Aldus

Madelijn Strick onderzoekt humor: ‘Daar hoef je zelf niet grappig voor te zijn’

Woensdag verschijnt het boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’ van Madelijn Strick (41) – met gratis coronahoofdstuk.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U noemt humor de smeerolie in het sociaal functioneren – bestaan er mensen zonder humor?

“Het wordt gezegd, maar eigenlijk klopt dat niet. Iedereen heeft aanleg voor humor. We hebben ooit een testpanel een grapje met vier opties voor de clou voorgelegd, en iedereen wees de juiste aan. Wel is het zo dat mensen die depressief of ziek zijn, of zorgen hebben, hun gevoel voor humor moeilijk kunnen aanspreken.”

U verbindt fundamentele psychologie en neurowetenschappen met hedendaagse sociale vraagstukken. Is uw boek ingewikkeld of, zoals de titel doet vermoeden, toegankelijk?

“Het is voor iedereen te lezen. Ik heb mijn uiterste best gedaan zo vlot en onderhoudend mogelijk te schrijven, met veel voorbeelden.”

Bent uzelf ook een vat vol grappen?

“Om onderzoek te doen naar humor hoef je niet zelf heel grappig te zijn. Ik heb weleens een wetenschappelijk congres over humor bijgewoond waar urenlang bloedserieus over humor werd gesproken, wat dan op zich wel weer grappig was.”

U onthult in uw boek de beste grap ter wereld. Hoe gaat die?

“Ik ga ’m niet vertellen, ik ben immers geen cabaretier.”

Kun je overal grappen over maken?

“Ja, maar in sommige gevallen, zoals Auschwitz, hebben alleen de slachtoffers dat recht, en kunnen bijvoorbeeld de Duitsers beter even zwijgen.”

U schreef een extra coronahoofdstuk. Is corona om te lachen?

“Er staan duizenden geknutselde coronagrapjes, zogeheten memes, op internet. Humor helpt mensen om te gaan met stress, spanning en narigheid. Dat coronahoofdstuk kan iedereen overigens online gratis lezen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden