PlusOuder & kind

Lilian & Giulia: ‘Ze is hartstikke volwassen, ik moet haar gaan loslaten’

Giulia en haar moeder Lilian zijn altijd hecht geweest, maar door corona brengen ze nog meer tijd door met z’n tweeën. ‘Ik merk soms zelfs dat ik meer met haar bespreek dan met vriendinnen.’

Lilian en Giulia. Beeld Harmen de Jong
Lilian en Giulia.Beeld Harmen de Jong

Giulia van Nigtevegt (20)

“Al van jongs af aan heb ik een hechte band met mijn moeder. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik drie was. Ik zie mijn vader elke week, maar ik woon bij mijn moeder. Daardoor zijn we veel met zijn tweetjes geweest.

We konden altijd al alles met elkaar bespreken, maar nu we door corona niet echt ergens anders naartoe kunnen en nauwelijks andere mensen kunnen zien, merk ik dat ik soms zelfs meer met haar bespreek dan met vriendinnen. Voor corona waren we natuurlijk al veel samen, maar we hadden daarnaast ons eigen leven. Nu zijn we allebei meer thuis. Dat is soms een beetje zoeken naar de juiste balans, maar we hebben het gelukkig leuk.

Ze is een heel chille moeder. Er waren nooit veel regels; als ik met een vriendin wilde afspreken, was dat altijd goed. Ze is wel altijd betrokken.

Ik studeer nu toegepaste wiskunde, terwijl mijn moeder als redacteur veel meer met taal bezig is. Op de middelbare school had ik dus geen hulp nodig met wiskunde, en als dat wel nodig was geweest had ze me waarschijnlijk ook niet echt kunnen helpen, haha. Maar met Nederlands en werkstukken hielp ze me juist hartstikke goed.

Ze heeft me geleerd dat je moet doen wat je het liefste doet en dat er altijd nog de mogelijkheid is om iets anders te gaan doen. Hiervoor deed ik een andere studie, bedrijfskunde, die ik niet leuk vond. Ik weet nog niet wat ik later met toegepaste wiskunde wil gaan doen, maar ik vind het nu leuk om te doen, en dat is belangrijk.

Mijn moeder is zelf ook begonnen met een nieuwe studie, dat vind ik erg knap. We werken thuis meestal in twee aparte kamers. Een van ons werkt in de serre, de ander aan de keukentafel. Soms wordt het te koud in de serre en dan zitten we samen aan de keukentafel, allebei te studeren.

Op vakantie gaan we vaak met een groep vrienden. Ook al zijn we thuis al veel samen, ook op vakantie ­plannen we altijd een dag met z’n tweeën. Na een hele tijd in zo’n groep is het fijn om even een-op-een te zijn. Gewoonlijk gaan we dan een dagje winkelen, vooral omdat ik dat graag doe. Die dagen met z’n tweetjes zijn erg leuk en belangrijk.

Nu ik ouder word, ga ik steeds vaker met vriendinnen weg, maar we proberen om geregeld nog samen ergens naartoe te gaan.”

Lilian Kuerten (47)

“Voor mijn werk bij de gemeente Amsterdam begeleidde ik mensen in de bijstand. Daar lag de focus op: wat is je talent, wat vind je leuk? Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: doe ík eigenlijk wel wat ik leuk vind? Het antwoord was nee; ik wilde heel graag schrijven. Ik ben gaan zoeken en kon binnen de gemeente Amsterdam doorgroeien tot journalist.

Ik vind het heel belangrijk om te doen wat je leuk vindt, dat probeer ik Giulia ook mee te geven. Doe wat je het liefste doet, voel je vrij. Ik kan daarin soms een beetje doorslaan, het moet niet beklemmend worden. Ze is hartstikke volwassen, ze moet haar eigen lessen gaan leren. Ik moet haar langzamerhand gaan loslaten.

Ze was een heel makkelijk, vrolijk kind. En erg creatief: als ik haar met een lege toiletrol zag lopen, wist ik dat ze daar iets moois van zou gaan maken. Die creativiteit zie ik nu ook nog. Ze had een bijbaan in de horeca die ze erg leuk vond, maar dat ligt nu natuurlijk stil. Dus is ze begonnen met bijles geven aan middelbare scholieren. Ook dat pakt ze heel zorgvuldig aan: ze geeft nu bijles in scheikunde en neemt echt de tijd om weer in die stof te duiken.

We zijn altijd hecht geweest, dat is door de jaren heen niet veranderd. We doen graag dingen samen en kunnen veel bespreken. Voor corona gingen we weleens samen op de scooter naar de bioscoop en elke maand samen uit eten.

Waar ik een open boek ben, zijn er voor Giulia wel dingen die ze niet met mij wil bespreken, bijvoorbeeld over jongens. Ik vind dat soms jammer, maar ik snap het wel. Zij wil die dingen ook niet van mij weten, sommige dingen zijn privé. Ze geeft daarin heel goed haar grenzen aan.

Giulia is heel bedachtzaam, terwijl ik impulsiever ben. Ik bewonder haar rust en planmatigheid. Ze heeft bijvoorbeeld al haar studiemateriaal keurig geordend en gaat ook netjes en geordend te werk. Hoewel ik haar daarin bewonder, kan het er ook voor zorgen dat ze lang wacht met dingen doen. Als er een pakketje op de post moet, neemt zij er de tijd voor om dat pakketje weg te brengen, terwijl ik dat in de tussentijd al zes keer gedaan zou hebben.

Maar dat zijn kleine dingen. Ik ben heel erg trots op haar en nu ze ouder wordt, merk ik dat ik veel van haar kan leren. Dat is bijzonder om te ­ontdekken.”

Ook samen in Het Parool? ouderenkind@parool.nl

Lilian Kuerten (47), nieuwsredacteur bij de gemeente Amsterdam
Giulia van Nigtevegt (20), studeert toegepaste wiskunde aan de ­HvA

Lilian en Giulia wonen in een ­koopappartement in Nieuw-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden