Aldus

Leuk, die aanloop naar Pasen, maar wat gedenken we precies deze week?

De Goede, Stille, Heilige, Grote Week ofwel lijdensweek begint met Palmzondag. Gerard Wiegers (62), hoogleraar religiegeschiedenis aan de UvA, vertelt wat we gedenken.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Getty
Beeld Getty

Steeds minder Nederlanders geloven, dan zullen ze het paasverhaal ook wel niet kennen.

“Veel mensen kennen dat verhaal wel, want we hebben in Nederland dat bijzonder populaire fenomeen van de Matthäus-Passion. Veel mensen die niet gelovig of spiritueel zijn, vinden daarin toch bepaalde antwoorden.”

Maar vast niet iedereen weet wat Palmzondag is, of Heilige Maandag.

“In het kort: Palmzondag is de intocht van Jezus in Jeruzalem, de verwachting in de christelijke traditie is dat hij zijn rol als Messias zal waarmaken. Die verwachting wordt voortgezet tot en met Witte Donderdag, dan vindt het Laatste Avondmaal plaats. Dat loopt uit op het verraad van Jezus door Judas. Op Goede Vrijdag wordt Jezus gekruisigd, waarna op Stille Zaterdag tijd is voor reflectie.”

Wel een goed verhaal.

“Dan zou Jezus afreizen naar de onderwereld, maar hij staat op uit de dood, hij blijkt niet gestorven, hij leeft. We hebben alles: verwachting, teleurstelling en het overwinnen van een nederlaag, in dit geval de dood. Daarin herkent iedereen zich, want iedereen krijgt te maken met teleurstellingen, verdriet en dood. Daarom is de Matthäus-Passion zo geliefd, vermoed ik.”

Onderzoek wees twee weken geleden uit dat steeds minder Nederlanders geloven. Is dat erg?

“Het nadenken over het mens-zijn, dat je daarop reflecteert, dat is wel belangrijk. De een doet dat door na te denken over een andere dimensie, de ander door na te denken over het leven zelf.”

Hoe beleeft u Pasen zelf?

“Ik ga elk jaar met mijn kinderen naar de Matthäus-Passion in Naarden, mijn vrouw is namelijk cellist in het orkest van de Nederlandse Bachvereniging.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden