Maydanoz

Grillen kunnen die Turken

Maydanoz is een eenvoudig, maar uiterst plezierig restaurant, waar uitstekend wordt gekookt. Van voortreffelijke voorgerechten tot bijzondere toetjes, voor redelijke prijzen.

Eigenlijk heel aardig om na het upmarket Turkse restaurant Kösebasi een eenvoudiger Turkse zaak te bezoeken. Ging Kösebasi prat op de Anatolische wortels van deze internationale franchise, Maydanoz aan de zo rijk van eethuisjes voorziene Ceintuurbaan noemt zich een mediterraan restaurant. De menukaart beperkt zich dan ook niet uitsluitend tot Turkije, al komen de meeste gerechten daar wel vandaan. Maydanoz betekent overigens peterselie. Ze gebruiken dan ook een takje groen kruid als logo.

De inrichting is eenvoudig: houten stoelen en tafels, kleurige Turkse lampen aan het plafond, spiegels en tegeltableaus aan de wanden. De muziek is een wat merkwaardige ritmische, waarschijnlijk wel Turkse dreun met klassieke ondergrond, maar niet echt geschikt als tafelmuziek. Op ons verzoek wordt die wat zachter gezet.

De bediening is buitengewoon attent en toeschietelijk, hoewel niet alles meteen overkomt. Als we na afloop vragen of we wat van het overgebleven eten mogen meenemen (de zogenoemde doggybag, tegenwoordig niet meer iets waar de burger minachtend op neerkijkt), komt de ober met een aantal grote zakken kruiden aanzetten, denkend dat we daar iets van willen hebben. Hij is er duidelijk trots op, want alles komt uit zijn geboorteplaats. De varianten op de gerechten ook.

En hij is terecht trots op wat we bij de gemengde voorgerechten voor twee personen krijgen: een heerlijke walnotensalade (à la carte €4,50), uitstekende Babaganuc (auberginesalade, €4,50), uitstekende frisse en pittige Acili ezme (salade van tomaat, pepers, peterselie et cetera, €4,00) en voortreffelijke hummus (€4,00), de meeste voorzien van granaatappeldressing.

En dan zijn er de warme voorgerechten - in tegenstelling tot Kösebasi niet allemaal vegetarisch - waarbij natuurlijk de Cigara boregi (bladerdeegrolletjes met kaas gevuld, €4,50) de geraffineerde, uitstekende Maydanoz kalamar (gegrilde en gemarineerde inktvisringen met walnoten en tijm, €6,00) en Icli köfte (rundergehaktballetjes met cacik - yoghurtdip, €5,50).

Het eenvoudige bord linzensoep brengt dan even rust. Het is een erg mooie, romige soep, waarvan de aangename, volle smaak door het meegeleverde schijfje citroen net die oppepper krijgt die hij verdient (€4,00). Waarom denken vaderlandse koks nou nooit aan die voor de genietbaarheid zo noodzakelijke zure toon, die van een anders vlak smakende soep - om van andere gerechten nog maar te zwijgen - een hoogstandje maakt. Dom!

En dan volgt het geweld van een mixed grill, bestaande uit een forse lamsvleesspies, twee lamskoteletten en een kipkarbonade, vergezeld van gegrilde tomaat en prima rijst. Alle drie vleessoorten zijn buitengewoon mals en sappig en erg goed gegrild. Als Turkse koks érgens in uitmunten, is het wel in grillgerechten. Hier is niets op aan te merken; integendeel. Alles bij elkaar is het wat veel, maar het is zeer de moeite waard de resten thuis op te smikkelen (€16,00).

De ook op de grill bereide dorade is even voortreffelijk. En toch is de prijs voor zo'n vrij forse vis heel vriendelijk (€16,00). Wie zei dat de vis duur betaald wordt?

En dan is het tijd voor het toetje. Als dessert van de dag is er rijstpudding: een heerlijk in de oven bereid romig dessert. En de Kabak tatlisi, stukken gare pompoen met walnoten met zelfgemaakte Crème shanti, is zo mogelijk nog lekkerder.

We drinken, zoals altijd, water en bestellen nog een glas Lal, een Turkse rosé, hoewel die eigenlijk alleen per fles op de kaart staat. Maar ze zijn bij Maydanoz niet knieperig.

Om een lang verhaal kort te maken: Maydanoz is een eenvoudig, maar uiterst plezierig restaurant, waar uitstekend gekookt wordt. En de prijzen zijn heel redelijke (we betalen €82,50 voor al dit eten en drinken). Zoeken we daar niet steeds naar?

9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden