Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Meneer en mevrouw Hamersma hebben wat te vieren. In Parijs.

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: boeuf luc lac. Daar past een kloeke rode wijn van de Hema bij.

‘Welbeschouwd is Mijn Frankrijk ook mijn Frankrijk,” constateerde mevrouw Hamersma ­terwijl ze in het nieuwe boek van Onno Kleyn bladerde. Daarin doet hij verslag van zijn eet­avonturen die hem kriskras door het land van Marianne brachten. “Als ik er zo in lees, krijg ik zelfs trek om die taaie biefstuk in het Quartier Latin te gaan eten die hij beschrijft,” zei ze.

Eén ding is echter zeker: al gaan we binnenkort naar Parijs, dat adresje slaan we over. Maar daarover zo meer.

Eerst maar eens even naar Rijsel. Na de lockdown konden mevrouw Hamersma en ik ­eindelijk weer eens terecht bij dit restaurant, dat we in de hoofdstad tot een van onze favoriete rekenen. Overigens was dat op uitnodiging van zoon Bob. Los van het feit dat Rijsel ook in zijn top 3 staat, wilde hij meteen van de gelegenheid gebruikmaken om zijn licht eens te laten schijnen op de in augustus geplande reis naar de Lichtstad.

Wereldstad

Aanleiding: dit jaar wordt zowel mevrouw Hamersma als ik 65, en dat dient gevierd te worden. En dat doen we nu eenmaal nooit in een buurthuis om te gaan dansen op hits van ABBA, maar altijd in een wereldstad om daar te gaan eten.

Zo hebben we al kroonjaren gevierd in Sydney, New York en Kopenhagen. Eerst nog alleen met onze twee kinderen, later ook met hun partners. En dit keer doen we het voor de laatste keer met zijn zessen: dochter Julia verwacht ons eerste kleinkind. Enfin, u bent weer even helemaal op de hoogte.

Tussen voor- en hoofdgerecht door zette Rijselgastheer Pieter Smits onze Parijs-shortlist op losse schroeven door ons te ­wijzen op adresjes waarvan hij meende dat we die absoluut moesten bezoeken, omdat hij dat ook net had gedaan. Aldus werden er na het dessert meteen al pogingen ondernomen om binnen te komen bij bistro Alphonsine, wijnbar Vantre en slagerij annex restaurant Hugo Desnoyer. Alors, misschien treffen we u daar dan ook.

Een en ander zou wel in­houden dat Yam’Tcha, waar de Franse en Aziatische keuken elkander zo smakelijk treffen, zou sneuvelen. Maar niet getreurd, daar schoot Onno Kleyn te hulp met een fusion­gerecht dat hij op zijn beurt had ontdekt bij een Vietnamees restaurant in Frankrijk. “Een leuk recept, en lekker snel ook,” oordeelde mevrouw Hamersma, die de volgende dag ook direct de wok ter hand nam.

Ruggengraat

Omdat Kleyn bovendien bij ieder gerecht een wijnadvies geeft, was ook ik dit keer eens lekker snel klaar. ‘Rood met ­ruggengraat, dus Bordeaux,’ ­verordonneerde Kleyn.

Aldus geschiedde. Bij de Hema wist ik een kloeke, kordate uitvoering met wat verfrissende schaduw­werking en een sympazoetje die daarenboven buitengewoon betaalbaar was. Nu heeft onze eigen Hema ook drie vestigingen in Parijs. Maar eerlijk gezegd zou ik gewoon degene nemen die het dichtst bij u in de buurt is.

Boeuf luc lac. Beeld Jakob van Vliet
Boeuf luc lac.Beeld Jakob van Vliet

Boeuf luc lac (4 personen)

Ingrediënten
400 g kogelbiefstuk
4 el Japanse sojasaus
1 el (bruine) suiker
2 el vissaus
2 tenen knoflook, geperst
1 rode ui, gepeld
2 el rijstazijn of wijnazijn
1 bosje waterkers of 1 little gem
stuk of 8 minitomaatjes
4 el olie

Bereiding
Dit gerecht is bliksemsnel klaar. Snijd eerst het vlees in dobbelstenen van 2 cm doorsnee en marineer die minstens 1 uur in de sojasaus, ­suiker, vissaus en geperste knoflook. Haal een halfuur voor het bereiden uit de koelkast.

Snijd de ui in zeer dunne flinters en meng met de azijn en wat zout. Was en droog de waterkers of snijd de little gem in reepjes. Leg op een schaal en versier met de tomaatjes.

Verhit een wok op een loeiende vlam tot hij rookt. Doe hierin de olie en het vlees en roerbak het omscheppend tot het leuk kleurt, in een ­minuut of 3.

Schep dan op de sla, bekroon met de ui en eet met rijst.

Château Fourreau 2018. Beeld Hamersma
Château Fourreau 2018.Beeld Hamersma

De wijn

Château Fourreau 2018
Bordeaux, Frankrijk, €6 (rood)
Hema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden