Plus

Magie ontbreekt bij de Red Hot Chili Peppers in de Ziggo Dome

Aan energie ontbrak het de Red Hot Chili Peppers niet in de Ziggo Dome, aan echte magie wel. Het had veel te maken met de setlist.

Peter van Brummelen
De lichtshow van de Red Hot Chili Peppers was spectaculair. Beeld Paul Bergen
De lichtshow van de Red Hot Chili Peppers was spectaculair.Beeld Paul Bergen

Ouders die hun kinderen meenemen; het is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld bij concerten van rockgroepen die al wat langer meedraaien.

En dus was er ook bij het optreden van de Red Hot Chili Peppers het nodige jonge volk in de Ziggo Dome. In de zaal, maar ook op het podium.

Het jongetje dat met Anthony Kiedis mocht meezingen tijdens de toegift Dreams of a Samurai werd niet geïntroduceerd, maar hij was het zoontje van de zanger.

De jongen vergaf je graag dat hij verre van zuiver zong, maar dat ook de zanger van de Red Hot Chili Pepers daar na al die jaren nog moeite mee heeft, verbaasde ook dinsdag weer.

Funky beginjaren
Terwijl de drie Peppers om hem heen zich meester op hun instrument toonden, moest Kiedis hard werken om er vocaal wat van te maken.

Maar een vermakelijke entertainer is hij wel nog altijd. Gestoken in een outfit die herinneringen opriep aan Ome Willem stuiterde hij over het podium. En natuurlijk onblootten hij en ADHD-bassist Flea al snel het bovenlijf.

Aan energie ontbrak het niet in de Ziggo Dome, aan echte magie wel. Het had veel te maken met de setlist, waarin nummers uit de funky beginjaren van de Peppers ontbraken, maar volop ruimte was voor werk van hun jongste album The Getaway.

Het zijn songs die thuis best lekker klinken, maar live haalden ze de vaart lelijk uit de show.

Redneck dick
Adembenemend mooi was intussen de lichtshow: een reusachtige plafonière die tot halverwege de zaal reikte. De honderden cylindervormige lampen waar die uit was opgebouwd bleken razensnel omhoog en omlaag te kunnen. Soepele golfbewegingen waren het gevolg.

De presidentsverkiezingen bleven onbesproken. Maar toen Flea in het solonummer Pea (een primeur deze tour) zong over een homophobic redneck dick, die ook een asshole was en big and tough and macho, was duidelijk wie hij in gedachten had.

Red Hot Chili Peppers

Gehoord: 8 november, Ziggo Dome
Nog te horen: 9 november, Ziggo Dome

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden