Plus

Martijn Koning is energieker, scherper en hongeriger

Bij Koning van de Lach staat een andere comedian op het podium: Martijn Koning is energieker, scherper en hongeriger.

Mike Peek
Martijn Koning Beeld -
Martijn KoningBeeld -

"Er zijn tegenwoordig zoveel slachtoffers dat we niet genoeg daders hebben." Die opmerking van Martijn Koning, hij is dan net begonnen, zet de toon voor zijn beste voorstelling tot nu toe.

Koning gaat zogenaamd proberen niemand te beledigen. Dat doet hij vervolgens natuurlijk wel. Er valt nu eenmaal veel te lachen om andere mensen.

Rein van ziel
Neem de vrouw die vorig jaar in Amsterdam werd doodgeschoten op haar balkon. Dat is op zich natuurlijk niet grappig, maar daar brengen de details verandering in. Die vrouw had op verzoek van haar zoon namelijk zijn vest aangetrokken toen ze naar buiten ging voor een sigaret.

Ze is met een AK47 van haar balkon geknald omdat de moordenaar dacht dat haar criminele zoon daar zat te paffen. Koning vertelt het met zoveel zwartgallig genoegen dat je wel heel rein van ziel moet zijn als je de kaken op elkaar weet te houden.

Koning van de Lach is daarmee andere koek dan Koning Chaos, de nogal suffe voorstelling waarmee hij vorig jaar langs de theaters trok.

Heerlijke interactie
Er staat ook een andere comedian op het podium. Energieker, scherper, hongeriger. Dat merk je vooral tijdens zijn heerlijke interactie met de zaal, die bijna elke keer tot een goedgeplaatste opmerking leidt.

Ook prettig: Koning wisselt zijn harde grappen af met licht absurdisme. Eerder dit jaar werd bekend dat het Dolfinarium dolfijnen aftrekt om ze te ontstressen. Koning gaat een stap verder. Hij zou zo'n dier best willen pijpen. De enige voorwaarde: niet die vin op zijn hoofd. Dat vindt hij vernederend.

Een rode lijn? Ja, ach, dat overschot aan slachtoffers misschien. Hij doet er verder weinig mee, maar dat maakt helemaal niet uit. Konings enige doel is de zaal te laten lachen. Daar slaagt hij dit keer uitstekend in.

Koning van de Lach

Door Martijn Koning
Gezien 3/12, Stadsschouwburg Nijmegen
Te zien 8 en 9/12, De Meervaart; 16 t/m 20/5, De Kleine Komedie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden