Aldus

Met deze interactieve film bepaal je zelf wat er met het klimaat gebeurt

Amsterdammer Sam van Zoest (26) heeft een interactieve film over het klimaat gemaakt: De eeuw van mijn opa. Meerdere scenario’s zijn mogelijk.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De nieuwe David Attenborough?

“Ha, mijn film gaat inderdaad over het klimaat. Hij speelt zich af rond 2100. Een kleinzoon interviewt zijn opa. Samen kijken ze naar het klimaat en de keuzes die in onze tijd zijn gemaakt. Omdat het interactief is, mag de kijker bepalen wat de opa gaat vertellen en zo het verhaal sturen.”

Zijn die scenario’s zwartgallig?

“Het is een mix. Bij het meest positieve scenario loop je heel gemoedelijk door een bos. Op het einde kijk je uit over een weids landschap, met in de verte een groene stad van de toekomst. Er is ook een scenario waarin de elite de aarde is ontvlucht. Het wordt in het midden gelaten of die vlucht richting de ruimte succesvol is. Het zwartste scenario is dat de aarde onbewoonbaar is geworden en de mens beschermende pakken nodig heeft.”

Is het vooral opa die vertelt?

“In het begin wel. Daarna wordt het meer een gesprek. Dan vraagt de opa aan zijn kleinzoon of hij gelukkig is. De kijker moet die vraag dan beantwoorden.”

Waarom heb je gekozen voor deze vorm?

“Ik twijfelde of ik inhoudelijk nog iets kon toevoegen aan dit thema. Toen kwam ik op het idee om het interactief te maken, juist omdat de klimaatcrisis zo gaat om keuzes maken.”

Wanneer is de première?

“De film zou in première gaan op het Warming Up Festival in de Tolhuistuin, een paar weken geleden. Maar dat werd lastig met corona, want dan had iemand drie dagen lang telkens de muis moeten desinfecteren. Ik heb besloten de film online te zetten, vanwege de urgentie. Hij is te zien op eeuwvanmijnopa.nl.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden