Tips

Maak je droom voor 2020 waar in Paradiso tijdens Ignition

Wie de Unoxmuts liever mijdt maar aan het begin van het nieuwe jaar toch in het diepe wil springen, kan terecht in Paradiso. Semifest organiseert er op 8 januari Ignition, een alternatieve nieuwjaarsduik, met schaakbokswedstrijden en blufworkshops.

Emma Sprangers
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ignition is het eerste evenement van Semifest, dat in juni werd opgericht. Volgens grondlegger Martijn van Rheenen combineert het de beste eigenschappen van een festival, een seminar en een sportevenement. Bezoekers moeten drie dingen bij zich hebben: sportschoenen, zwemkleding en een droom voor 2020. Tijdens het twaalf uur durende programma is het doel om deelnemers te laten nadenken over waarom ze bepaalde missies en dromen hebben, en hoe ze deze ideeën kunnen uitwerken.

Er zijn drie soorten kaartjes te koop: normale kaartjes, gesponsorde kaartjes en sponsorkaartjes. Wanneer bezoekers een idee hebben dat ze in het nieuwe jaar willen uitvoeren, kunnen ze dat online pitchen aan Semifest. Een selectie van betekenisvolle ideeën wordt dan gesponsord door de duurdere sponsorkaartjes, die vaak zijn gekocht door succesvolle ondernemers. Andersom kan ook: sommige ondernemers kopen een sponsorkaartje omdat ze iemand kennen met een goed idee en die de kans willen geven dat idee uit te werken tijdens Ignition.

Van Rheenen geeft aan dat de dag is opgedeeld in drie onderdelen. Tijdens het eerste deel van de dag draait het om de bezoekers bewust te maken van waarom ze een bepaalde missie hebben, en waarom dat betekenisvol is.

In het tweede deel van het seminar wordt de bezoeker aangespoord om na te gaan in hoeverre ze zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor hun idee. Van Rheenen: “Veel mensen hebben goede ideeën, maar weinig van hen zullen ervan overtuigd zijn dat zij degene zijn die dat tot uitvoering moeten brengen.” Bij dit onderdeel hoort een blufworkshop van Fatima Moreira de Melo.

Het laatste dagdeel is fysiek: een duik in een ijsbad en twee schaakbokswedstrijden, waarbij bezoekers kijken naar vechters die afwisselend een ronde tegen elkaar boksen en een potje schaken. Volgens Van Rheenen gaat het bij het voorbereiden van iemands missie ook om de fysieke staat van die persoon. Hij geeft een voorbeeld: “Een kunstenaar kan ’s ochtends opstaan en zich slecht voelen, maar hij moet toch in staat zijn om werk te maken.”

Verschillende professionals helpen de bezoekers om concrete stappen te zetten tot het uitvoeren van hun plannen. Van Rheenen: “Mensen zijn vaak te veel bezig met wat ze kunnen, terwijl hun focus zou moeten liggen op waarom ze dit willen doen. Als je iets wil uitvoeren zonder dat je weet waar dat verlangen vandaan komt, verliest het betekenis.”

Hoewel het evenement vooral draait om bewustwording van de mensen met een missie, noemt Van Rheenen het evenement liever niet mindfull: “Mensen denken bij mindfullness vaak dat het om geluk gaat. Dit evenement draait om iets betekenisvols doen in het nieuwe jaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden