Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Mahlzeit met linzen: stoofschotel met linzen en braadworst

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: stoofschotel met linzen en braadworst. En een zonnige verschijning ernaast.

Het was 1975.

Ik was net 19, mevrouw Hamers­ma (toen nog bekend als Karin Richter) 18, en we vonden een kleine etage. Vlak bij haar ouderlijk huis, waar we bijna twee jaar op haar zolder­kamertje al parttime hadden samen­gewoond. Een deur in het midden verschafte toegang tot een gezamenlijk trappenhuis, waar links en rechts acht woningen op uitkwamen. Het pand was uitgeput en hijgde in zijn laatste adem, die rook naar schimmel, hond en zuurkool. Wat die twee laatste betreft kon de beschul­digende vinger richting onze nieuwe benedenburen, een Duitse familie: man, vrouw en puberdochter.

Toen de deur tijdens ons kennismakingsrondje aarzelend openging, werden we mede verwelkomd door de lauwe lucht van kool, aardappels en vet. Hun liefde voor de heimat hadden ze nog wat extra gewicht meegegeven: twee dikke Duitse doggen wisten zij met moeite bij de deuropening weg te houden.

Het verbaasde me dat het allemaal op die etage paste. Zij waren zelf ook niet bepaald de dunste. Later kwamen we erachter dat zij de honden regelmatig op het achterbalkon lieten poepen. En opruimen gebeurde gewoonlijk niet eins, zwei, drei. Enfin, Mahlzeit!

Huishoudbudget

Dit schoot me weer te binnen toen ik mevrouw Hamersma in Linzen zag bladeren, het nieuwe kookboek van Joke Boon (en nee, dat is niet haar artiestennaam, zo heet ze echt). In die tijd – lieve hemel, is het al weer 45 jaar geleden? – was mevrouw Hamersma ook al regelmatig achter het fornuis te vinden. Als ons huishoudbudgetje het toestond, kookte ze uit Een­voudige dineetjes van Carla Lee, haar eerste kookboek. En later uit Koken in de jaren tachtig van Hans ­Belterman. Overigens bleek dat zijn tijd ver vooruit. ‘Een nieuwe stijl. Verstandiger. Kleinere porties, minder vet, suiker en zout. Natuurlijke smaak en verse ingrediënten’, beloofde de omslag.

Ten minste een keer in de week waren er linzen. ­Linzen met gebakken uitjes. ­Linzen met chorizo. En als de studiebeurs echt op was, linzen met ketjap. En ook toen was ik al doende met het zoeken van de bijpassende wijn. Waarschijnlijk was dat – even­eens om budgettechnische ­redenen – een zelftap-liter rood (à 2,20 gulden), afkomstig van Vinotheek Henri Bloem.

Dikke pruimen

Inmiddels kunnen we wat scheutiger zijn. Linzen, met name die aardse types uit de omgeving van Le Puy, hebben graag dito gezelschap. Een ­borstelige Dão bijvoorbeeld. Een het najaar omarmende Chianti. Of een aan cassoulet gewende Zuid-Fransman.

Ik trof er eentje die zich chiquer voordeed dan zijn prijskaartje. Fles van dik glas. Zwart etiket met gouden letters. Gran­de Réserve bovendien. Nu tref ik vaker van die visuele pochers waarvan de inhoud uiteindelijk vies tegenvalt. Maar Orimos gedroeg zich conform zijn uitstraling. Smeuïge, romige, weldadige en zonnige verschijning. Rijp, rond fruit. Dikke pruimen, mollige kersen, vanillefluistering, pepertje, Chocotoff en fijne tannines.

“Zal ik na het eten even dat fotoboek van toen pakken?” vroeg ik. “Schenk eerst nog maar een glaasje in,” antwoordde mevrouw Hamersma.

Stoofschotel met linzen en braadworst.Beeld Mitchell van Voorbergen

Stoofschotel met linzen en braadworst (4 personen)

Ingrediënten
200 g Puy linzen, gewassen, 2 el olijfolie, 100 g gerookte spekblokjes, 2 uien, gesnipperd, 1 teen knoflook, geraspt, 300 g wortelen, in dunne plakjes, 1 zoete aardappel, in blokjes, 450 g prei, gesneden, 3 tl koek- en speculaaskruiden, 1 blikje tomatenpuree (70 g), 250 ml rode wijn, 2 laurierblaadjes, ½ groentebouillontablet, 4 braadworsten, 2 el peterselie, fijngehakt, zout en peper

Bereiding
Kook de linzen in ruim water gaar. Laat in het kookvocht staan. Verhit 2 el olijfolie in een hapjespan. Bak de spekblokjes 3 min. Voeg ui en knoflook toe en bak af en toe omscheppend

5 min mee. Voeg wortel, zoete aardappel en prei toe. Bak al omscheppend 5 min mee tot de prei slinkt. Voeg de koekkruiden en tomatenpuree toe, bak dit 1 min. Blus af met de wijn. Voeg laurierblad en het verkruimelde bouillonblokje toe, schep door en laat 20 min zachtjes stoven. Voeg de uitgelekte linzen en eventueel wat kookvocht toe. Laat 15 min stoven en voeg zo nodig nog wat kookvocht toe. Maak op smaak met peper en zout. Bak intussen de braadworsten. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en braad de worsten op middelhoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en laat ze in 8-10 min met een deksel schuin op de pan zachtjes gaar worden. Draai tussentijds om. Schep de linzenstoofschotel in een schaal. Snijd de worsten schuin door, leg ze erop en bestrooi met peterselie.

De wijn

Orimos 2018
Mont Baudile, Pays de l’Hérault, Frankrijk €7,95 (rood)
Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 160, Hart’s Wijnhandel, Vijzelgracht 27

Linzen, Joke Boon. Nieuw Amsterdam. €22,99
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden