Recensie

Naïeve goedzak speelt held in 'Captain America' (****)

Het gepeste onderdeurtje Steve Rogers, dat transformeerde tot supersoldaat, is terug. Dit keer door Scarlett Johansson bijgestaan in zijn heldendaden om privacy te beschermen en dataverzameling tegen te gaan.

Bart van der Put
null Beeld web upload
Beeld web upload

Drie jaar geleden keerde Marvel Studios met 'Captain America: the first avenger' terug naar de wortels van het stripimperium, dat in 1941 de concurrentie met Batman en Superman van uitgeverij DC Comics aanging. De uitstekende film introduceerde als eerste Marvelsuperheld het gepeste onderdeurtje Steve Rogers, die dankzij een experimenteel serum in een supersoldaat veranderde, en tijdens de Tweede Wereldoorlog met een megalomane Duitse evenknie afrekende, waarna hij zeventig jaar onder het poolijs gevangen zat.

De held keerde terug in 'The avengers', maar het vervolg 'Captain America: the winter soldier' trekt veel tijd uit om de aanpassingsproblemen van de bescheiden jongen uit de jaren veertig in het hedendaagse Washington te schetsen. In de vertolking van Chris Evans blijft Rogers een innemend naïeve goedzak, die worstelt met een onderbroken leven en een verloren liefde. Het maakt hem tot de sympathiekste superheld uit de Marvelstal.

Grijs gebied
Waar de eerste film nog een duidelijke scheiding tussen goed en kwaad kende, ontleent het vervolg inspiratie aan de politieke paranoiathrillers uit de jaren zeventig, waarbij de Amerikaanse defensieorganisatie Shield met een verrader in eigen gelederen te maken krijgt.

Met een leidersrol voor Robert Redford en Washington als standplaats verwijzen regisseurs Anthony en Joe Russo (Arrested development, Community) nadrukkelijk naar klassieke thrillers als 'Three days of the condor' en 'All the president's men', en ze slagen er goed in de serieuze toon van die films aan de lichtvoetige Marvelformule te verbinden.

Rogers' gebrek aan ervaring met de Koude Oorlog wordt gecompenseerd door die van Natasha Romanoff, alias Black Widow (Scarlett Johansson), die hem slagvaardig bijstaat.

Heldenduo
Dankzij de chemie tussen Johansson en Evans zit het met het heldenduo wel snor, maar het mysterie rond de identiteit van de verrader wordt flink ondermijnd door de gevestigde rolverdeling binnen het overzichtelijke Marveluniversum, waardoor de afloop niet verrast.

Het euvel wordt afdoende gecompenseerd door de manier waarop Rogers' verleden aan zijn nieuwe avontuur wordt verbonden, waarbij zijn karakter fraai wordt uitgediept. De voorganger blikte terug, maar met een schurkenplan waarin wereldwijde privacyschending en dataverzameling centraal staan, zijn de nieuwe heldendaden van Captain America geheel van deze tijd.

Bioscoop: Pathe Arena, De Munt
Regie: Anthony Russo, Joe Russo
Met: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Robert Redford, Anthony Mackie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden