PlusCulinaire trend

Met laagwater het Wad op, de kokkels liggen voor het oprapen

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: kokkels.

Mara Grimm
Kokkels Beeld Mara Grimm
KokkelsBeeld Mara Grimm

Van alle dingen die ik nooit zal begrijpen, scoort het eindeloze gedweep met spaghetti vongole redelijk hoog. Begrijp me niet verkeerd: ook ik kan een bord dampende pasta met kraakverse venusschelpjes moeilijk weerstaan, maar dan toch vooral als ik in Italië ben.

Hier in Nederland is het eten van vongole eigenlijk waanzin. Wij hebben per slot van rekening kokkels. En met alle respect voor de Italianen, tegen onze kokkels kan vrij weinig op. Ze zien er lang niet zo elegant uit als de gladde venusschelpjes uit De Laars, want het zijn echte ­Hollandse jongens: geribbeld, robuust en vol. Maar ze smaken intenser, molliger en zilter.

Belangrijker: ze liggen letterlijk voor het oprapen. Gratis en voor niets. En dat terwijl ­vongole peperduur zijn, een hele reis moeten afleggen én zelden duurzaam worden gevangen. Vongole met een MSC-keurmerk zijn überhaupt pas sinds een maand verkrijgbaar. En die komen dan niet eens uit Italië, maar worden in het seizoen dagelijks met handkorren gevist aan de zuidkust van Engeland.

Prima natuurlijk, maar je kunt ook gewoon het Wad op­lopen voor wat kokkels.

Zelf zit ik op dit moment op Vlieland, waar op kokkels rapen na sowieso vrij weinig te doen is. En dus doe ik niets liever dan met laag water met mijn blote voeten het Wad op gaan. Lege pan of speelgoedemmertje mee, en graven maar. Wie een beetje zijn best doet, heeft zo een pan vol. En dan met smerige voeten op de fiets terug, een kwartiertje de keuken in en voor je het weet zit je met z’n allen rondom een enorme pan pasta met zúlke ­bergen zelf geraapte kokkels. Lekkerder en goedkoper wordt het niet, romantischer trouwens ook niet.

Geen recept bij de hand? Neem dan een standaard recept van spaghetti vongole, liefst van een Italiaanse chef. Want hun schelpjes halen het dan misschien niet bij die van ons, pasta maken ze nog steeds als de beste.

Zelf rapen?

Ga met laagwater het Wad op. Kokkels liggen een centimeter of vier, vijf onder het zand. ­Graven kan gewoon met je handen, maar je zou ook een speelgoedharkje kunnen gebruiken. De kleinste exemplaren kun je beter laten liggen, maar vanaf een centimeter of drie zit je goed. Neem niet meer kokkels mee dan je van plan bent op te eten. Spoel de kokkels een paar keer goed af, net zolang tot er geen zand meer uit komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden