PlusOpen tijdens corona

Naaigaren kun je ook online kopen, maar hoe kies je uit tien soorten blauw?

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Mark Vos (52) van fourniturenwinkel Jan de Grote Kleinvakman gaat een inhaalslag maken om zijn klanten terug te winnen.

Janna Toepoel
Mark Vos van fourniturenwinkel Jan de Grote Kleinvakman. Beeld Nina Schollaardt
Mark Vos van fourniturenwinkel Jan de Grote Kleinvakman.Beeld Nina Schollaardt

Wat betekent de gedeeltelijke ­lockdown voor uw zaak?

“De winkel en onze stal op de Albert Cuypmarkt moesten dicht. De webshop ging ineens twee keer zo hard, maar vergoedt niet de inkomsten die ik normaliter uit de winkel haal. Het is lastig om online fournituren te verkopen. Ik heb tien verschillende klosjes blauw naaigaren. Hoe kies je dan de juiste kleur? Dat is op een scherm bijna niet te doen.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“De komende tijd gaan we een inhaalslag maken. Wij hebben veel trouwe klanten, maar sommige mensen moet je terugwinnen. Daar gaan we hard ons best voor doen. Het is belangrijk dat de voorraden op orde zijn. Ik zeg altijd: ‘Mijn eerste nee is gratis.’ Je kan één keer zeggen dat je een product niet hebt, maar daarna moet je zorgen dat het er is.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­­gekregen door de situatie?

“In mijn vak moet je assertief zijn. Voor de webwinkel geldt dat nog ­sterker. Veel van mijn klanten zijn wat ouder en bestellen niet zo gemakkelijk online. Als iemand garen en knoopjes bestelt in kleuren die niet bij elkaar passen, dan bel ik erachteraan. Negen van de tien keer kan ik zo voorkomen dat een klant iets terugstuurt.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Toen we weer open mochten heb ik zo veel blije gezichten gezien. Kijk, daar doen we het voor. Natuurlijk sta ik in de winkel om een centje te verdienen, maar het is ook m’n hobby. Ik heb plezier in mijn werk en dat geeft moed.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel verder wordt versoepeld?

“Gezellig naast elkaar staan om een knoopje uit te zoeken. Het zijn deze kleine dingetjes die ik tijdens de ­lockdown heb gemist. Door de jaren heen leer je je vaste klanten kennen: sommigen kwamen hier al toen mijn vader nog in de zaak stond. Hopelijk mag ik hen snel weer ­verwelkomen in de winkel.”

Jan de Grote Kleinvakman

Albert Cuypstraat 203
jandegrotekleinvakman.nl

Tips? open@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden