een stof die ik op de Albert Cuypmarkt heb gevonden. De schoenen zijn van Nike, gekocht op Marktplaats. De bomberjas van de Legerdump was oorspronkelijk lang en had een blote hals, maar die heb ik vermaakt. Als mouwophouders heb ik metalen armbanden gebruikt en de tas heb ik van een vriendin gekregen.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik vind comfort een van de belangrijkste dingen. Ik houd van trainingsbroeken, maar dan vaak gecombineerd met iets elegants. Zo draag ik soms rokjes over broeken heen, of zorg ik voor een bloot element in mijn outfit.”

Waar haal je je kleding vandaan?

“Om niet bij te dragen aan massaconsumptie en wel dingen te kunnen dragen die moeilijk vindbaar zijn, zoals driedelige pakken, koop ik bijna niks nieuws. Ik maak voornamelijk dingen zelf. Dingen die niet praktisch zijn om zelf te maken, zoals een lekkere oversized trui, koop ik bijvoorbeeld bij een kringloop.”

Is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Van kinds af aan was ik al bezig met het zelf maken van kleding. Op de middelbare school was er een tijd dat ik mij aanpaste aan wat anderen droegen, en daarna heb ik altijd periodes gehad van verschillende stijlen. De afgelopen vier jaar heb ik vrij consistent zelf­gemaakte pakken gedragen, maar met steeds mooiere details en van betere kwaliteit.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Op straat, bijvoorbeeld van oude mannen die gewoon nonchalant iets bij elkaar hebben aangetrokken. De ‘sokken in slippers-look’ komt daar vandaan. Ook de praktische kant van kleding kan ik heel inspirerend vinden. Ik vind het leuk om te bedenken waar precies een zak moet komen op een kledingstuk of hoe iets de meeste warmte oplevert en er toch leuk uitziet.”

Samuel Does Beeld Wollaert Carly
Samuel DoesBeeld Wollaert Carly

Wie Samuel Does (22), studeert aan House of Orange en werkt als make-upartiest.
Waar Houthaven­kade.

Wat heb je aan?

“De sjaal is van de Bijenkorf, de jas van Episode en de broek heb ik gekocht in een vintagewinkel in Brick Lane in Londen. Het tasje is een neppe Gucci van het Waterlooplein en de Tabiboots zijn van Margiela.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Elegant, chic, flowy en fluïde. Non-binair, maar met veel femme energy.”

Is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik kleedde me vrij basic, maar dit veranderde tegen het einde van de middelbare school. Toen my sister Daniel, een enorme femme queen en goede vriendin, vanuit Kaapstad hierheen verhuisde, nam ik haar stijl over en ben ik echt opengebroken. Met uitgaan zien we er vrijwel hetzelfde uit: stiletto’s, een ­superstrak korset, een kanten pakje, een volledig opgemaakt gezicht en een doek op ons hoofd.”

Is kleding belangrijk voor jou als het gaat om zelfexpressie?

“Ja, ik voel me feminien en ook mijn kleding moet dat uitdragen. Eigenlijk heet ik Job, maar sinds ik naar Amsterdam ben verhuisd, ben ik mijn tweede naam Samuel gaan gebruiken en heb ik ervoor gekozen om ‘ze’ genoemd te worden. Ik wil dat mensen me zien zoals ik mijzelf zie.”

Wie inspireert jou?

“Harry Styles. Hij werkt veel samen met mijn favoriete ontwerper Harris Reed, die grote, dramatische, maar verfijnde silhouetten maakt. Heel chic, romantisch en barok, maar ook heel modern: hij vecht voor gender fluidity.”

Dino da Cruz Beeld Wollaert Carly
Dino da CruzBeeld Wollaert Carly

Wie Dino da Cruz (43), choreograaf, dansleraar en ­oprichter van Nossa ­Kizomba Amsterdam Festival
Waar Vijzelstraat

Wat heeft u aan?

“De hoed en het pak komen uit Zwitserland, de schoenen en tas uit Lissabon. De jas is van Zara.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“De Britse stijl tot aan de jaren zeventig inspireert mij, maar ik geef er een Afrikaanse twist aan. Ook mix ik vaak soorten bruin, zoals vaak in Zuid-Afrika wordt gedaan. De combinatie met mijn huidskleur is mooi en het doet mij denken aan het oldskoolgevoel dat sepia opwekt, maar dan in een nieuw jasje.”

Wat voor shopper bent u?

“Ik kies vaak voor dingen die de meeste mensen niet durven te dragen. Ook ben ik heel bedachtzaam. Ik moet iets eerst passen en voelen voordat ik het koop.”

Wat is een onmisbaar stuk in uw garderobe?

“Een tas, je zult mij niet snel zonder zien. Omdat ik op meerdere plekken in Europa heb gewoond, voelde ik mij nooit 100 procent thuis, dus had ik altijd mijn belangrijkste spullen bij me, waar ik ook heenging. In Angola had ik nooit een tas bij me.”

Is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Vroeger droeg ik vooral streetwear en de laatste vijf jaar voornamelijk pakken. Het past beter bij wie ik nu ben. Ik focus mij minder op hypes, maar op de ziel en wortels ergens van. Dit zie je ook in mijn dansstijl, waarbij ik de interpretatie en betekenis belangrijk vind en terugga naar klassiekere vormen, op een innovatieve manier.”

Komt uw stijl overeen met uw persoonlijkheid?

“Ik ben al ruim dertig jaar professioneel danser en wil altijd leren. Ik heb vrienden over de hele wereld die samenkomen in mijn community. Verschillende stijlen, mensen en denkwijzen brengen balans. Dat komt overeen met hoe ik mij kleed. Ik maak verschillende dingen tot een geheel.”

Cathelijne Blok. Beeld Carly Wollaert
Cathelijne Blok.Beeld Carly Wollaert

Wie Cathelijne Blok (30), oprichter van The Titty Mag, een online feministisch kunstcollectief waarmee een dialoog gecreëerd wordt door middel van creativiteit.
Waar Spuistraat

Wat heeft u aan?

“Een blouse van ontwerper Sjaak Hullekes. Hij heeft kleding van het Leger des Heils opnieuw geverfd en verkocht de stukken voor maximaal 40 euro. De sneakers zijn van Fila, de broek en vegan leren jas van de T.I.T.S. Store. De tas is van de kinderafdeling van Bellerose en de broche van Bas Kosters.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Een gemoderniseerde hippie van 2019. Ik trek niet zomaar iets aan, anders voel ik mij niet comfortabel. Mijn signature look is rode lippenstift en heel veel sieraden. Mijn vrienden kunnen aan het gerinkel al horen dat ik eraan kom.”

Wat voor shopper bent u?

“Ik graai heel graag in de kast van mijn moeder, oudtante en oma. Hoe tof is het als je iets een tweede of derde leven kunt geven en het verhaal door kunt vertellen. Ik draag bijvoorbeeld een jurk van mijn oma die zij bij een chique bal droeg, of een jurk die ze droeg toen ze begon te daten met mijn opa.”

Is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik ben veel bewuster geworden en koop veel duurzamer in. Ik vind het fijner één stuk te hebben waar ik heel lang mee doe dan tien shirtjes die in de sale zijn, zoals ik vroeger misschien zou hebben gedaan.”

Wat betekent kleding voor u?

“Ik zie het echt als een vorm van zelfexpressie. Het zorgt ervoor dat ik mezelf kan zijn. Kleding is natuurlijk ook in principe een vorm van kunst en ik vind het interessant dat het een verhaal vertelt over de tijdgeest.”

Wie vindt u een toffe stijl hebben?

“Mijn oudtante. Alles is bij haar zo op kleur en print afgesteld dat het er waanzinnig uitziet. Er zijn ook drie mannen die ik te gek vind: nachtburgemeester Shamiro van der Geld, modeontwerper Bonne Reijn en artiest Ray Fuego.”

Daniel Linger. Beeld Wollaert Carly
Daniel Linger.Beeld Wollaert Carly

Wie Daniel Linger (27), studeert Communication and Multimedia Design. Hij werkt parttime bij JuiceBrothers en ­fotografeert.

Waar Haarlemmerplein.

Wat heb je aan?

“Een vintage Japans blauw overhemd, een beige trenchcoat gekocht op Waterlooplein, een spijkerbroek van de Weekday en loafers van Dr. Martens. De kettingen komen uit een vintagewinkel in Berlijn en het mutsje heb ik geruild voor een hoedje met een vriend.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Gelaagd, minimalistisch en heel vintage. Ik vind het nice om fashionable met casual te matchen maar ben ook echt van de accessoires. Zodra ik een winkel binnenstap, begin ik combinaties te maken in mijn hoofd met dingen die ik al heb. Bijvoorbeeld de rode sleutel aan mijn broek matcht met het rode lijntje in de draak van mijn overhemd.”

Is je stijl veranderd over de jaren heen?

“Ja, en ik denk dat dit mijn final form is. Ik heb altijd wel liefde voor vintage gehad, maar opgroeiend in Zeeland, waar een bepaalde social security check heerst, kleedde ik mij meer naar mijn omgeving en droeg daarom veel fast fashion. Daar ben ik van afgestapt.”

Krijg je weleens commentaar?

“Ik krijg veel standaardvragen die dan grappig moeten overkomen, bijvoorbeeld laatst op een formele verjaardag. ‘O, en wat moet dit precies voorstellen?’. Ik benader dit dan op een positieve manier en antwoord: ‘Het is toch juist fijn dat ik niet met de kudde meega en mij hier comfortabel bij voel?’”

Wat is je lievelingskledingstuk?

“Het overhemd dat ik nu draag. Het heeft een zijdeachtige textuur en ik voel mij er heel prettig in. Gecombineerd met een blazer zie ik er netjes uit, maar ik kan hem ook heel nonchalant dragen.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“In Oost-Berlijn, waar het nog rauw is. Ook vind ik Scandinavisch model Anders Gran inspirerend. Hij heeft een toffe minimalistische stijl en een I dont’t give a fuck-vibe.”

Mara Sofia ­Faron Papavoine. Beeld Wollaert Carly
Mara Sofia ­Faron Papavoine.Beeld Wollaert Carly

Wie Mara Sofia ­Faron Papavoine (17), werkt als kade­steward en als kassamedewerker bij een avondwinkel en studeert Fashion Designer aan ROC RAI.
Waar Noorderspeeltuin.

Wat heb je aan?

“De leren jas is van een vintagewinkel in Antwerpen. Het Nikevest heb ik gekregen van een oude vriendin. Het bandeautruitje is van de H&M. De joggingbroek heb ik gekregen van mijn buurvrouw en komt van een vintagewinkel. De bandana komt uit mijn moeders kast. Het tasje is van de Primark en de Nikes heb ik gekocht bij Footlocker. De bril is van AliExpress.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Dit vind ik een heel moeilijke vraag, omdat ik echt van alles en nog wat aantrek – ik heb echt geen stijl. Ik kan bijvoorbeeld een mantelpakje aantrekken met een mooi tasje, maar ook een joggingbroek met hoodie aandoen.”

Is je stijl door de jaren heen veranderd?

“Ik was vroeger totaal niet bezig met kleding. Daarna werd ik een wannabe-hipster – ik wilde er cool uitzien. Weer later begon ik mij wat netter te kleden en nu is het eigenlijk een mix van alles.”

Heb je een shoptip?

“Ga in je eentje shoppen. Stuur ook geen Snapchats naar je vrienden met de vraag: zal ik dit halen? Zo ga je alleen op je eigen mening af.”

Wat vind je een lelijke trend?

“Dit heb ik zelf ook gedragen en daarom vind ik het nog het allerergst: een visnetpanty.”

Wat is je lievelingskledingstuk?

“Zonnebrillen, daar ben ik verslaafd aan. Geef me een kleur topje, al is het oranje, en ik heb er een matchende zonnebril bij. Ik vind dat ze gewoon je outfit afmaken.”

Wat is je grootste miskoop?

“Heel veel dingen van BALR. – ik was echt een BALR.-meisje. Op dat moment zat ik op voetbal en vond ik het supercool. Het kostte belachelijk veel geld voor wat je ervoor krijgt, die paar gedrukte letters. Je zou daar zo veel andere leuke dingen van kunnen doen.”

Joshua Capelle. Beeld Wollaert Carly
Joshua Capelle.Beeld Wollaert Carly

Wie Joshua Capelle (22), studeert Fine Arts in Rotterdam
Waar Bellamyplein

Wat heb je aan?

“Mijn broek is tweedehands, de riem en jas komen van twee kringloopwinkels. Het tasje heb ik gekocht in een tweedehands pop-upwinkeltje in het Westerpark. Het shirtje is van de Hema en de schoenen komen uit een tweedehandswinkel in de Kinkerstraat. Mijn sieraden zijn een mix van Gucci, mijn ex, mijn opa en kleine winkeltjes.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Altijd kleurrijk en divers. Soms oversized, soms chique. Ik probeer wel altijd queerness uit te dragen – dat is uiteindelijk denk ik een soort energie die je voelt. En altijd met sieraden, dat is echt mijn ding.”

Hoe kijk je tegen termen aan als mannelijke en vrouwelijke kleding?

“Eigenlijk is het abnormaal dat het zo wordt gedefinieerd, alles is uiteindelijk gewoon aangeleerd. Maar als je ermee speelt­ gebeuren er heel interessante dingen. Ik houd van the best of both worlds.”

Wat is je lievelingskledingstuk?

“Een blauwe boxerbroek. Hij heeft een mooie kleur en ik heb er nu een doek bij gevonden die ik om mijn hoofd knoop als een sluier. Ik voel me een soort Maria als ik dat draag.”

Voel je je vrij om je te kleden zoals je wilt?

“Als ik uitga, draag ik wat ik wil, maar ik voel me niet overal veilig om dat te doen. Ik doe bijvoorbeeld soms mijn make-up als ik op school aankom, in plaats van thuis, en ik heb pepperspray op zak. Ik probeer mezelf wel meer te pushen om zichtbaarder te zijn en ­mensen aan mijn stijl te laten wennen. Het maakt me niet uit als mensen het niet mooi vinden, maar ik wil me wel veilig voelen.”

Chris Dijksterhuis. Beeld Wollaert Carly
Chris Dijksterhuis.Beeld Wollaert Carly

Wie Chris Dijksterhuis (45), ondersteunend projectmanager. Ook fotografeert hij.
Waar Silodam

Wat heeft u aan?

“Een trenchcoat, broek en overhemd van Uniqlo. Een onderjas van Weekday, schoenen van Acne en sokken van Heroes on Socks.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Een mix van high-endmerken en minder dure basics. Ik houd ervan om verschillende stijlen te combineren, zoals netjes met sportief: bijvoorbeeld sneakers met een pantalon, of een trenchcoat met een joggingbroek.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“De wereld om mij heen. Op straat, maar ook op Instagram. Maar ik probeer nooit een-op-een te kopiëren.”

Is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Ik droeg alleen dure merken. Nu ben ik tot de conclusie gekomen dat je minder dure dingen ook goed kunt mixen. Vroeger kocht ik heel veel. Ik zorg nu dat stukken die ik koop, multifunctioneel zijn, zoals een regenjas die technisch zo goed in elkaar zit dat je hem ook als luxe jas bij een pak kunt dragen.”

Wat is uw lievelingskledingstuk?

“Schoenen zijn wel echt mijn ding, ik heb denk ik rond de 60 à 70 paar. Ik was een tijdlang een echte sneakerverzamelaar.”

Wat is uw beste aankoop ooit?

“Deze Acneschoenen: ik wilde ze al heel lang en heb ze uiteindelijk in de sale gekocht bij de Bijenkorf, voor ongeveer 300 euro minder.”

Wat vindt u echt niet kunnen?

“Juist mensen die zich anders kleden, maken de wereld interessant, er zijn al zo veel kuddedieren. Ik maakte me altijd zorgen dat ik er op m’n veertigste als een standaard huisvader uit zou zien. Ik nam me voor dat ik dat niet ging doen. En ik ben iemand die nooit slordig de deur uit zou gaan, ook niet voor een boodschap.”

Wie zijn uw inspirators?

“Mijn opa, onder anderen. Hij was heel fashionable, hij droeg op z’n 65ste nog sneakers.”

Inkie Burgwal. Beeld Wollaert Carly
Inkie Burgwal.Beeld Wollaert Carly

Wie Inkie Burgwal (54), administratief medewerker bij een sportclub en personal assistant.
Waar Javastraat.

Wat heeft u aan?

“Netpantysokken van H&M, de broek is van Zara, het tasje met kraaltjes en het David ­Bowieshirt van de IJhallen. Het colbert is van Episode, ook gekocht bij de IJhallen. De pet komt van de Dappermarkt en de hakjes komen uit een vintagewinkeltje.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?”

“Eigentijds maar wél eigen. Mijn outfits hebben sowieso altijd een tintje rock.”

Is uw stijl veranderd over de jaren heen?

“Ik ben iets netter geworden en heb niet meer overal allerlei gaten in. Sommige dingen kunnen gewoon niet meer als je 54 bent: te korte rokjes, te strakke kleding. Ik zou een lakbroek nu niet meer zo snel aandoen. Misschien wel op een andere manier dan ik vroeger zou doen; in plaats van met iets straks dan nu met een grote trui erop ofzo.”

Wat is uw beste aankoop?

“Een lichtblauw broekpak van Diane von Furstenberg, voor drie euro gekocht bij de ­IJhallen. Het is gemaakt van katoen, is soepel vallend en je kunt er alle kanten in op. Het zit lekker wijd, maar is ook heel sexy.”

Wat is uw lievelingskledingstuk?

“Mijn pet die ik nu draag, gekregen van mijn vriend en zoontje.”

Wat vindt u een vreselijk kledingstuk?

“Een witte driekwart legging. Heel ernstig! Of een nepleren jasje, zó plastic.”

Wat is onmisbaar in uw kast?

“Sieraden. Ik heb nu niks om, maar ik heb een zwartleren band met een adelaar erin ­gestempeld die ik erg vaak draag. En een goede spijkerbroek mag ook niet ontbreken.”

Wie vindt u een toffe stijl hebben?

“Een modeontwerpster die ik op Instagram volg, Anine Bing. Zij heeft een gave, rockachtige stijl: leren jasjes, rockshirts en prints. En Ellen ten Damme vind ik er altijd gaaf en uniek uitzien.”

Ife Yasmina. Beeld Wollaert Carly
Ife Yasmina.Beeld Wollaert Carly

Wie Ife Yasmina (23), redacteur bij Club Hub, jongeren­programma van BNNVara
Waar IJburg

Wat heb je aan?

“Schoenen van Buffalo London en sokken van de Chatucha-weekendmarkt in Bangkok. De broek, riem en bodysuit zijn van Ali­Expres. De jas is van Bershka en de tas van ­Nunoo.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Opvallend en comfortabel. Ik wil er graag een feestje van maken. Als ik iets simpels aanheb, voel ik me juist niet prettig.”

Is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Eerst droeg ik vooral veel basic kleuren ­zoals grijs en zwart. Sinds ik in een kledingwinkel ging werken, ben ik enorm veel gaan ­kopen, ik kwam na elke shift bijna wel met iets thuis. Je werd daar gepusht om opvallende dingen te dragen. Nu heb ik zo om de zes maanden een andere stijl.”

Kleed je je anders naar je werk dan dat je normaal gesproken zou doen?

“Ik heb altijd gezegd dat ik een baan wilde waar ik ook een spijkerbroek met scheuren naartoe aankan, en die heb ik nu. Er zijn wel grenzen, deze bodysuit vind ik bijvoorbeeld te bloot. Maar bijvoorbeeld een shirt van Playboy zou ik dan weer wel aandoen.”

Heb je een shoptip?

“Bij AliExpres kan je een foto uploaden in een zoekmachine van een item dat je wilt, bijvoorbeeld van een designer. Dan wordt hier een replica gezocht voor een goedkope prijs.”

Beste aankoop?

“Mijn eerste Harley Davidssonshirt, gekocht in Sydney. Als mijn huis in de fik zou gaan en ik mag één kledingstuk redden, dan dit shirt.”

Met wie zou je van kledingkast willen ruilen?

“Mika Bryony. Ze durft vrouwelijk met mannelijk te combineren en deelt veel kleding met haar vriendje. Ze is niet bang om een beetje bloot te laten zien, all out te gaan met accessoires.”

Otto Schaap. Beeld Carly Wollaert
Otto Schaap.Beeld Carly Wollaert

Wie Otto Schaap (86), gepensioneerd wetenschapper ­immunologie.
Waar Jacob ­Obrechtstraat

Wat heeft u aan?

“De glitterbretels komen van de Albert Cuypmarkt. De kattenbroches heb ik gekregen, ik ben gek op katten. Ik heb zelfs een tatoeage van een kat op mijn arm. Het sjaaltje heb ik gekocht in een winkeltje voor allerlei snuisterijen op de Prinsengracht. De blouse is van de C&A, de broek heb ik gekregen van mijn voormalig echtgenote.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Daar heb ik geen notie van. Als ik iets moet zeggen: joyeus. Ik houd van kleur en ik draag altijd bretels.”

Is uw stijl veranderd over de jaren heen?

“Ja, zeker. Vroeger waren het vooral colbertjes en stropdassen. Die zijn nu afgevallen en het is wat kleurrijker geworden. Je moet iets als je ouder wordt, hè?”

Komt uw persoonlijkheid overeen met uw kledingstijl?

“Nou, eigenlijk niet. Dit is vrij vrolijk, terwijl ik op het ogenblik ontzettend somber ben. Waarom precies weet ik niet, maar waarschijnlijk omdat ik veel heb meegemaakt in mijn leven.”

Welke winkels vindt u leuk?

“Ik vind winkelen helemaal niet leuk. Maar als ik moest winkelen ging ik bijvoorbeeld naar de C&A of de Bijenkorf. De Bijenkorf vind ik niks meer. Daar zitten nu allemaal kleine winkels in, het is niet meer echt de ­Bijenkorf, maar van alles wat.”

Wie vindt u er altijd heel stijlvol uitzien?

“Mijn ex-vrouw kleedt zich heel goed. Elegant en vrouwelijk en alles vormt een mooi geheel. Ze is heel precies: ze heeft altijd ­goede combinaties aan die kloppen.”

Welke trend of kledingstuk vindt u vreselijk?

“De schoenen die ik nu draag: Crocs. Maar ze zitten wel lekker.”

Norah Jane. Beeld Wollaert Carly
Norah Jane.Beeld Wollaert Carly

Wie Norah Jane (15), 5 havo
Waar Waterlooplein

Wat heb je aan?

“Het shirt en de riem zijn van de kringloop in Zwitserland. De broek komt van een soort ­Intratuin, de patches van Hello Kitty heb ik er zelf op gestreken. Het tasje is een namaak-Takashi Murakami van Ali Express.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Baggy, jongensachtig en chaotisch. Ik heb een stijl van uitersten, het ligt eraan hoe ik me voel. Vaak kleurrijk, jaren zeventig bijvoorbeeld, maar soms ga ik helemaal in het zwart met leren jas en plateaulaarzen.”

Hoeveel geef je uit aan kleding per maand?

“Rond de vijftig euro. Wanneer ik shop bij de kringloop kan ik niks laten liggen wat ik leuk vind. Ik heb ook een Hello Kitty-overall van Levi’s die 130 euro kostte.”

Zijn er overeenkomsten tussen jouw stijl en je persoonlijkheid?

“Het tasje wat ik draag, staat eigenlijk voor wie ik ben: een blije hippie.”

Is je stijl door de jaren heen veranderd?

“Zeker. Ik zag er altijd wel apart uit, maar volgde toen echt één bestaande stijl. Nu ben ik mijn eigen stijl aan het ontwikkelen door meerdere stijlen te combineren.”

Wat is je lievelingskledingstuk?

“Een lange, zwarte jas van leer, gekocht voor negen euro bij de kringloop.”

Wat vind je een stomme trend?

“Alles wat te veel mensen dragen. Bijvoorbeeld van die ‘edgy’ meisjes die een long­sleeveshirt in hun spijkerbroek dragen, met kettingen aan hun broek.”

Heb je een shoptip?

“Kringloop, en dan echt alles doorzoeken. Je bent altijd apart als je iets tweedehands koopt en je kunt geïnspireerd raken door ­dingen die je normaal misschien niet tegenkomt. En je helpt het milieu.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden