Plus

Morbide musical Sweeney Todd wordt naar grote hoogten gezongen

Stephen Sondheims musical Sweeney Todd is zo goed vanwege de verrassende plotwendingen, het spooky slot en het 'ongewone' musicalgeluid. Maar deze intieme uitvoering wordt gedragen door de acteurs.

Joukje Akveld
De cast blinkt uit in musical Sweeney Todd. Beeld Bob Bronshoff
De cast blinkt uit in musical Sweeney Todd.Beeld Bob Bronshoff

De bloedbarbier van Fleet Street wordt hij genoemd. Wie zich laat scheren door Sweeney Todd doet dat doorgaans slechts één keer. De ten onrechte veroordeelde Todd (René van Kooten) keert terug naar Londen om zijn gram te halen en sluit een duivels pact met bakkersvrouw Lovett (Vera Mann): vanuit de scheerstoel gaan de slachtoffers zó de pasteitjes in.

Stephen Sondheim schreef er een weergaloos nummer over, waarin Todd en Lovett met sardonisch plezier fantaseren over mogelijke menselijke ingrediënten, door regisseur Koen van Dijk virtuoos vertaald in 'Een pastei pastoor'.

Met Sondheims musical Sweeney Todd (1979) verrichtte Van Dijk een klein wonder aan het Zonneplein. Eenvoudige kostuums, een duister lichtplan en een bordkartonnen decor (maar wat een geweldige kapperslanceerstoel!) roepen een sfeer op van volks, vies en vuig Londen in de negentiende eeuw.

Absolute ster
In deze setting zingt de cast het morbide en humoristische verhaal naar grote hoogten. Ja, Sweeney Todd is zo goed vanwege de verrassende plotwendingen, het spooky slot en Sondheims immer gelauwerde 'ongewone' musicalgeluid (veel trompetjes en schelle bellen dit keer). Maar deze intieme uitvoering wordt gedragen door de acteurs.

Van Kooten speelt de verbitterde Todd consequent grimmig. Een gruizige Henk Poort vertolkt het pure kwaad met tegenover zich een zeer grappige Wil van der Meer.

Te midden van alle verdorvenheid van de 'ouderen' zijn de jonge Michelle van de Ven, Luc Steegers en Mitch Wolterink ontroerend in hun onschuld.

Maar de absolute ster van de avond is Vera Mann. Schalks, vilein en geestig tot op het bot zet ze Sondheims complexe nummers naar haar hand. In de musicalwereld geldt mevrouw Lovett als een van de mooiste, maar ook moeilijkste rollen. Vera Mann maakt het op formidabele wijze waar.

MUSICAL

Stephen Sondheims Sweeney Todd
Regie Koen van Dijk
Gezien 23/5, Zonnehuis, Noord
Te zien t/m 20/6, Zonnehuis, Noord

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden