PlusRecept van de dag

Limo met romige zoete melk

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: Braziliaanse limonade.

Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Ik kreeg direct dorst toen ik een paar weken geleden het recept voor za’atarlimonade van collega­-smulpaap Merijn Tol las, waarvoor je citroenen met schil en al gebruikt. “Een beetje als limonada suíça, daarvoor neem je hele limoenen,” vertelde mijn Braziliaanse vriend. Ook daar kreeg ik meteen dorst van, dus vertrok ik naar de winkel om een lading limoenen te halen, en een blik gecondenseerde melk, want dat is meestal ook een ingrediënt in de Braziliaanse ‘Zwitserse’ limonade. Vandaar de naam: Zwitserland was lang een grote producent van de ingeblikte melk.

Melk was eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het Noord-Europese dieet. Vooral in de houdbare vormen kaas en boter, maar ook vers. In de 19de eeuw nam de consumptie van verse melk steeds meer toe, en ook Europeanen in koloniën wilden melk drinken. Probleempje: melk bederft razendsnel bij hoge temperaturen en Europese koeien hebben het niet zo naar hun zin in de tropen. Dat los je op door melk in koelere landen in te blikken en er een hoge concentratie suiker aan toe te voegen om de groei van bacteriën tegen te gaan: gecondenseerde melk.

De uitvinding kwam op een goed moment. Louis Pasteur ontdekte dat ziekten worden veroorzaakt door micro-organismen, en zo ontstond er steeds meer bewustwording over hygiëne. Alles moest schoon en steriel zijn, ook melk. Gecondenseerde melk uit blik was vaak veiliger dan de ‘verse’ koemelk die in steden te vinden was, en dus meestal de enige optie in koloniën.

In Vlaardingen produceerde fabriek Hollandia vanaf 1882 blikken gecondenseerde melk, vooral voor het KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indische Leger); de blikken werden met trots tentoongesteld op de Koloniale Tentoonstelling in Amsterdam in 1883. Ook in Midden- en Zuid-Amerika sloegen de blikken goed aan.

Hoewel we nu makkelijke verse melk kunnen kopen, blijft het romige zoete van gecondenseerde melk anders en lekker. Je kunt er bovendien mee toveren: kook gecondenseerde melk uit blik een paar uur in water en je krijgt onweerstaanbare romige karamel (dulce de leche, of doce de leite in het Portugees).

Brazilianen voegen ook nog altijd graag gewone, niet-gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe in toetjes en taarten. En dus in deze Zwitserse limonade. Hij is bitterzoet, zuur, verfrissend en romig, en ook nog heel geschikt voor in deze tijd van het jaar.

Braziliaanse limonade

Ingrediënten
4 limoenen
1 el suiker
4 el gecondenseerde melk*
300 ml water
ijsblokjes

Bereiding
Dit is genoeg voor 4 kleine glazen, je kunt makkelijk meer maken door het recept te verdubbelen.

Boen 1 limoen goed onder een stromende kraan. Snijd hem in kwarten en verwijder het bittere witte middenste. Doe de kwarten in een blender of keukenmachine. Pers de andere 3 limoenen uit en doe met de suiker, gecondenseerde melk en water in de blender. Draai tot sap en zeef eventueel. Proef of er meer suiker of gecondenseerde melk bij moet. Serveer in glazen met ijsblokjes.

* Het open blik blijft een paar dagen goed in de koelkast. Lekker in (ijs)koffie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden