PlusRecept van de dag

Libanese snijbonen in een fluweelzachte tomatensaus

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Beeld Oof Verschuren

Sommige vakanties vergeet je nooit. Zo schreef ik vorige week op deze plek nog over een klein paradijs tussen groene Italiaanse heuvels. Een dag later zag ik het groen niet meer, maar was alles grijs. Want op dat moment werd ­Beiroet, de stad die ik koester als tweede thuis, met veel lieve vrienden, getroffen door een ­onwerkelijke catastrofe.

In de dagen erna dacht ik steeds: ik heb gedroomd, het was een nachtmerrie, maar ieder bericht op mijn telefoon vertelde me dat het echt zo was. Gelukkig raakte uit mijn vriendenkring niemand levensbedreigend gewond. Wel kreeg een van mijn beste vrienden het plafond van zijn kantoor over zich heen, terwijl hij zijn dochtertje van tweeënhalf beschermde, waardoor hij z’n rug brak. Van zijn kantoor is weinig over. Een vriendin kreeg een heel raam over zich heen.

Gek genoeg begon ik net de dag ervoor De meeste mensen deugen van Rutger Bregman te lezen. Positief nieuws in de vakantie leek me goed en ik ben het met Bregmans boodschap eens: je moet elkaar helpen en saamhorig zijn, juist in tijden van crisis. Dat weten Libanezen maar al te goed. De straten stroomden vol vrijwilligers die met man en macht het puin ruimden. Je hebt de foto’s vast gezien. Als de staat niets doet, kijken mensen niet toe, maar gaan ze aan de slag.

En dus is restaurant Tawlet (‘tafel’), horend bij mijn geliefde boerenmarkt Souk el Tayeb (‘de lekkere markt’), het hoofdkwartier van massa’s vrijwilligers die eten koken voor velen. De gulheid, de warmte van dit medi­terrane volk, daar verandert een explosie niets aan.

Ze koken er de rijke ‘arme’ Libanese keuken, de gerechten die Libanese moeders thuis maken voor hun gezin. Zoals bonen met rijst. Of linzen met rijst of bulgur en uien, mujadara. Of loubia bi zeit, bonen met olijfolie. Een gerecht waar je mij voor wakker kunt maken: snijbonen in een fluweelzachte tomatensaus.

Italië hou je nog tegoed. 

Libanese loubia bi zeit

Ingrediënten (voor 2-4 personen)

2 zoete uien
4 tenen knoflook
olijfolie
½ tl kaneel
mespuntje piment
mespuntje cayennepeper
500 g snijbonen
1 el tomatenpuree
4-5 rijpe trostomaten

Bereiding

Maak dit gerecht – wedden dat je het vaker gaat maken? Halveer de uien en snijd in halve ringen. Snijd ook de knoflook in plakjes. Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de uien en knoflook 10 minuten zachtjes. Voeg daarna de kaneel, piment en cayenne toe. Snijd de snijbonen in stukken van 3 tot 4 centimeter en voeg toe, samen met de tomatenpuree. Snijd de tomaten in stukken en voeg toe. Voeg grof zout toe naar smaak en doe de deksel erop. Stoof gaar in 30 minuten. Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe. Eet met warm platbrood. Koud ook heerlijk. Sahtein – eet smakelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden