PlusAchtergond

Maskne: onder vochtige, warme mondmaskers woekert acne

Het broeit en het zeurt onder mondkapjes, met als resultaat een nieuwe kwaal: maskne, acne op de plek van je masker. Is er wat aan te doen?

Jessica Kuitenbrouwer
Michelle Wong van Lab Muffin Beauty Science. Beeld Lab Muffin Beauty Science / Youtube
Michelle Wong van Lab Muffin Beauty Science.Beeld Lab Muffin Beauty Science / Youtube

Een lapje stof voor je mond en neus om je hoesten en proesten zoveel mogelijk bij je te houden en het inademen van andermans virusdeeltjes te voorkomen. Het lijkt zo’n simpel en onschuldig ding, dat mondkapje. Een weinig ­ingrijpende aanpassing in de dagelijkse routine, een nuttige accessoire.

Toch is deze beperker van de aerosolenverspreiding ook hinderlijk. Denk aan beslagen brillenglazen, benauwdheid, zere oren, make-up die wordt weggeveegd. En aan die lijst van mondmaskermisère kan nu een nieuwe kwaal worden toegevoegd: maskne.

Maskne, mondmasker-acne. De vorming van verstopte poriën, puistjes en andere irritaties in het bedekte deel van je gezicht. Het jeukt, het zeurt en het is ontsierend. Wat als straks het mondkapje verplicht wordt en het op nog meer plekken moet worden gedragen?

Online is maskne een veelbesproken onderwerp. Op You­Tube en TikTok tonen jongeren zorgvuldig alle onzuiverheden op hun gezicht en vragen ze om advies, er zijn steeds meer listicles met tips, en skincare-goeroes als ­Hyram Yarbro en dokter Shereene Idriss (beter bekend als Pillowtalkderm) maakten er video’s over met adviezen die binnen een maand ruim een half miljoen keer werden ­bekeken.

“Ik heb er zelf ook last van,” zegt Maaike Nanninga (34), education & quality manager bij schoonheidsspecialistenketen Soap Treatment Store. “Als ik drie dagen de hele dag een mondkapje heb gedragen, zie ik op dag vier dat mijn huid is aangetast.”

De huidspecialisten bij Soap Treatment Store zien ze steeds vaker: pukkels, en irritatie op de kaak, kin, wangen en het gebied richting de oren. Precies waar het mondkapje heeft gezeten. “Eerst legden onze klanten die link niet zo,” zegt Nanninga. “Ze boekten een afspraak omdat ze klachten hadden, niet omdat het mask­ne zou zijn. Maar sinds een paar weken heeft de term een grotere bekendheid en krijgen we veel verzoeken voor behandelingen.”

Daarin is Soap Treatment Store niet uniek. Uit een belrondje langs Amsterdamse salons blijkt dat de vraag naar behandelingen flink is toegenomen. De klanten balen van maskne.

Wrijving

Ook Justin Koole (26), die voor zijn werk in een groothandel dagelijks zeven uur aaneengesloten een mondkapje draagt. “Vanaf mijn puberteit heb ik lang acne gehad. Maar sinds ik twee jaar geleden vetvrij en vegetarisch ben gaan eten, had ik er vrijwel geen last meer van. Nu heb ik het toch weer rondom mijn mond.”

Hoe ontstaat maskne precies? Arts-onderzoeker en huidverzorgingsspecialist Jetske Ultee vertelt dat de vocht­balans in het mondmaskergebied en de wrijving van het masker een grote rol spelen. “Eronder wordt het al snel warm en vochtig; de ideale omgeving voor bacteriën en andere onruststokers. Je ziet hetzelfde gebeuren door het dragen van een pet of hoofdband tijdens het sporten.”

Hoewel de term maskne misschien nieuw is, bestaat de aandoening volgens Ultee al veel langer als ‘acne mechanica’, acne door wrijving en druk. Veelvoorkomend bij bijvoorbeeld sporters en soldaten. Klassieke acne, een aandoening aan de talgklier, is mask­ne eigenlijk niet te noemen, omdat bij maskne de klachten ontstaan door een nieuwe agitatie van de huid.

En dan kan het zijn dat het microbioom op de huid verstoord raakt, zegt dermatoloog Bauco van der Wal namens zijn afdeling in het Groningse Martini Ziekenhuis. “Omdat het achter het mondkapje vaak vochtig blijft, verandert het gebruikelijke milieu van de huid. Dit brengt het microbioom op de huid – de samenstelling van onder andere bacteriën, gisten en schimmels – uit balans, waardoor irritatie ontstaat.”

Hyram Yarbro Beeld Hyram / Youtube
Hyram YarbroBeeld Hyram / Youtube

Te veel nattigheid

Die irritatie kan eruitzien als puistjes, maar kan ook jeuk of een branderig, schrijnend gevoel geven. “Bij ons in de winkels zien we twee varianten,” zegt Nanninga. “Mensen die last hebben van meer verstoppingen door het broeierige van dat mondkapje, en mensen die er juist een heel droge huid van krijgen, met alle irritatie en gevolgen van dien.”

Logisch, want door te veel nattigheid kan ook de vochtbalans van de huid worden verstoord, zegt Van der Wal. “Als je lang onder warm water staat, voelt je huid daarna ook trekkerig aan omdat de natuurlijke vetlaag van je huid dan eigenlijk wegspoelt.”

De maskne-adviezen en -behandelingen van schoonheidsspecialisten verschillen dan ook van klant tot klant. “Als iemand veel verstoppingen heeft, kan het helpen de huid heel grondig te laten reinigen. Maar als iemand een heel droge huid heeft gekregen, kan dat juist averechts werken en gaan we op zoek naar manieren om de huid te hydrateren,” legt Nanninga uit.

Hoeveel mensen in Nederland rondlopen met maskne is onduidelijk. Dokter Ultee vroeg voor ons op haar ­Instagram of men de laatste tijd meer last had van irritaties rond de kin. Zo’n 60 procent van haar volgers antwoordde ‘ja’. Maar dat betekent niet meteen dat een ruime helft van de samenleving zich nu zorgen hoeft te maken over deze nieuwe huidaandoening. Vooral mensen met bestaande acneproblemen of een zeer gevoelige huid ­lopen risico die op te lopen, aldus Ultee.

Verwisselen

Toch kunnen enige voorzorgsmaatregelen geen kwaad. Uit de tips van de experts blijkt dat vooral de manier waarop we omgaan met ons mondkapje bepaalt wat voor effect het heeft op ons gezicht. Hoe schoner en zachter het masker, hoe kleiner de kans op huidproblemen. Verwissel het (wegwerp- én duurzame exemplaren) daarom elke drie uur, is het advies van Ultee en Nanninga. En maak je ­gezicht schoon met een mild reinigingsproduct, het liefst zodra je het kapje afzet, om ­zoveel mogelijk schadelijke bacteriën te verwijderen.

Wanneer je toch last krijgt van irritaties of puistjes, ­gebruik dan, in een poging het te verhelpen, vooral niet te veel nieuwe producten, waarschuwen de experts. Maskne ontstaat immers door een verandering van het milieu rond je gezicht, en aan hoe meer invloeden je je huid blootstelt, hoe groter de kans op problemen wordt.

Tips

- Draag geen zware make-up. Die dekt de huid af en veroorzaakt sneller onzuiverheden.

- Gebruik katoenen mondkapjes; die zijn zachter voor de huid dan synthetische.

- Was je mondkapje op minstens 60 graden en raak het alleen aan bij de elastieken – met schone handen.

- Als je toch mask­ne begint te krijgen, blijf dan je huid goed schoonmaken met een milde reiniging en introduceer een exfoliant in je huidverzorging. Die helpt vuil en dode huidcellen verwijderen. Voor een gevoelige huid adviseert huidverzorgingsspecialist Jetske Ultee een exfoliant met salicylzuur erin. Dit antioxidant bevordert de groei van gezonde, nieuwe cellen.

- Moisturize. Hou je huid soepel en gezond met goede hydraterende crème. Laat die tien minuten intrekken en zet pas daarna je mondkapje op.

null Beeld Cassandra Bankson / Youtube
Beeld Cassandra Bankson / Youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden