PlusHet ingrediënt

Misschien kent u onbewust deze handige kalebas al

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op lauki.

null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Mijn schoonmoeder Carmelita kwam van de week binnen met een krat groenten. Ze vertelde me dat de vriend van de dochter van de nicht van haar vader een tuin heeft in Almere waar hij Surinaamse groenten verbouwt, en dat hij mij zijn oogst wilde laten proeven. Een groot deel van de krat werd ingenomen door een gigantisch groen gevaarte. Lauki, wist Carmelita me te vertellen. Het leek op iets tussen een courgette en een flespompoen. Lichtgroene schil, wit van binnen.

Niet precies wetende wat ik met die bijna anderhalve kilo wegende vrucht moest doen, propte ik hem in mijn groentelade voor een later moment. Maar lauki dook de volgende dag opnieuw op.

Bij de Indiase winkel Authentic India in de Eerste Van Swindenstraat, waar ik regelmatig kom om naan in te slaan, lagen kleinere exemplaren. Bottle gourd wist de vriendelijke eigenaar me te vertellen. Wat je er mee moest maken? Dat wist hij niet precies.

Weer een dag later liep ik over de Albert Cuyp. Bij mijn favoriete tropische winkel lag ook al lauki. Deze onder veel Nederlanders vrij onbekende groente solliciteerde er duidelijk naar om hier besproken te worden.

Lauki wordt in Suriname ook wel fleskalebas of poe genoemd, vertelde mijn schoonmoeder me, terwijl ik hem in stukken sneed. Het is een snelgroeiende kalebas die u misschien wel kent, omdat er gebruiksvoorwerpen van worden gemaakt. Wellicht hebt u thuis een Nieuw-Guinese peniskoker, een fles, kom of instrument van kalebas. Inheemse gemeenschappen maken er allerlei handigheden mee, die vaak ook worden verkocht aan toeristen.

Vooral in India is de groente heel populair: aan lauki worden daar allerlei geneeskrachtige bijwerkingen toegedicht.

Dus op naar de markt, maak Carmelita’s lauki en het zal u goed gaan!

Recept: lauki en kip

- Ongeveer 1 kilo lauki (of twee grote courgettes)
- 8 kippenvleugels
- 4 el zonnebloemolie
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- 5 cm gember
- 4 limoenbladeren
- 1 stengel citroengras
- 1 ½ el kerrie masala (Surinaamse kerrie)
- 400 ml kokosmelk
- 300 ml kippenbouillon
- 4 takjes bladselderij
- 1 rode peper

Schil de lauki en snijd in grove stukken. Wrijf de kippenvleugels in met flink zout. Bak in een grote braadpan met zware bodem de kippenvleugels rondom goudbruin.

Snijd ui en knoflook fijn en bak mee met de kip.

Rasp gember in de pan en voeg limoenblad en citroengras toe. Voeg ook de kerrie toe.

Bak een minuut mee en blus dan met kokosmelk en kippenbouillon.

Voeg de lauki toe aan de pan en roer door. Laat alles 20 minuten met deksel op de pan stoven. Haal de deksel er dan af en laat nog tien minuten inkoken. Snijd bladselderij en rode peper fijn.

Serveer de lauki en kip in diepe borden met veel saus. Strooi hier rode peper en selderij naar smaak overheen en serveer er rijst of naan bij.

Zie Instagram voor een foto en filmpje van het gerecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden