PlusDe smaak van toen

Mooiemomentensoep van Martijn Krabbés moeder: ‘Ik kan goed proeven’

Gilles van der Loo gaat langs bij bekende en minder bekende Nederlanders om een gerecht uit hun ­verleden te bereiden. Deze week maakt hij moeders linzensoep met presentator Martijn Krabbé.

Gilles van der Loo en Martijn Krabbé maken linzensoep. Beeld Eva Plevier
Gilles van der Loo en Martijn Krabbé maken linzensoep.Beeld Eva Plevier

Als de verheuging armen en benen had, dan heette hij Martijn Krabbé. Een paar tellen nadat ik heb aangebeld verschijnt een breed grijnzend gezicht achter een van de lage ruitjes van de voordeur en doet Krabbé (52) open. Nadat hij ons is voorgegaan naar zijn eenvoudige, witte keuken zegt hij: “Jullie mogen nu nog zeggen of je koffie of thee wilt, daarna dalen we meteen af naar de wijnkelder. Ik heb hier té veel zin in.”

Vandaag gaan we zijn moeders linzensoep maken, niet het snelste recept. Toch blijft mijn kratje met spullen het eerste ­halfuur onaangeraakt op het aanrecht staan. Ik ­vergaap me aan de mooie flessen van Krabbé, die achter een pittores­ke kasteeldeur in een koel deel van zijn kelder opvallend weinig stof verzamelen.

“Je mag kiezen wat je wilt,” zegt hij. Omdat mijn oog alleen op etiketten van dure flessen valt, hou ik beleefd mijn mond. Krabbé is duidelijk niet de man om bij de pakken neer te zitten: hij grijpt een witte Châteauneuf en neemt ons mee naar boven voor de beloofde koffie.

Hond Oyunaa – Krabbé nam haar ooit mee uit Mongolië – lijkt door te hebben dat er gekookt gaat worden en hangt om me heen als een meeuw bij een viskraam. Krabbé ontkurkt alvast zijn flesje uit de Rhône. Het is tien over twaalf.

Spulletjes

Hoewel zijn keuken niet heel ruim of professioneel oogt, heeft Krabbé zo’n beetje alle spulletjes die een goede thuiskok nodig heeft. Ik zet de bouillon die ik heb meegenomen op het vuur en verhit wat rode wijn in een koekenpan om de alcohol eruit te koken, maar Krabbé vertelt me dat zijn moeder dat heel anders doet.

“Ze gaf me bij ons trouwen haar recept. Daarin staat weliswaar dat ze hem afmaakt met een scheut wijn, maar volgens mij was het soms wel ietsje meer. Er was geen tijd voor die alcohol om te verdampen.”

Met een lach: “Wij kinderen sliepen er uitstekend op. Deze soep is mijn eerste smaakherinnering. Het recept is bij mama ontstaan, ze is hem op een gegeven mo­ment gaan maken. Mijn vader heeft ook een enorme liefde voor koken. Hij volgde met mijn moeder alle kooktrends. Zo waren wij de eersten met een römertopf, een flensjesmaker en een ­Chinese fonduepan.”

In een lijstje aan de wand hangt een foto van een iets jongere Krabbé met een levende kip onder zijn arm. Naast hem staat wijlen chef Paul Bocuse. De spullen in zijn keuken, de wijnen in zijn kelder, hoe Krabbé zich uitdrukt als het over wijn en eten gaat: dat hij grote liefde heeft voor gastronomie is zwak uitgedrukt. “Je wilt niet weten hoeveel geld ik overhoud nu de restaurants dicht zijn. Eigenlijk had ik het liefst een kokkie willen worden.”

Dat laatste zal hij deze middag nog een aantal keer her­halen. Hoezeer ik ook probeer uit te leggen dat hij een koks­bestaan idealiseert, écht horen wil hij niet.

El Bulli

“Perfectie vind ik niet zo interessant,” zegt Krabbé terwijl ik prei snijd. “Al heb ik ook bij El Bulli gegeten. Ik vond de choreografie van de bediening daar ont­roerend mooi, maar een paar schoonheidsfoutjes in zo’n gerecht als deze moedersoep, daar zit voor mij de liefde in. Vind je trouwens niet dat ik een kutkeuken heb? Ik heb ’m al twintig jaar.”

“Helemaal niet. Dit is een gebruikte gezinskeuken, dat vind ik juist mooi. Wanneer maakte je moeder deze soep eigenlijk?”

“Dit is de smaak van familiebijeenkomsten. Verjaardagen, sinterklaas, kerstmis, oud en nieuw. De traditie van deze soep, verbonden aan de mooiste momenten die je in een leven hebt, maakt hem voor mij bijzonder. Mijn ouders gingen niet heel vaak met ons naar restaurants, maar deden altijd erg hun best om er thuis iets moois van te maken.”

Geleidelijk druppelen Krabbés kinderen de keuken binnen. Dochter Jasmijn (14) lijkt net uit bed te komen en omhelst haar vader nog wat slaperig. Zoon Bickel (20) is vandaag al in de weer geweest, hij bezorgt nu voor de winkel waar hij doorgaans werkt. Van zijn vier kinderen heeft vooral Bickel iets met smaak, vertelt Krabbé. Regel­matig gaan ze samen uit eten.

“Ik vertrouw altijd op mijn vaders smaak,” zegt Bickel. “Dan laat ik hem voor mij kiezen. Papa kan trouwens ook heel goed koken. Hij maakt álles lekker, ook dingen die ik normaal gesproken echt niet lust.”

Krabbé kijkt alsof hem zojuist een ridderorde is opgespeld. “Klopt,” zegt hij. “Ik kan goed proeven. Dat kan ik écht. Ik ruik het ook als dingen gaar zijn, heb nog nooit een timer hoeven zetten. Weet je wat mijn einddoel is? Op hoge leeftijd heel goed kunnen koken voor mijn familie, met iedereen aan tafel.”

Kruidenkastje

Als onze soep klaar lijkt, is de fles Châteauneuf op. De Chianti die ik meebracht gaat open, en Krabbé duikt zijn kruidenkastje in om zijn moeders soep nog eventjes te tweaken. Hij voegt wat ketjap toe en een flinke klont boter. Dat hij goed kan proeven blijkt als we eenmaal zitten om te eten: die boter en die ketjap kloppen helemaal.

“Jouw bouillon ruikt animaal,” zegt Krabbé. “Ik vind dat lekker hoor, maar mijn moeder gebruikte blokjes. Daardoor is deze linzensoep net anders dan die van haar, maar hij smaakt fantástisch. Had ik al verteld dat ik onlangs corona heb gehad? Ik zou je dus zomaar – en geheel veilig – kunnen knuffelen.”

Linzensoep van Krabbé. Beeld Eva Plevier
Linzensoep van Krabbé.Beeld Eva Plevier

Recept: linzensoep (naar Herma Krabbé)

Zet een pak grauwe linzen op in 2 liter kippenbouillon en voeg een bouquet garni toe, of ten minste wat laurierblad. Stoof twee gehakte uien een tijdje. Voeg daar een blikje tomatenpuree aan toe, dan twee gehakte winterwortels en wat later twee gehakte preien. Giet de linzen met bouillon op dit mengsel en laat het geheel een uur zachtjes pruttelen. Snijd een salami en een rookworst in plakjes en voeg die toe. Nu is het tijd voor die scheut rode wijn. Als u geen alcohol wilt proeven, kunt u de wijn laten koken in een andere pan voor u hem toevoegt aan de soep. Garneer met gehakte ­peterselie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden