PlusOpen tijdens corona

Mouwes Koshere Delicatessen is blij met de trouwe klanten in de buurt

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Michiel Cornelissen (56) van Mouwes Koshere Delicatessen mag weer leveren aan de cateraars van cruiseschepen en synagogen.

Janna Toepoel
Michiel Cornelissen van Mouwes Koshere Delicatessen. Beeld Nina Schollaardt
Michiel Cornelissen van Mouwes Koshere Delicatessen.Beeld Nina Schollaardt

Eindelijk weer open. Wat heeft u het meest gemist?

“We zijn een essentiële winkel en hebben nooit de deuren hoeven sluiten. Toch raakten we tijdens de lockdown een deel van onze klandizie kwijt. Normaliter leveren wij koosjere ingrediënten aan cateraars. Zij verzorgen daarmee bijvoorbeeld de maaltijd op sjabbat in de synagogen of de koosjere menu’s van restaurants en cruiseschepen. Toen de horeca op slot ging en religieuze bijeenkomsten werden afgelast, vielen deze bestellingen weg. Het zijn dus vooral deze klanten die ik heb gemist.”

Ziet u veel vaste klanten terug?

“De buurt heeft ons tijdens de lockdown enorm gesteund. Mensen hebben moeite gedaan om extra bij ons te kopen. Ik wil graag benadrukken hoe blij we daarmee zijn. Nu de wereld langzaam opent, keren ook onze ‘grotere’ klanten terug. Binnenkort worden in het Joods Historisch Museum weer gerechten geserveerd, gemaakt met ingrediënten uit onze winkel.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“Nee. Ik ben niet zo’n creatieve ondernemer. Ik kan goed kruideniertje spelen; veel meer is het niet. Creatieve inzichten zijn niet noodzakelijk in mijn vak.”

Heeft u ook iets aan de lockdown ­gehad?

“Als essentiële winkel zijn we natuurlijk niet zo dramatisch getroffen. We hebben daarom tijdens de lockdown niets veranderd. Het is wat het is, denk ik altijd maar. Je moet je schouders eronder zetten en gewoon doorgaan. Wat dat betreft ben ik een nuchtere boerenlul, excusez le mot.”

Waar kijkt u naar uit de komende maanden?

“In de maatschappij is een tweedeling ontstaan tussen hen die het virus serieus nemen en zij die denken dat het wel meevalt. Het is misschien niet aan mij om hier als kruidenier mijn mening over te geven, maar ik vind dat heel irritant. Ik kijk ernaar uit dat die polarisatie uit Nederland verdwijnt. Hopelijk leren we de komende maanden weer om met z’n allen door één deur te gaan.”

Mouwes Koshere Delicatessen

Kastelenstraat 261

mouwes.nl

Tips? open@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden