‘Mensen spotten’ in onze nieuwe rubriek @humansofamsterdam

Voortaan wekelijks op Parool.nl: de nieuwe rubriek @humansofamsterdam. Een paar vragen aan fotograaf en schrijver Debra Barraud.

Debra Barraud. Beeld Omri Raviv
Debra Barraud.Beeld Omri Raviv

Hoe vind je het om wekelijks met je project Humans of Amsterdam in Het Parool te staan?

“Ik vind het erg leuk. Mijn blog van dit project is internationaal. Een deel van de volgers komt uit Amsterdam, maar een groot deel komt ook uit allerlei andere steden en landen. Ik vind het tof dat ik met deze rubriek nu op een directe manier Amsterdammers, en mensen die een band met de stad hebben, kan bereiken. Daar is Het Parool natuurlijk bij uitstek geschikt voor.”

Hoe is je project Humans of Amsterdam ontstaan?

“Acht jaar geleden ben ik ermee begonnen. Ik had toen net stage gelopen in Tel Aviv bij een cultureel centrum, waar ik hielp met het organiseren van dialoogbijeenkomsten tussen Israëliërs en Palestijnen. Ik kwam er daar achter dat je mensen dichterbij elkaar kunt brengen door het delen van persoonlijke verhalen. Het was ook de tijd waarin ik Humans of New York en Humans of Tel Aviv volgde. Terug in Amsterdam realiseerde ik me dat ik meer met storytelling wilde doen, en zo kwam ik op het idee om Humans of Amsterdam op te richten.”

Op welke manier ga je te werk?

“Twee keer per week ga ik met m’n camera de straat op, dat kan overal in Amsterdam zijn. Ik ga dan een beetje mensen spotten. Als ik iemand aanspreek, leg ik uit wat ik doe, en vaak reageren mensen enthousiast. Ik stel een aantal vragen en probeer dan vrij snel de diepte in te gaan. Het is niet zo dat ik iemands biografie schrijf, ik probeer er altijd één element uit te halen. Dat kan van alles zijn, van een heel aangrijpend verhaal tot een grappige situatie die diegene heeft meegemaakt. Ik zoek het unieke in de mens.”

Je kiest ervoor om bij iedere geportretteerde naam en leeftijd achterwege te laten. Waarom?

“De namen en leeftijden van de geïnterviewden zijn geen geheim, maar ze voegen eigenlijk nooit wat toe. Met mijn project geef ik een klein inkijkje in het leven van degene die ik portretteer. Het menselijke aspect is het belangrijkste, feitjes als naam en leeftijd zijn daar ondergeschikt aan.”

Wat hoop je met deze plek in Het Parool te bereiken?

“Normaal gesproken schrijf ik in het Engels voor mijn blog en sociale media, maar voor Het Parool schrijf ik in het Nederlands. Ik hoop dat ik zo een ander en groter publiek kan bereiken. En ik weet dat ik uit elk interview een beetje wijzer word, omdat elk verhaal een les bevat. Ik verwacht dus zelf ook veel te leren.” 

Lees ook: dit is de eerste aflevering van Humans of Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden