Korreltje zout

Moet snert, net als couscous, internationaal immaterieel erfgoed worden?

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: snert.

Laura Obdeijn
Is snert Nederlands erfgoed? Beeld Shutterstock
Is snert Nederlands erfgoed?Beeld Shutterstock

Couscous staat sinds kort op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Of eigenlijk: het maken en eten ervan. Marokko, Algerije, Tunesië en Mauritanië dienden de aanvraag in, vanwege de rol die de gebruiken rond de korreltjes van tarwemeel ­spelen in de Noord-Afrikaanse cultuur. Het nieuws bracht me bij de Nederlandse inventaris. Die geeft een uiteenlopend beeld van Hollandse trots, zullen we maar zeggen. Grolse wanten breien, de harddraverij van Medemblik, Pride Amsterdam.

En culinaire tradities zat. Zo zijn daar de Indische rijsttafel, het Brabantse worstenbroodje en snert koken. Niet te verwarren met erwtensoep; die heeft nog geen nacht gestaan. Hoe groot is de kans dat ­bijvoorbeeld onze snerttraditie, net als couscous, ooit internationaal immaterieel erfgoed wordt?

De snerttraditie staat in de inventarislijst van het immaterieel erfgoed Nederland. Dat is al een stapje dichter bij de internationale lijst dan sommige andere tradities, zoals de vaderlandse afhaal­frituur, legt Marieke Brugman van Unesco Nederland uit. Maar dan ben je er nog niet. Op de internationale lijst staat pas één ­traditie: het molenaarsambacht.

“Je erfgoed wordt als het ware bijgezet in de vitrinekast. Het doel: laten zien wat je als land in huis hebt, om van elkaar te leren en wederzijds begrip tussen landen en hun cultuur te creëren.” De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het laatste woord over de voordracht. “Het moet heel Nederland kenmerken. De Groningse eierbal, bijvoorbeeld, zal daarom minder snel succes hebben.”

Snert zou meer kans maken. Niet op korte termijn; daarvoor moeten te veel mensen zich erover buigen. Bovendien zijn eerst het bloemencorso en het Zomercarnaval Rotterdam aan de beurt voor voordracht. Schrikt dat niet af? Moeten we de snerttrots toch van de internationale daken schreeuwen? “Je moet een lange adem hebben, maar je weet maar nooit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden