Plus Proefwerk

Minevitus/Vity’s wijnbar is als een dorpsfeest mét polonaise (8)

Bij familiezaak Minevitus/Vity’s wijnbar in Weesp voeren ze een uitstekende en betaalbare bistrokeuken.

Familiezaak Minevitus/Vity's wijnbar in Weesp Beeld Eva Plevier

Waar een zoon zich ooit niet meer kon wensen dan het bedrijf van pa en ma overnemen om daar op zijn beurt de komende generatie op te leiden, is dat tegenwoordig vaak anders. En strijdig met de behoefte die we voelen om onszelf vrij en volledig te ontwikkelen. Toch zijn er nog familiezaken. Afgelopen week at ik in het restaurant van vier broers en deze week zijn we in Weesp, waar we na een kleine toeristische wandeling – nooit geweten dat er zo’n fraai dorpje achter die snelwegafslag zat – worden verwelkomd bij restaurant Minevitus/Vity’s wijnbar.

De walrus

Minevitus is de naam van de voormalig patron-cuisinier Minevitus Veltman: een lijvige kerel met een indrukwekkende snor. Maar ook van diens zoon, die om verwarring te voorkomen Vity wordt genoemd. Senior, sinds jaar en dag bekend als ‘de walrus’, runt nu een café met die naam een paar straatjes verderop. Na flinke omzwervingen kookt junior in de zaak waar hij opgroeide. De bediening is in handen van zijn moeder, een dame die alle kenmerken van een Franse gastvrouw in zich heeft zonder Frans te zijn.

Klein van stuk, stralend en luid en duidelijk heet ze ons welkom in de zaak, waar naast een nieuw-ouderwetse zinken bar een wand vol zwart-witbeelden van La Douce France te bewonderen is. Ze doen wat commercieel aan, die archetypische bistro-accenten, maar lang blijven we daar niet in hangen. Dat komt door de opgewekte en opgeruimde manier waarop moeder Veltman bedient, maar vooral door wat we te eten krijgen.

Vrolijk dorpsfeest

Na ons te hebben verteld dat er niet echt een kaart is, vraagt de patronne of er zaken zijn die we niet lusten, hoeveel gangen we willen en of zij wijn bij de gerechten van haar zoon zal kiezen. Nee, vijf en graag.

Beeld -

Zoon Veltman geeft ons rauwe zwaardvis met verschillende tomatensoorten, rucola uit eigen tuin, sardientjes, sinaasolie, ricotta en watermeloen van de houtskoolgrill. Een bordje knallend van kleur en vrolijk als een dorpsfeest in een jubeljaar. De veelheid aan ingrediënten werkt prima. Enige kritiekpunt is de rauwe zwaardvis, die het onderspit delft terwijl hij misschien eerder de koning van het bal had mogen zijn. Zonder was dit bordje net zo goed geweest.

Moeder Veltman schenkt een naadloos aansluitende Verdejo.

Wie dacht dat het hierna allemaal wat ingetogener wordt, houde zijn bretels stevig vast voor gang twee: gestoomde gepekelde kabeljauwrug van een ontroerend goede cuisson, Texelse garnalen, aangebakken witte asperge, een ‘risotto’ van zeewier met crème van appel, avocado, Ankerjenever uit Weesp, doperwten en gerookte boter. Het dorpsfeest zou makkelijk om kunnen slaan naar een dronken kermis, maar dat doet het niet.

De smaken kloppen, werken samen en blijven in verhouding. Zou dit nét een tandje minder ook een goed gerechtje zijn? Certainement, maar het is feest, verdomme. Moeders schenkt een wat oninteressante Pinot Grigio die zich revancheert door heel goed te combineren.

Alle schuiven open

Voor de volgende gang schenkt ze een Morgon van Pignard die wat prikkelig en gestoofd overkomt, maar zijn onrust verliest bij Vity’s op het karkas gebraden kwartelborst met gestoofde poot, Marokkaanse caponata (zoetzure gare groenten) met romanesco, gezouten lemmetjes, jus van ras el hanout en Weesper honing. Alle schuiven open, smaken verzadigd als een technicolor film, maar weer: het klopt.

Best

Het gerecht met Marokkaanse caponata is een prachtig smaakstaaltje.

Minder

Hoewel het een bruisend gerecht is, delft de rauwe zwaardvis bij de eerste gang het onderspit.

Opvallend

Minevitus/Vity’s wijnbar is een familiezaak waar de tweede generatie meer dan op de schouders van de eerste staat.

Na de polonaise

En dan, alsof hij vanuit die open keuken precies voelt wat er aan onze tafel bij het raam gebeurt: Texels lam, aan de gare kant van rosé gebraden (meer smaak), met shiitake, groene boontjes en een geconcentreerde jus. Een eenduidig, diepdonkerbruin en bevredigend akkoord. Het dorpsfeest, na de polonaise: een heet worstenbroodje van de bakker, nog even kletsen met je klasgenoten. De wat logge Spaanse combi van Syrah en Grenache die we erbij drinken hadden we graag ingeruild voor een minder slaapverwekkend glas.

Thuiskomen

Als dessert: profiteroles met ­roomijs, slagroom en een chocoladesaus met zoute karamel. Deze kok heeft het begrepen. Na elk avontuur wil de reiziger niets liever dan het zoete dat hij kent.

Bij Minevitus/Vity’s wijnbar staat de tweede generatie liefdevol, creatief en gedreven te koken. De prijzen (€55,00 voor vijf gangen en €28,00 voor vier glazen bijbehorende wijn) zijn meer dan redelijk voor het gebodene.

Niet bij de prijs inbegrepen, maar eigenlijk wél gewenst: een aai over je bol van de eerste generatie voordat je op je fiets stapt, terug naar de grote stad.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Minevitus/Vity’s wijnbar

Nieuwstad 32, 1381 CC Weesp
wo-za vanaf 18.00 uur
0294-413529
minevitus.nl

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden