Aldus

Lorette zoekt financiers voor app om familie van coronapatiënten te ondersteunen

Lorette Gijsbers (50) is ic-verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis. Ze wil een app ontwikkelen die familie van coronapatiënten ondersteunt.

Alice Boothby
null Beeld Tim Hoenson
Beeld Tim Hoenson

Waarom moet deze app er komen?

“Ik zie veel op de intensive care. De gerichte zorg staat onder spanning, het overspoelt ons allemaal. Bij ons mogen nu geen familieleden bij de patiënten in de buurt komen. Dat betekent dat wij contact opnemen met de familie, en eventueel de patiënt via videobellen kunnen laten zien. Dat is zeer traumatisch. Iemand die op zijn buik beademd wordt, dat is een afschuwelijk gezicht. Zodra de verbinding wordt verbroken, blijven familieleden met veel vragen zitten.”

Hoe moet een app ondersteuning bieden?

“Dat kan op verschillende manieren. De app die ik wil ontwikkelen maakt het mogelijk om vragen te stellen aan ic-professionals, maar ook om in contact te komen met andere familie­leden die door eenzelfde traject gaan. Ook kunnen er webinars worden aangeboden, bijvoorbeeld over trauma- en rouwverwerking.”

Hoe ver bent u met de ontwikkeling?

“Ik heb twee weken geleden een oproep gedaan op LinkedIn. Ik kwam vrij snel in contact met de juiste mensen. Het liefst gaat de app morgen nog de lucht in.”

Dat lijkt me nog niet zo makkelijk.

“Ik werk 34 uur per week op de ic. Maar ik geloof dat we dit móeten doen. Voor nu, maar ook voor straks. Ook na de coronacrisis kan deze app als vangnet dienen wanneer een familielid op de ic ligt.”

Wat heeft u nog nodig?

“Het klinkt oncharmant, maar: geld. We hebben ontwikkelaars aan boord, maar we zoeken nog financiers. Ik geloof dat we er positief uit kunnen komen als we dit met elkaar doen en niet los van elkaar het wiel proberen uit te vinden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden