'Meer nobelprijzen in landen waar veel pure chocola gegeten wordt'

Goed nieuws voor liefhebbers van pure chocolade. Een studie toont namelijk aan dat in landen met een hoge chocoladeconsumptie opvallend meer laureaten voor Nobelprijzen leven. Zwitserland spant de kroon, gevolgd door Zweden en Denemarken. De onderzoekers geven toe dat het grappige bevindingen zijn, maar stellen toch dat het wetenschappelijk serieus genomen mag worden.

Beeld Thinkstock

Het zou dus wel eens kunnen dat donkere chocolade een mens slimmer maakt. De resultaten van New Yorkse studie, gepubliceerd in het New England Journal Of Medicine, tonen een verrassend krachtig wetenschappelijk verband tussen de hoevelheid chocolade dat in bepaalde landen gegeten wordt en het aantal laureaten voor verschillende Nobelprijzen.

'Ik kan mijn ogen amper geloven', getuigt Messerli, een Zwitserse dokter die werkt aan de Columbia universiteit in New York. Alle landen werden netjes in een grafiek gezet en dit is het resultaat.

Slimme chocolade
Donkere chocolade zou onze mentale mogelijkheden een boost geven omdat het rijk is aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die in cacao, groene thee, rode wijn en bepaalde soorten fruit zitten. Door de bloedstroom naar het brein te verhogen bevordert het ons denken en helpt het bovendien dementie voorkomen.

'Aangezien het consumeren van pure chocolade een bewezen effect heeft op onze cognitieve werking, is het zeer waarschijnlijk dat een hoge chocoladeconsumptie voldoende vruchtbare grond biedt voor het ontspruiten van Nobellaureaten', aldus Messerli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden