Recept van de dag

Merguezburgers op Marokkaans panbrood

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Smulpaap Merijn Tol Beeld Oof Verschuren

Wie niet in een hokje past, krijgt ­regelmatig opgetrokken wenkbrauwen. Hoezo, jij? Ik denk soms dat het een Hollands kwaaltje is, maar misschien is het gewoon menselijk. Saïd, mijn man, is bijvoorbeeld een groot liefhebber van natuurwijnen. In de (overwegend witte) betere hipsterrestaurants waar we graag eten, is de verbazing daarover bijna hoorbaar. En ik zou moeten turven hoe vaak mij al is gevraagd waarom ik toch over die Arabische keuken schrijf. Met liefde en soms een tikje vermoeid leg ik keer op keer uit dat ik dat al meer dan vijftien jaar doe en dat ik te midden van Arabische keukens met koken ben begonnen.

Het zou eigenlijk geen kwestie moeten zijn. Iedereen zou moeten kunnen zijn wie hij of zij is. De meeste dna-onderzoeken laten zien dat we allemaal een mix van voorouders hebben, die dus voortdurend in beweging waren. De mix van culturen is altijd al het lekkerste geweest. De lijst aan gerechten uit de (Hollandse) geschiedenis die ­afkomstig zijn van elders, is groot. Inmiddels is Amsterdam snel een voedselwalhalla aan het worden. Dankzij de migratie. Wat zouden we zonder moeten?

Misschien is het wel zo dat hoe diverser we eten, hoe meer we anderen accepteren. Eten is immers ook een dagelijkse bevestiging van je culturele identiteit. Je bent wat je eet. Godzijdank is dat niet alleen wit en westers, want wat zouden we dan een saai bord voor ons neus hebben.

Vorige week was ik met een groep gelijkgestemden op Vuurtoreneiland, we spraken over lowfood en diversiteit. Er was een Afro-Amerikaanse sommelier die net als Saïd vaak met verbazing wordt geconfronteerd. Ook de oprichter van Whetstone, een tijdschrift over de oorsprong van voedsel en cultuur, was aanwezig. Deze Stephen Satterfield had het over eten als collectieve bevrijding: ‘Let’s all be free!’ Want eten is de taal van zo veel verhalen en mensen. Laten we ernaar luisteren en de ander omarmen. Ik maak er een heerlijke merguezburger bij en Saïd schenkt er een glas rood bij in.

Merguezburgers

Ingrediënten
(voor 4 personen)

4 uien
olijfolie
1 el komijn
3 el gele rozijnen
1 bosje koriander
8 lekkere merguezworstjes
handje peterselie, heel fijngesneden
1 ei
2 el paneermeel
1 batbot (Marokkaans panbrood, vraag er bij je Marokkaanse bakker of winkelier naar)

Bereiding

Snijd de uien in halve ringen. Verhit wat olijfolie en bak ze op laag vuur in 10 tot 15 minuten zacht, voeg het komijnpoeder en de rozijnen toe en wat zout. Snijd de koriander fijn en roer die er ook doorheen. Haal de merguezworstjes uit hun velletjes, doe ze in een kom en meng met de peterselie, het ei en het paneermeel. Kneed of meng alles goed dooreen. Vorm daarna van het mengsel vier niet al te grote burgers of veel kleintjes, dat is ook lekker. Verhit wat olie een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de burgertjes een paar minuten aan elke kant. Gril de batbot aan beide kant in een hete pan en snijd hem daarna in vieren (het brood opent zich net als een pita). Doe in elk kwart wat uienmengsel, een merguezburger en nog wat harissa, als u dat in huis hebt. Lekker met een glas rode l’hurluberlu, zegt Saïd.

Bessaha: op je gezondheid. 

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de UIT-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden