Plus

Muzikaal pretpark Mysteryland vertoont slijtplekken

Weinig festivals zijn zo prettig divers als Mysteryland. Ook dit jaar was het programma vertrouwd en gedegen, maar het grootste dancefestival van Nederland vertoont wat slijtplekken.

Publiek danst bij het optreden van Martin Garrix. Beeld anp
Publiek danst bij het optreden van Martin Garrix.Beeld anp

'Kom binnen en doe mee; volg met je ogen dicht je eigen ritme op de muziek,' klinkt de uitnodiging in een goed geoefende fluwelen yogajufstem.

Geuren van salie en wierook hangen tussen blootsvoets a-ritmisch dansende mensen. Het is dat er niet te ontkomen valt aan de dreunende beats van het enorme podium verderop, anders zou je denken dat je op een mindfullnessweekend bent beland en niet op het grootste dancefestival van Nederland.

Mysteryland, naast de grootste overigens ook de oudste (anno 1993), is een van de paradepaardjes van danceorganisatie ID&T en kent inmiddels ook edities in Chili en de Verenigde Staten.

Pretpark
Net als vorig jaar duurde het festival op het Floriadeterrein twee dagen, inclusief camping waar de weekender voor de kampeerders vrijdagavond al begon met feestjes. Op voorhand uitverkopen, waar het festival een abonnement op had, zit er overigens de laatste paar jaar niet meer in.

Een dagje Mysteryland is als een bezoek aan een muzikaal pretpark voor volwassenen. Zo één waar je al jaren komt en inmiddels blind de weg vindt van de mainstage via de technotent de brug over naar de hardstylehoek.

Met een al even vertrouwd en gedegen voor-ieder-wat-wils-programma vol commerciële hitmachines, populaire danceconcepten en wat opkomende obscuurdere genres - Mysteryland weet ze zoals altijd goed te vinden.

Big shots
Zo ook op deze editie, waar vanzelfsprekend de huidige big shots als Afrojack, Diplo en Martin Garrix present zijn, inclusief vet aangezette show met confettikanonnen en rookfonteinen op een indrukwekkende en fantasierijke mainstage.

Kris Kross, het Amsterdamse collectief dat de laatste paar jaar furore maakt, mag een eigen podium hosten. En er is ook ruimte voor de meer undergroundgeluiden in de vorm van bijvoorbeeld disco-dj Sadar Bahar of Afrobot, die te vinden zijn in de knusse groene hoekjes van het terrein waar je even kan ontsnappen uit de drukte.

(tekst loopt door onder foto)

Diplo treedt op tijdens de 23e editie van het dancefestival Mysteryland. Beeld anp
Diplo treedt op tijdens de 23e editie van het dancefestival Mysteryland.Beeld anp
Martin Garrix tijdens zijn show. Beeld anp
Martin Garrix tijdens zijn show.Beeld anp

Inner hippy
Mysteryland is niet alleen qua bezoekersaantallen groot (zo'n 55.000 per dag), ook in vierkante meters blijft het een winnaar. De doorgewinterde Mysterylandfan weet inmiddels dat je al gauw een dikke tien minuten van de zuid- naar de noordkant aan het wandelen bent.

Het ene moment sta je je inner hippy te omarmen door in het gras op blote voeten te dansen op Afrikaanse trommelmuziek. Om vervolgens om de hoek bij het Supertoyspodium te zien hoe er door de dansers geil met de billen wordt geschud op de 80's-hit van Farley Jackmaster Funk.

Bij het populaire Q-dance - vaste gast sinds 2003 en met opnieuw een indrukwekkend vervaarlijk podiumontwerp - gaan ondertussen tot hoog op de naastgelegen piramide de vuisten enthousiast de lucht in op de genadeloze ritmes van hardstyle dj's als Brennan Heart.

Smaakvolle aankleding en theatraal vertier
Jonge festivalhipsters, die zie je hier niet rondlopen. Hoewel ze zich vermoedelijk best hadden vermaakt bij de Spaanse gekte van Ibiza-clubconcept Elrow (inclusief toreadoren en flamencodames) of bij de doorpaktechno van Haeken en Karenn.

Het gros van de Mysterylandbezoekers lijkt meer van het type dagjesmensen dat komt voor een gezellig dagje drinken en dansen met vrienden, waarbij het niet per se uit lijkt te maken of dat op de platen van Sam Feldt of dj Tom Trago gebeurt.

De muzikale diversiteit, de hoeveelheid grote dj-namen, de smaakvolle aankleding, het theatraal vertier en de kunstinstallaties - ze hebben Mysteryland gemaakt tot het grootste en meest bekende dancefestival.

En het beste? Voor die titel lijkt de succesformule toch wat slijtplekken te vertonen; het is niet meer zo hip & happening als zo'n tien jaar terug. Mysteryland anno 2016 is goed en vertrouwd maar voor de meer doorgewinterde festivalganger inmiddels weinig verrassend.

Mysteryland is met 55.000 bezoekers het grootste festival van Nederland. Beeld anp
Mysteryland is met 55.000 bezoekers het grootste festival van Nederland.Beeld anp
Het publiek van Mysteryland vermaakt zich met strandballen. Beeld anp
Het publiek van Mysteryland vermaakt zich met strandballen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden