Plusrecensie

Louis C.K heeft zijn nieuwe vorm nog niet gevonden

Comedian Louis C.K. stond donderdag in de Melkweg. Hij maakte altijd al inktzwarte grappen, maar koppelde die dan vaak aan een slimme gedachte of een duistere kant van zijn karakter. Daar ontbrak het gisteravond een beetje aan.

Mike Peek
Louis C.K. Beeld Adrian Sanchez-Gonzalez/ANP
Louis C.K.Beeld Adrian Sanchez-Gonzalez/ANP

In de zomer van 2016 verkocht Louis C.K. de Ziggo Dome vrijwel uit. Gisteren stond hij voor een paar honderd man in de Melkweg. Oké, wel twee keer op één avond, maar vrouwen vragen of je in hun bijzijn mag masturberen is dus duidelijk niet goed voor je marktwaarde.

Hoe zat het ook alweer? C.K. werd in november 2017 door vijf vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Het waren incidenten die aan het begin van de eeuw plaatsvonden op hotelkamers. In het bijzijn van deze vrouwen, toen zelf jonge comedians, toverde C.K. ongevraagd zijn piemel tevoorschijn. Geruchten over zijn seksuele eigenaardigheden zongen overigens al jaren rond. In het licht van #MeToo was het een bom die wel móést barsten.

Ruimte om te falen
C.K. werd vervolgens op één hoop geveegd met veel grotere klootzakken als Kevin Spacey en Bill Cosby. Daar klaagde hij gisteravond niet over. De eerste paar minuten gingen natuurlijk over de beschuldigingen, en zijn nieuwe leven zonder televisieshows en dure hotels, maar daar zat voldoende zelfspot bij. C.K. zag er overigens wel behoorlijk ongelukkig en jaren ouder uit. Er lijkt een flinke last op zijn schouders gevallen.

Mocht u in dit stuk een paar goede grappen hopen te lezen, dan heeft u pech. C.K. stond naast telefoons ook geen notitieblokjes toe en dreigt met juridische stappen als zijn hersenspinsels gereproduceerd worden. C.K. is echt aan het try-outen en wil zichzelf alle ruimte geven om te falen. Een ongelukkige, snoeiharde grap over overlevenden van een schietpartij op Parkland High School belandde onlangs op internet en leverde hem wéér een stortvloed van kritiek op. Die grap is inmiddels gesneuveld.

Eigen stupiditeiten
Wat we wel kunnen zeggen: het kan best nog even duren voor C.K. zijn nieuwe vorm gevonden heeft. De mannen die hem gisteravond al bij aanvang een staande ovatie gaven ('Louis, Louis!'), zullen enorm genoten hebben van zijn grappen over 'retards' en de tamelijk surrealistische finale over incest. Daar raakte hij echter een flink deel van de zaal mee kwijt.

STAND-UP
Louis C.K.
Gezien 18/4, Melkweg

Dat is het kruispunt waar C.K. op staat: doet hij wat rustiger aan in de hoop zijn oude publiek terug te winnen? Is dat überhaupt realistisch? Of trapt hij het gaspedaal juist verder in om de mensen die hem nu nog steunen te behagen? En wie wordt hij dan?
Een duivels dilemma. C.K. maakte altijd al inktzwarte grappen, maar koppelde die dan vaak aan een slimme gedachte of een duistere kant van zijn karakter. Daar ontbrak het gisteravond een beetje aan. Oeh's en aah's in overvloed, maar vaak geen dubbele bodem in zicht.

Het is niet helemaal weg, natuurlijk. Als hij wat van zijn eigen stupiditeiten debiteert die je bij jezelf herkent en waar je nog nóóit iemand anders over hebt horen praten, merk je dat C.K. nog altijd een heerlijke, scherpe geest heeft. Hij is een ras­observator. Hopelijk geeft hij ook die kant van zichzelf de tijd en ruimte om weer op te bloeien.

undefined

Louis C.K. De comedian zag er in de Melkweg behoorlijk ongelukkig en jaren ouder uit. Beeld Frederick M. Brown
Louis C.K. De comedian zag er in de Melkweg behoorlijk ongelukkig en jaren ouder uit.Beeld Frederick M. Brown
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden