PlusInterview

Met dit handboek vind je de heks in jezelf

Zaterdag, op Halloween, verschijnt Heksen – handboek voor een magisch leven van de Amsterdamse heks Joyce van Nispen (50). En nee, ze vliegt niet op een bezemsteel.

Sara Luijters
De Amsterdamse heks Joyce van Nispen.
 Beeld Sarah Rezallah Kakar
De Amsterdamse heks Joyce van Nispen.Beeld Sarah Rezallah Kakar

Naast de voordeur hangt een houten kastje met daarin een tekening waarop de II hogepriesteres en V hogepriester uit de tarot zijn afgebeeld, aan de deur een beschermingsrune met veren. Jarenlang werkte Joyce van Nispen voor grote bedrijven, waaronder Christie’s, Oibibio en Greenpeace. Als je haar vroeger had verteld dat ze zich ooit bezig zou gaan houden met hekserij, had ze hard moeten lachen.

Van Nispen was al bezig met tarot en handanalyse, maar pas toen ze op het idee kwam om haar dochter voor haar achttiende verjaardag een overgangsritueel – van meisje naar vrouw – te geven, kwam ze uit bij magie en hekserij. “Op zoek naar een heks om zo’n ritueel van te leren, ging ik googelen. Ik kwam uit bij allerlei angstaanjagende filmpjes over duistere, satanische krachten, of juist van types die op een wolk leken te zweven. Pas toen ik mijn ‘heksenjuf’ tegenkwam, een down-to-earthtype met veel humor, viel alles op zijn plek.”

Ze ging bij de vrouw in de leer en ontdekte dat er heksen in verschillende soorten en maten zijn. “Heksen kunnen zowel vrouwen als mannen zijn. Ze ­beschikken over een brede kennis, van kruiden tot handlezen, die ze op eigen wijze inzetten. Alle heksen leven vanuit de ­gedachte dat alles energie is, dat het leven in cirkels ­beweegt en uit tegenstellingen bestaat. Hoe jij je voelt – blij, boos, gespannen of verdrietig – heeft altijd invloed op een ­ander.”

Haar benedenwoning in de Rivierenbuurt staat vol boeken, kunst, kaarsen, een opgezette vos en edelstenen. In het tuinhuis heeft ze haar praktijk in handanalyse en coaching, tarot, regressietherapie en hekserij.

Oefeningen om te aarden

In haar boek Heksen – handboek voor een magisch leven, dat zaterdag verschijnt op Halloween en Samhain (zie kader), de dag die voor heksen het nieuwe jaar inluidt, legt Van Nispen uit hoe je de heks in jezelf kunt ontdekken. Ze gaat in haar boek in op de maanfasen, de betekenis van de verschillende volle manen en de feesten van het jaarwiel. Er staan oefeningen in om te aarden en ze beschrijft een aantal verschillende ‘gereedschappen’ die een heks kan inzetten om meer inzicht te krijgen in het onderbewuste, zoals handlezen, numerologie, edelstenen, pendelen en tarotkaarten. “Het is een manier om bewust te manifesteren wat je daadwerkelijk wilt. Bij hekserij staat alles in het ­teken van het oneindige proces van groei en loslaten.”

Voor heksen is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen leven. Dat kan alleen als jij daadwerkelijk leeft vanuit jouw vrije wil, dus niet omdat je het nu eenmaal zo hebt geleerd of omdat een ander het je voorschrijft, legt Van Nispen uit. “De enige die bepaalt hoe je elke dag weer met alles omgaat waar je mee te maken krijgt, ben jijzelf. Daarom staan heksen voortdurend stil bij hun eigen keuzes, gedachten en handelingen. Ze doen permanent aan zelfreflectie en gaan op zoek naar hun ­onbewuste kanten. Hekserij heeft mij zachter gemaakt.”

Geen voorspellingen

Heksen vliegen niet op een bezemsteel en ze hebben ook niet allemaal een kat als huisgenoot, maar ze leven wél ­allemaal volgens twee basisprincipes: ‘Doe wat je wil maar schaad een ander niet’ en ‘Alles wat je doet komt in drievoud bij je terug’. Van Nispen: “Je kunt iets wensen, maar alleen voor ­jezelf. En alleen als je heel goed over de intenties van een wens hebt nagedacht.”

Aan voorspellingen doet Van Nispen niet; niet of iemand De Ware ooit gaat vinden, ook niet over corona. “Mensen willen graag controle, ze willen weten waar ze aan toe zijn, maar dat kan ik niet vertellen. Ik lees puur wat ik zie in de tarotkaarten en in de handen van mensen, en daar valt héél veel te zien. Wat een persoon vervolgens met die ­informatie doet is aan hem of haar.”

Het idee is dat de lezers van haar boek zelf aan de slag gaan. “Ik hoop dat ze zichzelf beter leren kennen en ­anders over het leven gaan nadenken. Of dat nu is door pendelen of tarot, door meditatie of door te praten met een psycholoog, dat maakt niet uit. Vind je eigen manier om tot zelfkennis te komen, want daar ligt de sleutel om je ­leven te creëren zoals jij het wilt. Dat is waar het bij hekserij om draait.”­

Joyce van Nispen: Heksen – handboek voor een magisch leven, Uitgeverij Snor, € 21,99

Samhain en Halloween

Het Keltische jaarfeest Samhain, van 31 oktober op 1 november, is een van de feesten van het jaarwiel van heksen en markeert het begin van de winter, de donkere helft van het jaar. Alle kracht van de natuur trekt zich terug in de aarde om zich voor te bereiden op een nieuw begin en dit is hét moment om oude dingen los te laten en met zelfreflectie bezig te zijn.

Het is ook een feest ter verering van de doden. Op Samhain wordt een maaltijd samen met overledenen georganiseerd, de tafel wordt gedekt met extra borden met hun lievelingsmaaltijd. Voor het raam worden kaarsen geplaatst zodat overleden dierbaren hun weg naar huis kunnen vinden. De Kelten droegen tijdens het feest maskers om de kwade geesten buiten de deur te houden.

Ieren die rond 1800 naar Amerika emigreerden brachten lokale tradities mee, zoals All Hallows’ Eve (te herleiden tot Samhain), wat uiteindelijk Halloween werd. De katholieken doopten het Keltische feest om tot Allerzielen; op 2 november herdenken zij de doden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden