Aldus

Mislukt experiment UvA leidde wel tot 100% plantaardig plastic

UvA-wetenschappers ontdekten tien jaar geleden 100 procent bioplastic, nu is er een plantaardige stoel. Hoogleraar Gadi Rothenberg (53) vertelt.

Tom Grosfeld
null Beeld Plantics
Beeld Plantics

Collega’s geloofden het niet.

“Toen we in 2010 thermohardende polymeer van 100 procent bioplastic hadden gemaakt, konden vakgenoten, die over veel meer kennis dan wij beschikten, de polymeereigenschappen theoretisch niet verklaren. Het was als in die Fokke en Sukkestrip waar ze naast een borrelend vat staan en Fokke zegt: ‘Zeer indrukwekkend collega, maar werkt het ook in theorie?’ Dus zeiden collega’s: het bestaat niet. Maar wij stonden met twee kilo van die polymeer in onze handen.”

Hoe ging die ontdekking?

“We zochten naar een biobrandstof voor vliegtuigen. Ons experiment mislukte. We hielden een extreem goed plakkende massa over, ik noem het ‘kleefprut’ – bioplastic dat volledig plantaardig is, biologisch afbreekbaar en oplosbaar in water. Dat is ook een kracht: ergens potentie in zien en het niet meteen weggooien.”

En nu is er een stoel.

“Na onze ontdekking hebben we dat bioplastic verder ontwikkeld. In 2014 begonnen we ons bedrijf Plantics. We creëerden thermohardende bio­materialen en zijn een samenwerking aangegaan met meubelfabrikant ­VepaDrentea, waarmee we nu een ­serie volledig plantaardige stoelen hebben gelanceerd. Dat is mooi, want de meeste meubels hebben lijmstoffen die giftige chemicaliën bevatten.”

Blijven jullie meubels fabriceren?

“Ja, en er komt meer. Bij Lidl liggen nu honderdduizend biologische plantenpotten van ons. Die kunnen met de plant mee de grond in.”

Wat zou u willen meegeven aan jonge studenten?

“Falen en fouten maken is niet erg, maar probeer iets te zien in die fouten. En: kijk ook naar de toepassing van iets, niet alleen naar de theorie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden