PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Mee op de vegagolf: gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: gebakken avocado. En die verlangt naar een sappige witte.

null Beeld Eat this
Beeld Eat this

Tegenwoordig moet je oppassen dat je ‘de urgentie’ niet mist. Voordat je het weet mis je daardoor dan ook de boot. In dit specifieke geval: de groentevlet. Misschien hadden Kamiel en Hendrik Buysse zich daarom vanuit hun domicilie Zeeland naar Amsterdam gespoed om mevrouw Hamersma persoonlijk hun nieuwste kookboek aan te reiken.

Het was immers niet ondenkbaar dat ook zij de recente berichtgeving in de krant hadden opgepikt: 12 procent van de Amsterdamse bevolking blijkt vegetarisch te eten, 8 procent meer dan het landelijk gemiddelde. De krant schreef ook over de ‘baristastress’ die bezit had genomen van de hoofdstedelijke horeca omdat er een tekort was ontstaan aan Oatly, dé havermelk. En dan zouden er zomaar eens toiletrolachtige hamstertaferelen kunnen ontstaan, bestormingen van de filialen van Coffeecompany incluis.

Hoe dan ook, voldoende signalen voor deze twee broers om ook een boek te maken dat voorziet in de groeiende groentevraag. Aldus kreeg mevrouw Hamersma Eat This! overhandigd, dat ze op de markt brengen onder hun artiestennaam Blendbrothers, Het boek bevat louter ‘unieke, eenvoudige groenterecepten’.

Daarbij wilden ze overigens wel benadrukken dat zij zelf geen vega-funda’s waren. Voordat ze de kookboekwinkel bezochten, hadden ze eerst een fabriekje in Noord-Holland aangedaan om hun nieuwe kroket te bespreken, bestaande uit incourante delen van het varken.

Kachel

Maar aan culinaire ervaring en inzichten op het hoogste niveau bleek evenmin gebrek. Beiden konden zich laten voorstaan op carrières ‘achter de kachel’ dan wel ‘aan de voorkant’ van onder andere sterrenrestaurants als De Kromme Watergang, Oud-Sluis en The Jane. “Maar ja, de lockdown, hè,” verklaarde een van hen. “Stilzitten is niks voor ons. Zodoende gingen we ons bezighouden met receptontwikkeling, culinaire consultancy en het maken van kookboeken dus. Want ook het volgende, Eat This Fish, is al in ontwikkeling.”

Ondanks het al enorme aanbod vega- en veganboeken toonde mevrouw Hamersma zich overigens niet ontevreden. Tijdens het bladeren hoorde ik al een complimenteus ‘je krijgt zin om het te maken’, hetgeen niet veel later omgezet werd in daden. Er kwam een gerecht met de in onze hoofdstad ook al zo populaire avocado op tafel.

Tressalier

Dat verlangde exact het sappig-smeuïge, mild-kruidige en fris-gevulde dat ik ook in een unieke witte Saint Pourçain trof. Dat is een vrij jonge appellation uit de Loire (anno 2009), die is toegekend aan een unieke blend van chardonnay en een bijkans vergeten druif, de tressalier.

Daarbij heeft ook de importeur een streepje voor. Deze betrekt louter wijnen van duurzaam werkende producenten alleen uit Europa, om zo ook de impact op het milieu door import uit verre wijnlanden te beperken. Bovendien compenseert hij zijn CO2-emissie door de aanplant van bomen in Nederland en Oeganda via de stichting Trees for All.

Extra groen dus. En daar houden we in Amsterdam van.

Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Recept: gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette (2 personen)

2 avocado’s
scheut arachide- of zonnebloemolie
peper en zout
200 g kerstomaatjes
2 el pindakaas met stukjes noot
½ tl rode wijnazijn
1 tl verse gember, geraspt
2 el olijfolie
enkele blaadjes rode shiso cress

Snijd de avocado’s overlangs rondom de pit, draai de avocado los en haal de pit eruit met een lepel of door er met een mes kort in te tikken. Verwijder de schil.

Bak de avocadohelften kort op hoog vuur om en om in een pan met een scheut olie. Kruid met peper en zout. Leg ze apart.

Bak de kerstomaatjes kort in een pan op hoog vuur in wat olie met een snufje peper en zout.

Mix de pindakaas, rodewijnazijn, gember en olijfolie met een staafmixer kort tot een gladde vinaigrette. Dresseer de avocado’s en tros­tomaatjes op een bord en giet er de vinaigrette over. Werk af met blaadjes shiso cress.

De wijn

Les Sommets de Loire 2019, ‘Altitude 320’ Saint Pourçain, Frankrijk, € 11,50 (wit).

Wines Unlimited. Spaklerweg 1-m. (Alleen ‘taste & pick up’ vrijdagmiddag; proeverij elke eerste zondag van de maand).

winesunlimited.nl.

Eat This! Blend- brothers, Lannoo, €25,99. Beeld
Eat This! Blend- brothers, Lannoo, €25,99.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden