Aldus

Lowlander Beer maakt bier van kerstbomen

Frederik Kampman (37), oprichter van Lowlander Beer, haalde eind vorig jaar kerstbomen op om ze te verwerken tot winterbier. Dat bier is er nu.

aldus Beeld -

De Lowlander Winter IPA.

“Het bier is nog lekker ook. Frisser dan verwacht. Dat is leuk.”

Neem ons even mee terug.

“Ik liep in januari 2018 door het Westerpark en zag al die afgedankte kerstbomen. Dat vond ik zonde. Ik deed een oproep: we willen je oude kerstboom. De telefoon stond roodgloeiend, in een mum van tijd haalden we meer dan honderd bomen op.”

Het is u te doen om de naalden, toch?

“Ja, met een hoop vrijwilligers hebben we de naalden geplukt, gewassen en toegevoegd aan neutraal graan. Na vier weken was de optimale smaak en het aroma van de naalden in het graan getrokken. Dan heb je een mooi extract, dat we acht maanden lieten staan. In september begon het brouwen, de eerste batch van 6000 liter is nu klaar. Te vinden bij Albert Heijn en verschil­lende horecazaken in de stad.”

De mensen verwachten ook dit jaar een actie.

“We werken vanaf deze kerst samen met Adopteer een kerstboom. Ze hebben een kerstbomenbos. Mensen kunnen een boom adopteren, zien groeien, ophalen, na kerst weer inleveren en opnieuw laten planten. Je gebruikt jarenlang dezelfde boom. Wij mogen snoeien en plukken in dat bos. In mei staan de bomen in de uitloop, dan zijn de naalden smaaktechnisch op hun best. Het geeft de meest intense smaak.”

Die Winter IPA gaat dus alleen maar lekkerder worden?

“Dat ligt wel in de lijn der verwachting. Waarschijnlijk nog een stap frisser. De geur wanneer je wandelt in het bos na een flinke regenbui. Zoiets.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden