null

PlusUitgelicht

Lisette Ma Neza: L’Europe noire

Beeld Melanie Musini

Lisette Ma Neza is slampoëet en muzikant. Naar haar zachte stem wil je blíjven luisteren

Lorianne van Gelder

Tijdens het Nederlands Theaterfestival treedt Ma Neza op met L’Europe noire: some girls want to go to Europe, een poëtisch reisverslag door zwart Europa waarvoor ze het boek Afropean van Johny Pitts als reisgids gebruikt. Ze trekt van Brussel naar Lissabon, van Lissabon naar Graz, terug naar Breda, en weer naar Brussel, waar ze woont. Zo gaat ze op zoek naar de Afrikaanse diaspora op het Europese continent.

Als eerste Nederlandstalige vrouw en vrouw van kleur won ze het Belgisch kampioenschap poetry slam in 2017. Sindsdien is haar ster alleen maar verder reizende. Op het laatste Oerolfestival gaf ze liveperformances in televisieprogramma Opium, ze schreef een ode aan Amanda Gorman, die een gedicht voordroeg tijdens de inauguratie van Joe Biden en de spokenwordsessie I Can’t Breathe over George Floyd.

In een interview zei Ma Neza: “Al wat ik schrijf, zijn emoties. Het zijn ervaringen en gedachten waarvan ik voel dat ze uit me moeten, dat ze een weg naar buiten zoeken, en dus eindigen in een gedicht.”

Voor L’Europe noire schrijft Ma Neza nieuwe gedichten en nummers. Alle kanten van het Afro-Europese verhaal komen samen in een mengeling van kunstvormen: muziek, poëzie, beelden en geluidsfragmenten. Ma Neza dicht de avond bij elkaar, ze slamt en zingt en wordt begeleid door haar vierkoppige band. Gegarandeerd een avond betovering en prikkeling.

Lisette Ma Neza, L’Europe noire: some girls want to go to Europe, zaterdag 3 september 20.00 uur, De Brakke Grond

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden