Plus

Meneer en mevrouw Hamersma slaan de handen ineen

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: welke wijn drinken we bij spaghetti carbonara met krab.

Wijnkenner Harold Hamersma en kookboekenexpert Karin Richter hebben de handen ineengeslagen Beeld Dingena Mol

Mevrouw Hamersma had een stoeptegel in haar handen. Niet dat ik iets misdaan had: ze bladerde erin.

Het bleek Het allermakkelijkste kookboek ter wereld te zijn. Omdat ze te pas - en vooral te onpas - meldt dat 'de wijnschrijver zelf niet kan koken', meende ik dat ze het als aanmoediging voor mijn verjaardag had gekocht, jongstleden 9 augustus. Zestig geworden. Een hele leeftijd, wat u zegt.

Regelmatig wijn drinken, luidt het devies. Een vrouw trouwen die goed kan koken, draagt waarschijnlijk ook een steentje bij. Waaronder die tegel. Een bijna twee kilo zwaar en zwart drukwerk met bijna tweehonderd recepten. 'Twee tot zes foto's van de ingrediënten, een paar handelingen
uitvoeren, even op het vuur en klaar,' luidt de belofte.

"Een goede tegenhanger van al die weekendkookboeken," oordeelde mevrouw Hamersma. "Die recepten met ellenlange ingrediëntenlijsten schrikken veel mensen af. Ik ga hier iets uit maken. Weliswaar niet meer voor Het Parool wijnproefpanel, maar wij moeten toch ook eten." En drinken, pavlovde mijn geest er onmiddellijk achteraan.

Geen knotje
Toen mevrouw Hamersma de weinige boodschappen ging halen voor de beoogde spaghetti carbonara met krab, heb ik het opengeslagen. Ik zag een foto van de schrijver, J.-F. Mallet. Een doodgewone man van een jaar of veertig (geen hipsterbaard en/of een knotje) met in zijn ene hand een eetkom en in de ander eetstokjes. Niet de allermakkelijkste manier van eten, maar enfin.

Ik zag meteen een omissie. Nog makkelijker was het geweest als er bij elk gerecht een bijbehorende wijn was vermeld. Want leuk en aardig dat J.-F. Mallet antwoord geeft op de vraag 'Wat moet ik vanavond nou weer op tafel zetten?', maar als je vervolgens nog tijden voor het wijnschap moet staan dralen voor wat passends, is er alsnog sprake van een weekendkookboek. Daarom vanaf deze plek antwoord op de vraag 'Wat drinken we erbij?'

Krabcocktail
Nu bestaat er in Engelstalige landen vanwege de schrijfwijze van het zeebanket (crab) een ezelsbruggetje. Onthoud vier wijnen die ook met een 'c' beginnen: chablis, champagne, chardonnay en chenin blanc, en het wordt genieten.

Zo is er een petit chablis die groots combineert bij het zoet-sappige-ziltige van het krabbenvlees. Neem Domaine Jean Goulley et Fils 2014. Beendroog en fris zonder streng te worden. Kalkig zonder te stuiven. Lakenwit fruit. Fileert discreet de smaakpapillen open. Geweldige 'krabcocktail.'

Chenin blanc flirt meer met koriander. Ik kies er eentje van 'de bron', de Loire. De 2015-oogst van Pascal Janvier heeft het zoet van rijp fruit, een passagierend rozijntje links en rechts, de binnenste binnenkant van rijpe peer, verse ananas, lichte kruidigheid en die knisperende zuren die de chenin-blancdruif zo duidelijk duiden.

Recept uit J.-F. Mallet: Het allermakkelijkste kookboek ter wereld, €25 Beeld Kosmos Uitgevers

Spaghetti carbonara met krab

Voor 4 personen
- 1 bosje koriander
- 300 g spaghetti
- 2 eieren
- 250 ml room
- 1 el kerrie
- 2 blikjes krabvlees

Spoel de koriander af en hak hem fijn.
Kook de spaghetti al dente in kokend water met zout.
Splits de eieren en verwarm de dooiers met de room, kerrie en krab.
Giet de spaghetti af en doe hem in een koekenpan.
Voeg de room toe en schep 2 min. om op hoog vuur zodat het goed bindt.
Voeg de koriander en wat zout en peper toe.

Vulkanische ondergrond
Tot slot, en om in Italiaanse sferen te komen, op naar Sicilië. Daar heeft Planeta met La Segreta een heerlijke blend van flink wat chardonnay en wat inbreng van local grecanico. Krachtige bianco. Een vulkanische ondergrond verloochen je niet. Lichte rokerigheid: evenmin toeval. In de mond bloesemend, met stevig wit en geel fruit. Krabben maar.

Inmiddels was mevrouw Hamersma weer terug. "Zal ik die spaghetti anders even maken?" bood ik aan terwijl ik haar een glas wijn gaf. "Als het toch zo makkelijk is."

Even meende ik een verschrikte blik in haar ogen te zien.

Harolds tip
Wit en rosé willen nog weleens te koud gedronken worden. Kou verdooft de smaakpapillen. Dat is bij deze drie wijnen doodzonde. Als het glas aan de buitenkant beslaat, is de temperatuur de baas. De oplossing: 10 minuutjes voor gebruik de fles uit de koelkast halen. Dan presteren goede wijnen beter.

V.l.n.r: Planeta 2015 (Gall & Gall, €9,89), Domaine Jean Goulley et Fils (o.a. Bilderdijk Wijnhuys en Wine & Roses, €14,95) en Pascal Janvier 2015 (De Smaakimporteur, €11,25) Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden