PlusProefwerk

Meneer de Wit Heeft Honger is een onversneden fijne zaak (8)

Meneer De Wit Heeft Honger serveert avontuurlijke, robuuste gerechten om te delen in een extreem fijn buurtrestaurant.

Meneer de Wit Heeft HongerBeeld Mats van Soolingen

Van de heersende eetovertuigingen en voedselvoorkeuren is een van de interessantste van de afgelopen jaren die van de Vleesminnende Vleesminderaar - ik ben meer dan bereid de term te verkopen als Studio Vandersteen hoog genoeg inzet. Deze carnivoor met gewetensbezwaren kent de problemen die onze vleeshonger veroorzaakt, maar wil geen vegetariër worden: daarvoor vindt hij het dode dier simpelweg te lekker.

Dus predikt hij het eten van minder, maar beter vlees, eet hij niet alleen de filetjes maar het hele beest 'van kop tot staart' en onderzoekt de culinaire mogelijkheden van overschietende dieren uit de zuivelindustrie (haantjes, stierkalfjes, ouwe koeien). Tegelijkertijd laat hij daarmee zien dat hij niet zomaar een passieve blokjes-onder-cellofaanconsument is, maar een Avontuurlijke Man met Smaak en Ambachtsgevoel. Zo heb elk karbonadeel weer z'n carnivoordeel, en vice versa natuurlijk, maar da's logisch.

Hoewel dit in essentie goede idee met de mond door veel koks wordt beleden, zijn er in de stad maar een handjevol restaurants die ook daadwerkelijk veel met ­orgaanvlees of reststromen doen. Meneer de Wit heeft Honger, een buurtrestaurant in De Baarsjes, is er een van.

Om te delen
De inrichting is verre van ruig: het is een frisse, lichte ruimte met hangplantjes, huiselijk bloemetjesservies en een onweerstaanbaar opgewekte sfeer. Een grote fles kraanwater wordt de hele avond ongevraagd aangevuld door de al even onweerstaanbaar opgewekte en zorgzame jonge ober. Hij staat alleen en rent zich de benen uit het lijf, geholpen door de vriendelijke, in Marokko geboren chef die eerder het restaurant van Club Trouw bestierde.

Alle gerechten zijn bedoeld om te delen, de inspiratie komt uit het hele Middellandse Zeegebied. We zien Spaanse ingrediënten en bereidingen, maar ook uit de Maghreb en het Midden-Oosten. Het leeuwendeel van van de menukaart bestaat uit verleidelijk uitziende groentegerechten, maar wie vlees wil eten, zal het weten ook: de dagschotels zijn een schapenkop uit de oven en een geroosterd melkgeitje.

Deze mannetjesdieren zijn een bijproduct van de geitenkaasproductie - om melk te blijven geven, moet een geit immers elk jaar lammeren. In Nederland worden de bokjes nauwelijks gegeten. Zonde, want hoewel deze 'capretto' wat scharminkelig oogt, is het vlees fantastisch. Op de kaart staat ook wat minder onalledaags (biologisch) vlees, en wat zeedieren.

Hiske VesprilleBeeld Steven Dahlberg

Zaalouk (€9,50) is een Marokkaanse auberginedip, hier geserveerd met feta, granaatappelpitjes en lekker warm Libanees brood. Smakelijk. We nemen ook de geroosterde prei en gegrilde bosui met parmezaan-amandelkoekjes en romescosaus (€9,50).

Groenten
Een flinke dot van die Spaanse noten-paprikasaus (vaak gaat er ook nog wat oud brood in) is een fantastische manier om groenten op te waarderen tot een substantieel gerecht, en zowel de saus als de hartige koekjes zijn zalig. De prei is goed gegaard en de bosui lekker rokerig. De bietensalade (€9,50) met rabarber, rettich en hazelnootjes is aan de flauwe kant, zeker omdat de rabarber heel zoet is gepocheerd met veel kaneel en de dungesneden rettich, waarschijnlijk na een overnachting in het ijswater, kraak noch smaak noch pit meer heeft.

De octopus (€14,50) is langzaam gegaard in bouillon en daarna in de oven geroosterd, waarna de boel is afgemaakt met veel olie, citroen, koriander, knoflook en chilipeper. Het resultaat is mals en spekkig, met donkere, rokerige randjes: perfect. Ook het knapperige brikdeegpakketje (€9,50) met geitenkaas, ­spinazie en dadels is ­kakelvers en uitstekend, en wordt geserveerd met lauwwarme, frisse tabouleh (salade van gebroken tarwe). Van het melkgeitje (€19,50) krijgen we een schouder om te delen, met erg goeie harissa en vlokkig zeezout met ­komijn. Het vlees is verrukkelijk zacht en we kluiven en prikken de hele plank leeg: feestelijk eten.

Meneer de Wit Heeft Honger

Witte de Withstraat 10
1057 XV Amsterdam

di-don 18.00-22.00 uur
vrij-za 18.00-23.00 uur
zon 18.00-22.00 uur

020 7373184
www.meneerdewit­heefthonger.nl

Best
De geroosterde polpo met knoflook en citroen is zacht en spekkig, fris en pittig: perfect.

Minder
De salade met biet, ­rettich en rabarber mist juist zuur en pit – de ­rabarber is te zoet en de rettich smaakt naar niks.

Opvallend
De nadruk ligt op groente, maar vegetarisch is Meneer geenszins: de dagschotels zijn schapenkop en een geroosterd melkgeitje.

Avontuurlijk
De bitterzoete bloedsinaasappelsaus bij de kaneelpanna cotta (€6,50) is erg goed, maar het puddinkje is geen echte panna cotta - de room is niet ingekookt en bevat te veel gelatine. De Torta Santiago (€6,50) is een klassiek en vrij eenvoudig te maken amandel-citrusgebak - maar bij navraag blijkt hij ingekocht en niet zelfgemaakt. Toch is hij zalig sappig en aromatisch. Het per ­ongeluk verkeerd geserveerde Portugese eiergebakje (pastel de nata, €3,50) krijgen we van het huis.

Meneer De Wit Heeft Honger is een onversneden Fijne Zaak: avontuurlijk, maar bovenal genereus en gezellig. Alles wordt met liefde gemaakt en met trots geserveerd. Doe mij zo'n buurtrestaurant.

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden