recensie

Met Jessica Jones heeft Netflix sublieme superheldenserie in handen (*****)

Met Jessica Jones heeft Netflix een sublieme superheldenserie in handen die eigenlijk meer weg heeft van een retespannende psychologische thriller met film noir-elementen.

Vincent Smits
Jones wordt gespeeld door Krysten Ritter, die eerder de ex-junkie-vriendin van Jesse Pinkman speelde in Breaking Bad. Beeld Netflix
Jones wordt gespeeld door Krysten Ritter, die eerder de ex-junkie-vriendin van Jesse Pinkman speelde in Breaking Bad.Beeld Netflix

Laat het superheldenpredikaat je niet in de luren leggen. Want Jessica Jones is in de nieuwe gelijknamige Netflixserie allesbehalve een standaard superheld.

Jones is een humeurige privédetective met een grote voorliefde voor de fles en sarcastische opmerkingen. Dat ze supersterk is komt handig van pas bij haar werk, maar is geen reden om gekleed in een latexpakje de held uit te hangen. Jones verdient net genoeg met mensen helpen om de huur te betalen van haar afgetrapte appartement. Het geeft de serie een film noir-element dat ook terugkomt in de jazzy titelsong.

Jones wordt gespeeld door Krysten Ritter, die eerder de ex-junkie-vriendin van Jesse Pinkman speelde in Breaking Bad. Ritter geeft de detective met negatief zelfbeeld precies de juiste balans tussen sarcasme en gevoel.

Superschurk
Uiteraard moet Jones het opnemen tegen een superschurk. Deze Kilgrave kan met zijn stem mensen controleren. Dat klinkt misschien weinig indrukwekkend maar Kilgrave gaat er uiterst creatief als gruwelijk mee om. Zo laat hij mensen zichzelf steken met een schaar of hun hand in de blender te stoppen maar ze kunnen evengoed zijn seksslaaf zijn of vuile klusjes voor hem op moeten knappen.

Voormalig Doctor Who David Tennant maakt van Kilgrave een even charmante als enge en onvoorspelbare schurk. Maar waar veel superschurken de wereld willen vernielen of heersen, is Kilgraves doel veel kleiner. Hij wil Jones terug. Macht en vooral controle op kleine schaal dus. Daarmee komt het donkere verleden van Jones aan het licht. Ze worstelt met haar rol als slachtoffer van Kilgrave. Als geen ander weet ze ook - held tegen wil en dank - dat ze Kilgrave moet tegenhouden om de mensen om haar heen te beschermen. Hier raakt de serie aan thema's als verkrachting en misbruik.

Tel daarbij op dat Kilgraves krachten betekenen dat Jones niemand echt kan vertrouwen en je hebt een paar verrassende plotwendingen. De kracht van de serie zit hem dan ook niet, zoals in veel superheldenseries, in de vechtscènes maar in de psychologische oorlogsvoering. Zelden was een superheldenserie zo donker, zo sterk en zo spannend.

In het verschiet
De serie speelt zich af in hetzelfde New York als Daredevil, ook al zo'n fijne zij het veel conventionelere superheldenserie op Netflix. Wat heet, er zit met Rosario Dawson als Nachtzuster zelfs een kruisbestuiving in.
Jessica Jones is dan ook de tweede serie van vijf die Marvel voor Netflix uitbrengt. De derde draait om Luke Cage, die in deze serie ook al opduikt als het semi-vriendje van Jessica Jones. Als die volgende drie series net zo goed zijn als Jessica Jones, staat ons nog heel wat moois te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden