Plus

Marc-Marie babbelt, maar mag nog wel meer vertellen

'Getekend' is een voorstelling met een stand-upkarakter die pas laat, heel laat, een beetje gewicht krijgt.

Zijn superieure, spottende voordracht werkt als appelmoes: het maakt alles lekker, laat je lachen om materiaal dat op zichzelf echt niet zo sterk is Beeld ANP

Dat Marc-Marie Huijbregts eerder dan hij zelf verwachtte weer op de planken staat, doet vermoeden dat er noodzaak in het spel was. Verhalen die eruit moesten, hersenspinsels die hij per se wilde delen. Vreemd dus dat Getekend zo'n willekeurige indruk maakt. Het is een voorstelling met een stand-upkarakter die pas laat, heel laat, een beetje gewicht krijgt.

Noem het genietbaar gebabbel. Huijbregts vertelt een aflevering van Het Familiediner na. Hij onthult hoe hij aan zijn enige fysieke litteken komt. Dan doet hij een boekje open over zijn avonturen in weinig klantgerichte horecagelegenheden. Zijn superieure, spottende voordracht werkt als appelmoes: het maakt alles lekker, laat je lachen om materiaal dat op zichzelf echt niet zo sterk is.

Potentie
De meeste potentie zit in een meegebrachte audio-opname. Huijbregts belt als 14-jarige naar Ivo Niehe om hem eens flink de waarheid te vertellen over hoe bot hij zijn gasten behandelt. De potentie van dit fragment schuilt in de bedrieglijkheid van het menselijk geheugen.

Huijbregts heeft zich, ook in het theater, altijd neergezet als een bangig persoon. Iemand die zeker in zijn puberteit weinig lef toonde. De jongen op de opname klinkt echter ronduit brutaal. Wat zegt dat over Huijbregts' zelfbeeld? Er komt helaas nauwelijks antwoord op die vraag.

Gedurende de avond spreekt Huijbregts een aantal wensen uit. Aanvankelijk zijn het weinig meer dan losse opmerkingen om het volgende blokje grappen in te luiden: ik zou langer willen zijn. Ik zou minder bang willen zijn voor de natuur.

Schurender
Tegen het slot worden de wensen serieuzer. Schurender. Dan vertelt hij ook over zijn volstrekt toevallige ontmoeting met partner Karim, nu bijna twintig jaar geleden. Wat zou er gebeurd zijn als hij toen niet aan die lees­tafel in De Jaren had gezeten?

Een mooi, emotioneel verhaal over de willekeur van geluk. Daar wil je meer van.

Maar dan is het dus al afgelopen.

Getekend

Door Marc-Marie Huijbregts
Gezien 22/4 Zaantheater
Te zien 9, 10, 11 en 13 mei en 23 t/m 25 oktober in De Kleine Komedie
***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden