smulpaap

Love it or hate it: spaghetti met marmite

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren

‘Ik ben zo’n raar type, you either love me or hate me. Net als marmite.” In de Britse versie van het televisieprogramma First Dates kwam een dergelijke zin al meerdere keren voorbij. Marmite, de intens zout-zure, umami, zwarte spread, is inderdaad een moeilijke. De geur doet je terugdeinzen en de kleur is ook weinig aantrekkelijk. En toch… Britten zijn er dol op,

Australiërs ook (Vegemite, noemen ze het dan). Marmite is gemaakt van gistextract uit de bierindustrie. Er gaan ook zout, kruiden en vitamine B in. Een veganistische umamibom dus, net als miso en soja. Je pept er flauwe recepten zó mee op.

Jaren geleden had ik eens toast met marmite geprobeerd. Het was geen succes. Maar nu wilde ik het spul opnieuw proberen. Puur op wat brood was me in eerste instantie nog steeds te heftig, maar toen ontdekte ik verzachtende marmite-omstandigheden. Getoast brood met roomboter, een beetje karamelpasta (dulce de leche) en een ietsepietsie marmite. Goddelijk. 

Tja, wat wil je ook: zoet met zout met umami met vet ís nu eenmaal een gouden combinatie. Inmiddels eet ik marmite ook zonder de karamel – je kunt er dus aan wennen.

Wat kun je verder met marmite, als je eenmaal zo’n potje hebt gekocht? Nigella Lawson kreeg veel commentaar – van zowel haters als lovers – op haar recept voor spaghetti met boter en marmite. Wat? Ja. Ze kwam op het idee door de nu 93-jarige Brits-Italiaanse kookboekenschrijfster Anna del Conte. Inmiddels staat het recept ook in Britse studentenkookboeken. 

Wat wil je, marmite is een goed­kope manier om veel hartige smaak in je gerecht te krijgen. Met slechts een beetje parmezaan lijkt het of je een rijke kaaspasta eet. Perfect voor in januari, dus. Maak een kleine portie marmitespaghetti en serveer dat als voor­gerecht, geef erna wat gesmoorde groenten. Het blijft een intense smaak.

Spaghetti met marmite

Ingrediënten:
200 gram spaghetti
40 gram boter
1 tl marmite (of meer)
handje parmezaanse kaas

Bereiding:
Kook de spaghetti in ruim water met zout. Smelt de boter een paar minuten voor de pasta klaar is. Meng de marmite erdoor. Giet de pasta af en bewaar een kopje kookwater. Meng de pasta met de marmiteboter en genoeg kookwater om de boel smeuïg te maken. Strooi er Parmezaanse kaas over

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden