Lowlands is nog altijd springlevend (*****)

Ooit was Lowlands uniek in zijn opzet, nu is er concurrentie van popfestivals met een even brede programmering. Maar op zijn retour is het driedaagse festival in de polder allerminst. Editie 2015 was een topaflevering.

Peter van Brummelen
Optreden van de Australische psychedelische band Tame Impala tijdens de laatste dag van de 23e editie van muziekfestival A Campingflight to Lowlands Paradise. Beeld anp
Optreden van de Australische psychedelische band Tame Impala tijdens de laatste dag van de 23e editie van muziekfestival A Campingflight to Lowlands Paradise.Beeld anp

Vredelelievend volk, die Lowlandsgangers. Ooit een vechtpartij meegemaakt op het festival? Toch wel, op Lowlands 2015 meerdere zelfs. Op het deel van het terrein dat het theaterplein heet, worden het hele weekend rake klappen uitgedeeld. In een boksring en onder toeziend oog van een scheidsrechter gaan sportschooljongens elkaar stevig te lijf. Spektakel, helemaal doordat een dj de actie van passende muziek voorziet.

Rock-'n-rollboksen! Helemaal des Lowlands lialjkt het niet, maar spannend is het. Maak een wandelingetje over het terrein en je valt nog altijd van ene verbazing in de andere. Lowlands is het festival waar je tot diep in de nacht kunt stuiteren op woeste dance, maar waar de volgende dag vroeg alweer het complete Concertgebouworkest aantreedt (de reusachtige Alphatent is zondag vol bij de uitvoering van Stravinsky's Sacre).

Ja hoor, het kan, volledig de beest uithangen op het driedaagse campingfestival, maar je kunt er ook aan yoga doen, echt supergezond eten en drinken en aan de andere kant van de waterplas die een weekend lang Lake Lowands heet zijn zelfs een sauna en een hot tub - een bootje brengt de liefhebbers ernaartoe. Daar aan de overkant zou je bijna vergeten dat je op een popfestival bent.

Zorgelijk
Ooit was Lowlands uniek. Nu zijn er meer festivals die behalve een rijk muzikaal programma nog veel en veel meer leuks in de aanbieding hebben. En die concurrentie (onder meer van het nota bene ook door Mojo georganiseerde Down the Rabbit Hole) heeft zijn beslag op Lowlands 2015: voor het eerst in jaren is het festival niet uitverkocht, van de 55.000 beschikbare kaarten zijn er 'maar' zo'n 48.000 verkocht.

Zorgelijk, maar het is onzin nu maar direct te stellen dat Lowlands op zijn retour is (de gretigheid waarmee sommigen dat de afgelopen weken wel deden, kwam bepaald onfris over). Lowlands 2015 is zelfs een topaflevering. Daar heeft het weer veel te maken, alleen op gisteravond was er regen, maar doorslaggevend is toch vooral het vooraf zo bekritiseerde muziekprogramma.

Geen echte publiekstrekkers? Noem het maar kleine jongens, acts als - kleine greep - Kendrick Lamar, The Chemical Brothers, Tame Impala, Underworld of Major Lazer. De tenten waar ze spelen puilen elke keer uit. Maar het ware muzikale avontuur is te vinden op de kleinere podia. Vooral in de X-ray en de Charlie - voor respectievelijk grensverleggende elektronische muziek en de beterere gitaarherrie - komt de voorhoede van de popmuziek voorbij.

Spektakel
De zaterdag staat voor een belangrijk deel in het teken van de vrouwelijke popmuziek. Na Stromae behoefte aan meer Franstalige electropop? Christine and The Queens is uw band. Hun Lowlandsoptreden is niet alleen muzikaal geweldig (arty, maar vrolijk en toegankelijk), maar ook visueel een spektakel: de meegekomen dansers lijken soms maar wat te staan lummelen om dan plotseling synchroon tot uitbarsting te komen.

Lianne La Havas, de Engelse zangeres van Grieks-Jamaicaanse afkomst, betovert Lowlands met haar zwoele mix van soul en folk. Bij Mø, een Deense zangeres die eruitziet als een gabberinnetje, gaat het minder subtiel toe. Ook zij maakt electropop, maar dan van een woeste, tegen de rockmuziek aanliggende variant. Haar hit Lean on komt uit de koker van de Amerikaanse dj en producer Diplo, die zelf zelf tweemaal optreedt op het festival: laat op de zondagavond als onderdeel van beukcircus Major Lazor en vroeg op de zaterdagavond met een dj-set onder eigen naam. Fijnzinnig is het niet wat hij doet, maar de man weet hoe je een feest bouwt.

Bot
Hiphop doet het van oudsher goed op Lowlands. Met Kendrick Lamar heeft het festival de huidige top van het genre in huis. Toch stelt zijn optreden een beetje teleur. Hijzelf is echt een fantastische rapper -charisma, stijl, techniek, hij heeft het allemaal - maar de liveband die hij achter zich heeft staan, klinkt nogal bot, en dat heeft niet alleen met de geluidsafstelling te maken.

New Wave, een jongtalentproject van hiphopplatenmaatschappij TopNotch, heeft Lil' Kleine en Ronnie Flex in de gelederen. En natuurlijk brengen die een langgerekte versie van dé zomerhit van 2015. Een slechte invloed op de jeugd, die twee? 'Doe je best op school!' schreeuwt Lil' Kleine het jongere deel van het Lowlandspubliek toe. 'En gebruik drank en drugs.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden