Recensie

Magnetronmaaltijden: gewaagde poging van sterrenchef Moshik Roth (****)

Sinds begin deze week zijn de magnetronmaaltijden van sterrenchef Moshik Roth bij Albert Heijn te koop. Een bewonderenswaardig en gewaagde zet van Roth.

Moshik Roths lasagne. De saus van tomaat, die voor gehaktvervanger doorgaat, is erg smakelijkBeeld Web-upload

Wat te verwachten van een magnetronmaaltijd? In elk geval dat hij snel op tafel staat en enigszins behoorlijk smaakt. Dat laatste is sinds de komst van magnetrons lastig gebleken; de meeste kant-en-klaarmaaltijden vallen vies tegen: ze smaken eigenlijk altijd naar magnetron.

Geen wonder dat sommige topkoks er een uitdaging in zien. Zo lanceerde sterrenchef Moshik Roth vier versmaaltijden voor de magnetron (lasagne, moussaka, couscous en chili sin carne, 5,99 euro per stuk), die sinds begin deze week bij Albert Heijn te koop zijn. Wereldgerechten, die je ook van het huismerk in de schappen vindt, al zijn die van Moshik zonder vlees, met veel groenten. Ze bevatten wel een beetje gelatine of kippenei-eiwit, dus helemaal vegetarisch mag je ze niet noemen. Gezond wel.

Verse geur
Maar zijn ze ook ongewoon lekker, zoals op de verpakking staat?
Van de lasagne stijgt uit de magnetron meteen de verse geur van basilicum op, wat hongerig maakt. De saus van tomaat, die voor gehaktvervanger doorgaat, is erg smakelijk en lekker zelfs in combinatie met de zachte lasagnevellen van durumtarwe en bechamelsaus. Deze maaltijd is goed op smaak. Minpuntje: ik mis pittige geraspte kaas, hoewel die wel tien procent van het gerecht schijnt uit te maken; te weinig dus naar mijn smaak. Toch zet ik deze maaltijd opzij; anders eet ik door.

De couscousschotel wacht. Ook hier is tomaat de vleesvervanger, in de vorm van balletjes. Geur van koriander en mediterrane kruiden. Wow, is de eerste indruk, die bij de eerste hap toch een beetje teniet wordt gedaan. Je verwacht namelijk enigszins een bite, maar dit is de Israëlische variant van couscous, ptitim genaamd: een veel grotere en zachtere korrel, die nog het meest lijkt op fregola, een Sardijns pastagerecht, en bedacht tijdens de jaren van schaarste door de eerste premier van Israël, David Ben-Goerion, als vervanger van rijst. In Israël nog steeds erg populair bij kinderen, in combinatie met gebakken ui en tomatensaus.

Gebalanceerd geheel
De moussaka dan, traditioneel met aubergine, bechamel en gekookte aardappel. Ik ruik en proef nootmuskaat, koriander en munt. Weer is het de tomatensaus die het gerecht tot een gebalanceerd geheel maakt.
Tot slot de chili sin carne, een flinke portie rijst met tomatengehakt en bonen. Meteen de kleurrijkste maaltijd, met gele maiskorrels en rode stukjes paprika, maar geen echte chilischotel. Eerder wat bonen met rijst, wel prima gekookt, maar de zure room waar op de verpakking vier keer (!) van wordt gerept, is ver te zoeken. Tja, de minst geslaagde variant toch wel naar mijn mening.

Bewonderenswaardig, maar gewaagd, zou ik zeggen. Je kunt je kont als sterrenchef aan zo'n project immers snel branden. Maar Moshik Roth hoeft van mij niet op de blaren te zitten. Al was het maar omdat van elke verkochte maaltijd ook een halve eurocent naar SOS-Kinderdorpen gaat.


Magnetronmaaltijden
Van: sterrenkok Moshik Roth
Waar: Albert Heijn
Prijs: €5,99 per stuk

Magnetronmaaltijden Moshik Roth

  • Ons oordeel:
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden