Aldus

Met deze koelkastjes kunnen restaurants hun eten doneren aan hongerige stadsgenoten

Vanaf morgenochtend zet StreetSmart koelkasten met restaurantmaaltijden in de stad: StreetFood. Projectleider Sanne van der Leij (45) legt uit.

Dylan Van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Waar kennen we StreetSmart ook weer van?

“Van de één euro die in restaurants bij je rekening wordt opgeteld om mensen te helpen die niet voldoende te eten hebben.”

Dat gaat nu niet, neem ik aan?

“We zouden dat in november en december weer doen, maar daar kunnen we nu niet om vragen. Vier weken geleden hoorde ik van een initiatief in Den Haag. Ik ben meteen in de auto gesprongen en gaan kijken. Het idee is dat restaurants altijd eten overhouden, en er zijn altijd mensen die eten te kort hebben.”

Dat zetten ze in een ijskastje van u?

“Daar komt het op neer. Ik lever de restaurants duurzame halveliter­bakjes en stickers om de ingrediënten en allergeneninformatie op te noteren, het kost hen dus niets. Dan plaatsen ze die in een koelkastje van ons en kan iedereen die honger heeft een bakje meenemen.”

Zal menigeen zonder honger niet denken: lekker, restauranteten?

“Ik ga uit van de goede trouw van de Amsterdammers. Bovendien plaatsen we de kastjes niet naast de restaurants, ze komen bij wijkcentra, buurthuizen, bibliotheken, stadsdeelkantoren. We beginnen dinsdagochtend met drie koelkastjes, er staan er nog zeven klaar, en ik hoop er volgend jaar honderd te hebben. Er zijn immers 3500 restaurants in Amsterdam.”

Hoe komt u eigenlijk aan de ijskastjes?

“Die bestellen we, het zijn een soort minibarmodelletjes waarin precies dertig bakjes passen. Daaromheen bouwen ze op sociale werkplaatsen een huisje met lades voor houten ­vorken en messen en voor complimentjes aan de chefs.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden