PlusExpositie

Licht, lucht en ruimte in Tuindorp Oostzaan

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer:Tuindorp Oostzaan.

Peter van Brummelen
Pearl, 1999. Beeld Raimond Wouda
Pearl, 1999.Beeld Raimond Wouda

Honderd jaar geleden trokken de eerste bewoners in de huizen van de wijk Tuindorp Oostzaan. Arbeiders van de nabijgelegen Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) en hun gezinnen waren het veelal, die er licht, lucht en ruimte vonden. Het honderdjarig bestaan van de wijk was aanleiding voor een mooie tentoonstelling in het Stadsarchief met foto’s van Raimond Wouda.

Om bekende redenen kan die tentoonstelling nu niet meer worden bezocht. Maar er is op de NDSM-werf ook een buitententoonstelling over de geschiedenis van Tuindorp Oostzaan. Op grote billboards is daar een selectie van de foto’s van Wouda te zien. Hij noemt de foto’s van Tuindorp, waar zijn oma en moeder opgroeiden en hij zelf zijn eerste levensjaren doorbracht, zijn meest persoonlijke werk.

De hechte gemeenschap die Tuindorp Oostzaan ooit was veranderde in de loop der jaren, onder meer door het failliet gaan van de NDSM. Eerder al veranderde de samenstelling van de bewoners door de komst van arbeidsmigranten. Tegenwoordig heeft de buurt te maken met gentrificatie. Het meisje dat op de foto hierboven zo lekker onderuit hangt in een tuinstoel heet trouwens Pearl.

NDSM-werf, t/m eind maart

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden