Plus

Lebbis blijft in nieuwe voorstelling sarren tot hij scheel ziet

Lebbis bewijst met De Paardenpoetser dat hij niet is veranderd. Toch zijn sommige stukken wat onnozeler dan we van hem gewend zijn.

Lebbis Beeld ANP

Wie goed kijkt, ziet dat Lebbis wat houteriger beweegt dan vroeger. En dat hij gedurende de avond meerdere glazen met een felgekleurd (energie?-)drankje achterover slaat. Eind 2013 werd bij de nu 57-jarige cabaretier een auto-immuunziekte vastgesteld die hem bijna het leven kostte. Maar De Paardenpoetser is zeker geen gevoelige voorstelling over dat gewonnen gevecht.

'Ze' en 'we'
Zijn gezondheid komt alleen ter sprake in zo'n heerlijke Lebbistirade over inhalige zorgverzekeraars. Er bestaan dunne vlindernaalden waarmee bloed aftappen een stuk aangenamer wordt. Maar daar willen 'ze' niet voor betalen en dus kunnen 'we' ernaar fluiten. Vervolgens doet hij zijn plan uit de doeken om verzekeraars tegen elkaar op te zetten. Sinds zijn ziekte is Lebbis een dure klant. Wat hebben ze ervoor over als hij naar de concurrent gaat? Kijk, dat is nou marktwerking in de zorg.

Lebbis is nog altijd een slimme David die niets liever doet dan het opnemen tegen de grote Goliath. Sarren tot hij scheel ziet, maar zelden zonder agenda en nooit zonder argumenten. Veel mensen beginnen te steigeren als ze een jager zien poseren naast een vers afgeschoten olifant, maar kennen we het hele verhaal? Is die jager stiekem misschien toch een held? Meer dan eens laat hij je van gedachten veranderen.

Stomme ingrediënten
Sommige stukken in De Paardenpoetser zijn niettemin wat onnozeler dan we van Lebbis gewend zijn. Iemand op de eerste rij mag in een kookboek een willekeurig recept aanwijzen, waarna Lebbis al improviserend volledig losgaat op de zogenaamd stomme lijst met ingrediënten. Weliswaar behoorlijk grappig, maar ook 99 procent vorm.

Sterker zijn de met elkaar verbonden rode lijntjes over ouderdom en de wens om mentaal fris te willen blijven. Een boer wint twee miljoen euro, maar durft niet naar Canada te vliegen om zijn broer op te zoeken. Geld maakt dus niet gelukkig, een beetje olie in de hersenpan des te meer. Een goed middel tegen kalknagels zou trouwens ook ­helpen.

De Paardenpoetser 

Door Lebbis
Gezien 24/3, Delft
Te zien 5 t/m 9 april, De Kleine Komedie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden