Na campy glitter komt zware kost

Een 'revue van de onmacht' noemt toneelschrijver Rob de Graaf zijn nieuwe stuk, dat hij schreef voor toneelgroepen Dood Paard en Nieuw West. Dat geeft meteen al stekelige associaties, want Lieve Kitty is losjes gebaseerd op het dagboek van Anne Frank.

Die ongemakkelijkheid wordt niet weggenomen als vier acteurs (Manja Topper en Gillis Biesheuvel van Dood Paard, Marien Jongewaard van Nieuw West en Benny Claessens als gast) met geblondeerd haar en in goedkope glitterkostuums elkaar opjagen om vooral iets positiefs te maken. Met een voetpedaaltje kunnen ze op ieder moment een luid lachsalvo laten horen.

Ze spelen op een podium met publiek eromheen. Ze kunnen ook de ruimte onder het toneeltje gebruiken om zich te verkleden, maar via videoschermen kun je alsnog zien wat daaronder gebeurt. De vijfde persoon, Ariadna Rubio Lleó, speelt de figuur die het meest op Anne Frank lijkt. Ze doet niet mee met het uitgesponnen spel van de anderen, heeft Israëlische legerkleding aan maakt uitgebreid haar automatische pistool schoon. Ze lijkt de bewaker in een gevangeniscel voor gevaarlijke gekken.

Zijn het de bewoners van het Achterhuis die hier geforceerd vrolijk een optimistisch verhaal proberen te vertellen? ''Wij kiezen in het zwartst van de ellende/Voor onze vorm van gein.'' Door zo vrij om te gaan met de beladenheid van Holocaust is de voorstelling verwarrend en confronterend. Als toeschouwer heb je al snel ongemakkelijke associaties bij de verhalen van overlevers, het uitventen van slachtofferschap of het gelijkstellen van de Holocaust met de misdaden van Israël.

Langzamerhand maakt de campy glitter en de hysterische lachband plaats voor zware verhalen, zoals dat van Natascha Kampusch - het Oostenrijkse meisje dat acht jaar lang werd vastgehouden - of het bijbelverhaal van Jozef die door zijn broers in een put werd geworpen. Ook dat zijn mensen die vast zijn komen te zitten, maar die door hun verbeelding konden overleven.

Ook de vijf toneelspelers zitten klem door de door henzelf geschapen verwachting dat ze een voorstelling spelen over Anne Frank. Om die taak te volbrengen moeten zij de vrijheid nemen om hun werk ongepast te laten zijn. (SIMON VAN DEN BERG)

Dood Paard en Nieuw West:
Lieve Kitty; tournee t/m 29/5. Meer info op doodpaard.nl

24/04/08

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden