Uitagenda

Muziek, theater, expo: tips voor de komende week in Amsterdam

Het Parool
Nasrdin Dchar, Adem. 12 december, 20.30 uur, website ITA. Beeld ITA
Nasrdin Dchar, Adem. 12 december, 20.30 uur, website ITA.Beeld ITA

Muziek: Komm schon alter

De nachtclubs en discotheken zitten nog even op slot. Daarom is het tapijt in de huiskamer voorlopig de enige plek voor een dansvloer. Paradiso biedt, geheel voor niets, een online clubavond aan. Tussen 20 en 23 uur draaien vertrouwde namen Dimitri en Isis ‘melodieuze en positieve beats’. Klinkt als een prettig medicijn tegen de winterblues.
12 december, Paradiso.nl

Muziek: Gorillaz

Als er één band geschikt is om het probleem van het ontbreken van fysieke concerten te verhelpen, is het de virtuele formatie Gorillaz. Vanuit Londen is het geesteskind van Blur-frontman Damon Albarn drie keer live te zien en te horen: de optredens zijn over de gehele wereld op een gunstig tijdstip in de avond te volgen. Nachtbrakers en superfans kunnen ze alle drie zien.
12 en 13 december, gorillazlivenow.com

Muziek: Clean Pete’s Kerst Lab

De zussen Loes en Renée Wijnhoven maakten vorig jaar met Gloria een van de leukste kerstplaten van het jaar. Uit die verzameling liedjes putten ze opnieuw voor Clean Pete’s Kerst Lab. Clean Pete zingt Nederlandse versies van Santa Baby (Lieve kerstman) en O Holy Night (Donkere nacht). Hopelijk is ook Thijs Boontjes erbij voor Onrust en hoop (origineel: God Rest You Merry Gentlemen). Verbindende factor zijn de harmonieuze stemmen van de tweelingzussen.
14 december, De Kleine Komedie

Theater: Nasrdin Dchar, Adem

Deze voorstelling werd een paar keer uitgesteld vanwege corona, maar wordt nu toch gespeeld. Nasrdin Dchar was er wel een beetje klaar mee: “Niet spelen, juist nu er zo veel te vertellen en te ­verwerken is, dat is voor mij geen optie.” Adem is dus toch nog te zien in ITA, maar dan gestreamd, dus te bekijken vanaf je eigen bankstel. Dchar probeert in zijn nieuwe voorstelling grip te krijgen op de chaos van dit jaar. Wat gaan we van 2020 nooit meer vergeten? Wij hebben wel een vermoeden.
12 december, 20.30 uur, website ITA

Theater: Orkater, Alles komt goed

Alles komt goed is de bewerking die Geert Lageveen en Leopold Witte maakten van La Peste van ­Albert Camus, over een stad in pandemie. De première, gepland op 17 oktober, ging door aangescherpte ­regels op het laatste moment niet door. De voorstellingen in Zaandam zijn voorlopig de laatste, tot er weer meer mensen in een zaal mogen. Mooie muzikale voorstelling. Kleine kans dat je er nog bij kunt, maar het proberen waard.
15 t/m 18 december, Zaantheater, Zaandam

Theater: DAT!School, Oya woest wezen

Een eigentijdse legende die iedereen van 10 jaar en ouder uitnodigt mee te dansen, zingen en rijmen. Je reist mee met de Orisha’s om een bijna onmogelijk raadsel op te lossen. Dat zijn eeuwenoude goden uit Nigeria, die toevallig ook nog van gamen, vloggen en TikTok­dansjes houden en beschikken over superkrachten. Een voorstelling met livepercussie, dans en woordkunst, geïnspireerd door de rijke Yorubacultuur.
13 december, Dansmakers Amsterdam

Theater: Likeminds bedankt!

Corona of niet, ook dit jaar gaat het minifestival Likeminds bedankt! in Noord door. Op dit festival kun je het allernieuwste werk van de ­makers van Likeminds zien, met vier voorstellingen op een avond op één kaartje: Zigeunerkind met traan van Giovanni Brand, Hümeyra van Dilan Yurdakul, Mannish van Steff Geelen en No More Zombie Shit, een ‘nopera’ van Edna Azulay en Lila Payens. Ook al bij Dans­makers Amsterdam.
17, 18 en 19 december, Dansmakers Amsterdam

Expositie: Kévin Bray, North Face #1: It Goes For It To Protect Others

Kunstenaarsruimte ISO heeft een eigen coronaproof manier gevonden om in deze maanden toch kunst te tonen: aan de gevel. De ­aftrap voor The North Face Series wordt verzorgd door Kévin Bray, de jonge Fransman die begin dit jaar een overdonderende solo had bij Galerie Stigter Van Doesburg. Een lange rij collega’s staat te trappelen om hem op te volgen.
T/m 28 februari, ISO, Isolatorweg 17

Expositie: Transitie, De collectie van Anja Zwart

Collectietentoonstellingen werken als samengestelde portretten. Aan de keuzes van de verzamelaar kun je vaak iets aflezen over zijn of haar karakter. Aan de collectie van Anja Zwart te oordelen is zij iemand die houdt van statements die mogen schuren, en van ambachtelijkheid. Tegenover de brutale foto’s van Paul Blanca en Erwin Olaf staan de zorgvuldige stadsgezichten van Jim Harris en landschaps­­collages van David de Visser.
T/m 19 februari, Arti et Amicitiae, Rokin 112

Expositie: Unseen Fotografieweekend

Fotografiebeurs Unseen ging dit jaar niet door, maar verspreid over het ­najaar en de stad vinden toch gerelateerde evenementen plaats. Zoals het Fotografieweekend in Het Scheepvaartmuseum. Bezoekers krijgen een inleiding bij de Engelen van de zee van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren en Rijzend water van fotojournalist Kadir van Lohuizen. Thuis en in het museum zijn ook mini­colleges en (online)rondleidingen te volgen.
12 en 13 december, Het Scheepvaartmuseum

Expositie: Seth’s Books Bookshop

Seth Siegelaub (1941-2013) was ­galeriehouder, textielexpert, ­tentoonstellingsmaker, onvermoeibaar promotor van conceptuele kunst en onderwerp van een ­Stedelijk-tentoonstelling in 2015-2016. Daarnaast maakte hij publicaties met titels als How to read Donald Duck en Xerox Book. Kunstverein brengt nu zijn Better Read than Dead-essays en interviews uit en heeft voor de ­gelegenheid zijn ruimte in West omgebouwd tot boekwinkel. Het aanbod bestaat uit boeken door en over Siegelaub.
T/m 23 december, Kunstverein

Laurence Aëgerter, La main et l’oeil. T/m 6 november, Galerie Caroline O’Breen Beeld Laurence Aëgerter
Laurence Aëgerter, La main et l’oeil. T/m 6 november, Galerie Caroline O’BreenBeeld Laurence Aëgerter

Expositie: Laurence Aëgerter, La main et l’oeil

Het is een beproefde methode: twee totaal verschillende groot­heden combineren om een nieuw beeld te creëren. In Louvre Plage gaat het om topstukken uit het Louvre en steentjes, takjes en schelpen die Laurence Aëgerter vond op het strand. In de serie Compositions synthétiques zeefdrukt Aëgerter geometrische figuren op prenten van Albrecht Dürer.
T/m 6 november, Galerie Caroline O’Breen

Jeugd: Calamity

De openingsfilm van het Cinekid Filmfestival deze herfst gemist? Kinderen kunnen de film, Calamity, alsnog zien, vandaag en 19 december in Het Ketelhuis. Calamity vertelt het verhaal van de jonge Martha Jane Cannery, die samen met haar familie door het Wilde Westen trekt, op zoek naar een beter leven. Als haar vader gewond raakt, moet ze voor haar zusjes zorgen en de huifkar leren besturen. De voorstelling is onderdeel van het Kids Only- programma, voor stoere kinderen tussen de 6 en 12 jaar die zonder ouders naar de film willen.
12 en 19 december, Het Ketelhuis

Jeugd: Peter Peper

De vader van Milan en Yalan wil graag een rijsttafel koken, maar hij is niet zo goed in de keuken. Gelukkig verschijnt daar plotseling Peter Peper, een piraat uit vervlogen tijden. Hij neemt Milan en Yalan mee op reis door de tijd. Ze klauteren over rotsen van gember, ontwijken kanonskogels van nootmuskaat en varen op kruidnagelboten. Peter Peper is een muzikale voorstelling voor kinderen vanaf 5 jaar, die door de livecameraprojectie de oude wereldgeschiedenis heel dichtbij brengt.
13 december, ’t Zonnehuis

Overig: Back to Ballet

Met Back to Ballet – classic brengt Het Nationale Ballet dansliefhebbers terug naar de kern van het klassieke ballet. Niet fysiek, maar via een gestreamde voorstelling, die uit meerdere tijdloze balletten bestaat, zoals Le Corsaire, Het Zwanenmeer en Paquita. Vanavond is de laatste kans om, voor €12,50, de verschillende solistencasten te zien optreden. Zorg dat je na het kopen van een kaartje op tijd online inlogt, want de voorstelling blijft na afloop niet beschikbaar.
12 december, operaballet.nl/nl/ online/back-to-ballet-classic-live

Overig: Zing en beleef kerst

De zangcursussen van koorleider Hans Veldhuizen waren voor corona al een begrip, maar zijn nu nog populairder geworden. Met zijn aanstekelijke enthousiasme krijgt hij iedereen aan het zingen. Normaal gesproken doet Veldhuizen dat in de Koorzaal van Het Concertgebouw, nu is dat even anders: deelnemers zingen vanuit huis achter hun laptop of smartphone. De eerste sessie is al achter de rug, met Händels Messiah, op 14 december staat Bachs Weihnachtsoratorium gepland, op 22 december zijn dat Christmas carols. Voor €15 per avond worden bladmuziek en opnames toegestuurd ter voorbereiding op de online sessie.
14 en 22 december, via concertgebouw.nl/educatie.

Film: Kom hier dat ik u kus

Het regisseursduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, dat enkele jaren terug overdonderde met de documentaire Ne me quitte pas, maakt hun eerste fictiefilm met deze verfilming van de gelijknamige roman van Griet Op de Beeck. Alsnog gaan ze op een documentaireachtige manier te werk, wat een levensechte film over ver­dorven familierelaties oplevert.
Te zien in: Cinecenter, FC Hyena, Filmhallen, Het Ketelhuis, Pathé City, Pathé Tuschinski, Rialto

Film: Seconds

Het maandprogramma van ­Studio/K staat in het teken van de dystopie, met de (moderne) klassiekers RoboCop, Children of Men en THX 1138. Maar de meest obscure en wildste film in het rijtje is ­Seconds, een jarenzestigscifi met Rock Hudson als saaiige midlifer die zich door een bedrijf een compleet nieuw leven laat aanmeten.
Te zien in: Studio/K, zo 16.45 uur, onderdeel van Dystopian Cinema

Film: Tapis Rouge Franse filmselectie

De tweede editie van dit festival voor de Franse cinema stond in november op het programma, maar kreeg een maand corona-uitstel. Het festival opende donderdag in Tuschinski met de komedie Adieu les cons, met een hoofdrol voor dé Franse filmdiva van het moment, Virginie Efira. Adieu les cons is net als de andere zeventien geselecteerde films de komende dagen nog te zien, in de Filmhallen en deels online via Vitamine Cineville. Daarnaast vindt een aantal speciale evenementen plaats, waaronder (gisteravond) de uitreiking van de eerste Prix Tapis Rouge voor beste Franse boekverfilming, zaterdag een ‘Mediterrane Avond’ met de ­Algerijnse schrijver Boualem ­Sansal en een voorpremière van de nieuwe film DNA van Maïwenn.
Te zien in: de Filmhallen, t/m 15 december

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden